Tegnap rekordhőmérséklet volt a csúcson és tragédia

Legalább 6 halott, 8 sérült és 10 eltűnt a Marmolada gleccseren történt szörnyű összeomlásban 3000 méteren, az észak-olasz Alpokban, miután tegnap rekordhőmérséklet volt a csúcson (több mint 10°C).

 

A Marmoladai nagy jéglavinájáról készült felvételek közelről. A szerzőt nem ismerjük, amint megtudjuk, megírjuk a kommentek között.

A diszpécserszolgálat szerint a lavina “hó, jég és szikla lezúdulásából” állt.

A Marmolada, amely mintegy 3300 méter magas, a legmagasabb csúcs a Dolomitok keleti részén.

“Egy szikla leszakadása egy hasadéknyílást idézett elő a gleccseren, ez körülbelül 15 ember érintett” – tweetelték a katasztrófavédelmi diszpécserek.

Az alpesi mentőszolgálat egy tweetben közölte, hogy a szakasz a Punta Rocca (sziklacsúcs) közelében szakadt le, “a csúcs eléréséhez általában használt útvonal mentén”.

Nem volt azonnal világos, hogy mi okozta a jégszakasz leszakadását, de a június vége óta Olaszországot sújtó intenzív hőhullám is közrejátszott – írja a Milan.

“A hőség szokatlan” –  megjegyezve, hogy az elmúlt napokban a csúcson a hőmérséklet meghaladta a 10 Celsius-fokot. “Ez extrém hőség” a csúcson – mondják. “Egyértelműen valami rendellenes dologról van szó.”

Peter Thorne éghajlati szakértő arra figyelmeztet, hogy a szélsőséges események világszerte egyre gyakoribbak és súlyosabbak. “Legutóbb, amikor ilyen meleg volt az éghajlat, aligátorok voltak a Trafalgar téren (London egyik legnevezetesebb köztere – a szerk.).

“A magas széndioxid-koncentrációjú időszakok – és különösen azok, amikor a szén-dioxid szintje gyorsan emelkedett – egybeestek a tömeges kihalásokkal. Itt van a kihalás mozgatórugója … az üvegházhatású gázok növekedése okozta rövid távú felmelegedés”. – David Windt

Az üvegházhatást okozó kihalások:

  • Kambrium: 490 millió év
  • Ordovícium: 450 millió év
  • Devon: 360 millió év
  • Perm: ~250 millió év
  • Triász: ~200 millió év
  • Jura-kréta: 144 millió év
  • Cenomian-Turóni: 93 millió év
  • PETM: 55 millió év

Mindegyiknek közös oka van, a légkör megnövekedett CO2 szintje. Nincs szükség arra, hogy ezzel kapcsolatban bárki is takargasson valamit. Az egész világon extrém hőmérsékleti adatok ostromolják a csúcsokat. Megbolondult az időjárás, az éghajlatváltozást pedig a bolygó felmelegedése okozza. A globális felmelegedést pedig nagyobbrészt az ember azzal, hogy még mindig elégeti a fosszilis energiaforrásokat. Az ebből keletkező üvegházgázok pedig egy hőcsapdát idéznek elő a légkörünkben, minek következtében rengeteg hőenergia itt reked a légkörünkben. Már ott tartunk, hogy a felhalmozott CO2 mennyiség annyi plusz hőt tart bent, mintha 600 000 Hiroshima-osztályú atombomba robbanna fel, napról napra.

Legrosszabb forgatókönyv, 2100: “A CO2 szintje 1100 ppm … Grönland félig exponált … A világ összes tengeri kikötője vízbe fulladt, korábbi lakosságuk befelé szorult … és a víz még mindig emelkedik … Az anoxia (oxigén nélküli állapot) első nyalábjai emelkednek az [óceán] felszínére … a káosz globális”

A megoldás adott, a probléma gyökér-okát, a máig tartó népességrobbanást kell megállítani és visszafordítani. Kevés időt pedig a karbonsemlegesítések globális elterjedésével lehet nyerni. A téma nem tűr halasztást, a klímakatasztrófa már bárkit, bármikor elérhet. A mostani áldozatok sem gondolták volna, hogy ez bekövetkezik…

Rampasek, László A.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.