Tragikomikus helyzet a bőség közepette

Ez az az alap, amire föl lehet építeni egy kooperáción, és a tudományos módszeren alapuló gazdaságszervezési formát. Ezzel mindenki egyetértene, csak túl sok szemetet hallunk a médiából nap mint nap (pl. mértéktelen fogyasztásra ösztönző reklámok, GDP növelését célul kitűző politikai ideológiák, az önpusztító versenyt éltető propaganda, stb.).

Tragikomikus helyzet a bőség közepette - ClimeNews

Egy 2009-es kutatás óta tudjuk, hogy a társadalmi mutatók javításának legkézenfekvőbb eszköze a jövedelmi különbségek minimalizálása, de ez csak egy eszköz.[1] Hasznos volna az alapjövedelem bevezetése is, hogy véget vessünk annak a tragikomikus helyzetnek, hogy a bőség közepette százezrek éheznek és tengődnek az utcán. Továbbá a profitstruktúra meghaladásával végre odafigyelhetünk arra is, hogy ne szennyezzük feleslegesen a környezetet, ami szintén rontja az emberek életminőségét. A fenntarthatóság értelemszerűen azt jelenti, hogy mindezt ne csak mondjuk 10 évig tudjuk megtenni, amíg még nem kerültünk adósságcsapdába, vagy amíg elég olajat tudunk kitermelni ahhoz, hogy működjenek a gépek. Ehelyett már most azon kell dolgoznunk, hogy megállítsuk a túlnépesedést, és az önpusztító versenyt az országok és egymás között, és persze hogy minél hamarabb kiváltsuk a fosszilis energiahordozókat (a piacra nyilván nem hagyatkozhatunk, hiszen a kitermelők és a spekulánsok az olajárrobbanáson, és az összeomláson is nyerészkednének – nem tehetnek róla, függők).[2]

Megjegyzés: A kimutatások alapján GDP növekményének 95%-a a leggazdagabb 1%-hoz megy.[3] Többek között ezért van az, hogy annak növelése nincs semmiféle pozitív hatással a jólétre (azaz a társadalmi mutatókra). A fogyasztást, ill. a GDP-t valójában csökkenteni kellene, ám a technikai hatékonyság, valamint a megosztás arányának növelése bőven ellensúlyozza a jövedelem csökkenését, mivel így sokkal könnyebben hozzáférhetünk a hasznos javakhoz.

Kántor Sztella Nóra

[1]

[2]

[3] 95% Of Income Gains Since 2009 Went To The Top 1% — Here’s What That Really Means

Josh Barro/Business Insider. Data from Emanuel Saez/UC Berkeley | ClimeNews

 

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.