Civilizáció

Világszerte környezetükért aggódó aktivisták és civilek tömege tüntet

Wellington, Madrid, Párizs, New York, csak négy a hétfői klímatüntetések helyszínei közül. Világszerte környezetükért aggódó aktivisták és civilek tömege lepte el az utcákat, fiatalok és idősek követeltek cselekvést a bolygó megmentése érdekében.

A megmozdulásokon több száz ember vettek őrizetbe.

Elly Baxter, az Extinction Rebellion Sydney szóvivője elnézést kért azoktól, akiket bármilyen módon zavar az akciójuk.

Nekünk sem jó, hogy itt vagyunk, nem akarjuk kellemetlenné tenni az emberek életét. Egyet akarunk: hogy a kormányok cselekedjenek.

Nem egy városban végződött őrizetbevételekkel a tüntetés. Londonban több mint 270 embert állítottak elő, miután az aktivisták kulcsfontosságú utakat zártak le, megbénítva a közlekedést. Volt, aki a járművekhez láncolta magát.

Berlinben és más városokban vörösbe öltöztek a tüntetők, azt szimbolizálva, hogy a klímaváltozás miatt fajok tűnnek el a Földről.

Volt, ahol Noé bárkájának másolatát is megépítették.

A Sea Watch egyik mentőhajójának nyáron őrizetbe vett kapitánya, a német aktivista, Carola Rackete a következőképpen fogalmazott:

Eredeti szakmám szerint természetvédelmi ökológus vagyok. Katasztrófaként élem meg, hogy a szövetségi kormány semmit sem tesz annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a klímakatasztrófa, hogy eltűnjön a biodiverzitás a bolygónkról. Ezek a folyamatok egzisztenciális krízisbe taszítják az emberiséget

– mondta.

Greta Thunberg Dél-Dakotában, amerikai őslakosokkal együtt vett részt a tüntetésen.

New York-ban mindeközben művért locsoltak szét a Wall Streeten: vészhelyzet van, az idő lejárt, cselekedni kell, vagy mind meghalunk – üzenték az Extinction Rebellion, vagyis a magát a kihalás elleni lázadásnak nevező radikális környezetvédelmi mozgalom aktivistái.

Forrás: Euronews

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago