IN MEMORIAM

103 éves korában meghalt James Lovelock

103 éves korában meghalt James Lovelock, a Gaia ökológiai elmélet megalkotója.

103. születésnapján elhunyt James Lovelock brit környezetkutató, akinek befolyásos Gaia-elmélete szerint a Föld az emberi tevékenység által súlyosan veszélyeztetett élő szervezet.

A 94 éves James Lovelock tudós és feltaláló pózol egyik korai találmányával, a légkörben lévő gázok és molekulák mérésére használt házi készítésű gázkromatográfiás készülékkel az Unlocking Lovelock című fotózáson: Tudós, feltaláló, csodabogár című kiállításon a délnyugat-londoni Science Museumban. 103. születésnapján elhunyt a brit környezetvédelmi tudós, akinek befolyásos Gaia-elmélete szerint a Föld az emberi tevékenység által súlyosan veszélyeztetett élő szervezet – jelentették be szerdán, 2022. július 27-én. (Kép: Nicholas Ansell/PA via AP)

Lovelock családja szerdán közölte, hogy előző este halt meg délnyugat-angliai otthonában “családja körében”. A család szerint egy csúnya esés után megromlott az egészsége, de hat hónappal ezelőttig Lovelock “még képes volt sétálni a dorseti otthona közelében lévő tengerparton, és interjúkon is részt tudott venni”.

Az 1919-ben született és Londonban nevelkedett Lovelock vegyészetet, orvostudományt és biofizikát tanult az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az 1940-es és 1950-es években a londoni Nemzeti Orvosi Kutatóintézetben dolgozott. Néhány kísérlete a hőmérséklet élő szervezetekre gyakorolt hatását vizsgálta, és hörcsögök fagyasztásával, majd kiolvasztásával foglalkozott. Az állatok túlélték.

Lovelock az 1960-as években a NASA Hold- és Mars-programjain dolgozott a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratoryban. Karrierje nagy részét azonban független tudósként töltötte a nagy akadémiai intézményeken kívül.

Lovelock a környezettudományhoz való hozzájárulása többek között egy rendkívül érzékeny elektronbefogási detektor kifejlesztése volt, amellyel a légkörben lévő ózonlebontó klór-fluor-szénhidrogéneket, valamint a levegőben, a talajban és a vízben lévő szennyező anyagokat lehetett mérni.

A Lovelock és Lynn Margulis amerikai mikrobiológus által kidolgozott és először az 1970-es években felvetett Gaia-hipotézis szerint a Föld maga egy komplex, önszabályozó rendszer, amely létrehozta és fenntartotta a bolygón az élet feltételeit. A tudósok szerint az emberi tevékenység veszélyesen kibillentette a rendszert a normális kerékvágásból.

Lovelock erőteljes kommunikátorként könyvekben, beszédekben és interjúkban figyelmeztetett az elsivatagosodásra, a mezőgazdaság pusztulására és a népvándorlásra, amelyet az éghajlatváltozás fog előidézni.

“A bioszféra és én is az utolsó 1%-ban vagyunk vagy az életünkben” – mondta Lovelock 2020-ban a The Guardian újságnak.

A Gaia-elméletet kezdetben sok tudós elutasította, ám az emberiség bolygóra gyakorolt hatása miatti aggodalom növekedésével egyre nagyobb befolyásra tett szert, nem utolsósorban metaforikus ereje miatt. Gaia a Föld görög istennője.

Lovelockot nem zavarta, hogy kívülállónak számított. Sok környezetvédőt felháborított azzal, hogy támogatta az atomenergiát, mondván, hogy ez az egyetlen módja a globális felmelegedés megállításának.

“Az atomenergia ellenzése irracionális félelmen alapul, amelyet a hollywoodi fikciók, a zöld lobbik és a média táplál” – írta 2004-ben. “Ezek a félelmek indokolatlanok, és az atomenergia 1952-es indulása óta a legbiztonságosabb energiaforrásnak bizonyult”.

Lovelock utolsó könyve, a “Novacene”, amelyet 2019-ben, 100. születésnapja alkalmából jelentetett meg, azt mondja, hogy az embereket kiborgok fogják felváltani a Földön.

Bár Lovelock néha ellentétben állt a környezetvédelmi mozgalom egyes részeivel, Nagy-Britannia egyetlen zöld törvényhozója, Caroline Lucas azt tweetelte, hogy “a zöld mozgalom egy hatalmas bajnokot és intellektust veszített el”.

Roger Highfield, a brit Science Museum tudományos igazgatója szerint Lovelock “nonkonformista volt, akinek egyedülálló nézőpontja volt, ami abból adódott, hogy – ahogy ő fogalmazott – félig tudós, félig feltaláló volt”.

“Végtelen ötletek bugyogtak elő a készítés és a gondolkodás közötti szinergiából” – mondta Highfield, és Lovelock “rendkívüli kutatási területét idézte, a hörcsögök fagyasztásától a marsi élet felderítéséig”.

Lovelockot felesége, Sally, valamint gyermekei, Christine, Jane, Andrew és John hagyják hátra.

“A világ számára leginkább tudományos úttörőként, klímaprófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként volt ismert” – áll a közleményben. “Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, pajkos humorérzékkel és a természet iránti szenvedéllyel.”

A család közölte, hogy zártkörű temetést tartanak, amelyet egy későbbi időpontban nyilvános gyászszertartás követ.

Forrás: AP – 2022. július 27.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago