103 éves korában meghalt James Lovelock

103 éves korában meghalt James Lovelock, a Gaia ökológiai elmélet megalkotója.

103. születésnapján elhunyt James Lovelock brit környezetkutató, akinek befolyásos Gaia-elmélete szerint a Föld az emberi tevékenység által súlyosan veszélyeztetett élő szervezet.

103 éves korában meghalt James LovelockA 94 éves James Lovelock tudós és feltaláló pózol egyik korai találmányával, a légkörben lévő gázok és molekulák mérésére használt házi készítésű gázkromatográfiás készülékkel az Unlocking Lovelock című fotózáson: Tudós, feltaláló, csodabogár című kiállításon a délnyugat-londoni Science Museumban. 103. születésnapján elhunyt a brit környezetvédelmi tudós, akinek befolyásos Gaia-elmélete szerint a Föld az emberi tevékenység által súlyosan veszélyeztetett élő szervezet – jelentették be szerdán, 2022. július 27-én. (Kép: Nicholas Ansell/PA via AP)

Lovelock családja szerdán közölte, hogy előző este halt meg délnyugat-angliai otthonában “családja körében”. A család szerint egy csúnya esés után megromlott az egészsége, de hat hónappal ezelőttig Lovelock “még képes volt sétálni a dorseti otthona közelében lévő tengerparton, és interjúkon is részt tudott venni”.

Az 1919-ben született és Londonban nevelkedett Lovelock vegyészetet, orvostudományt és biofizikát tanult az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az 1940-es és 1950-es években a londoni Nemzeti Orvosi Kutatóintézetben dolgozott. Néhány kísérlete a hőmérséklet élő szervezetekre gyakorolt hatását vizsgálta, és hörcsögök fagyasztásával, majd kiolvasztásával foglalkozott. Az állatok túlélték.

Lovelock az 1960-as években a NASA Hold- és Mars-programjain dolgozott a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratoryban. Karrierje nagy részét azonban független tudósként töltötte a nagy akadémiai intézményeken kívül.

Lovelock a környezettudományhoz való hozzájárulása többek között egy rendkívül érzékeny elektronbefogási detektor kifejlesztése volt, amellyel a légkörben lévő ózonlebontó klór-fluor-szénhidrogéneket, valamint a levegőben, a talajban és a vízben lévő szennyező anyagokat lehetett mérni.

A Lovelock és Lynn Margulis amerikai mikrobiológus által kidolgozott és először az 1970-es években felvetett Gaia-hipotézis szerint a Föld maga egy komplex, önszabályozó rendszer, amely létrehozta és fenntartotta a bolygón az élet feltételeit. A tudósok szerint az emberi tevékenység veszélyesen kibillentette a rendszert a normális kerékvágásból.

Lovelock erőteljes kommunikátorként könyvekben, beszédekben és interjúkban figyelmeztetett az elsivatagosodásra, a mezőgazdaság pusztulására és a népvándorlásra, amelyet az éghajlatváltozás fog előidézni.

“A bioszféra és én is az utolsó 1%-ban vagyunk vagy az életünkben” – mondta Lovelock 2020-ban a The Guardian újságnak.

A Gaia-elméletet kezdetben sok tudós elutasította, ám az emberiség bolygóra gyakorolt hatása miatti aggodalom növekedésével egyre nagyobb befolyásra tett szert, nem utolsósorban metaforikus ereje miatt. Gaia a Föld görög istennője.

Lovelockot nem zavarta, hogy kívülállónak számított. Sok környezetvédőt felháborított azzal, hogy támogatta az atomenergiát, mondván, hogy ez az egyetlen módja a globális felmelegedés megállításának.

“Az atomenergia ellenzése irracionális félelmen alapul, amelyet a hollywoodi fikciók, a zöld lobbik és a média táplál” – írta 2004-ben. “Ezek a félelmek indokolatlanok, és az atomenergia 1952-es indulása óta a legbiztonságosabb energiaforrásnak bizonyult”.

Lovelock utolsó könyve, a “Novacene”, amelyet 2019-ben, 100. születésnapja alkalmából jelentetett meg, azt mondja, hogy az embereket kiborgok fogják felváltani a Földön.

Bár Lovelock néha ellentétben állt a környezetvédelmi mozgalom egyes részeivel, Nagy-Britannia egyetlen zöld törvényhozója, Caroline Lucas azt tweetelte, hogy “a zöld mozgalom egy hatalmas bajnokot és intellektust veszített el”.

Roger Highfield, a brit Science Museum tudományos igazgatója szerint Lovelock “nonkonformista volt, akinek egyedülálló nézőpontja volt, ami abból adódott, hogy – ahogy ő fogalmazott – félig tudós, félig feltaláló volt”.

“Végtelen ötletek bugyogtak elő a készítés és a gondolkodás közötti szinergiából” – mondta Highfield, és Lovelock “rendkívüli kutatási területét idézte, a hörcsögök fagyasztásától a marsi élet felderítéséig”.

Lovelockot felesége, Sally, valamint gyermekei, Christine, Jane, Andrew és John hagyják hátra.

“A világ számára leginkább tudományos úttörőként, klímaprófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként volt ismert” – áll a közleményben. “Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, pajkos humorérzékkel és a természet iránti szenvedéllyel.”

A család közölte, hogy zártkörű temetést tartanak, amelyet egy későbbi időpontban nyilvános gyászszertartás követ.

Forrás: AP – 2022. július 27.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.