2016 a zöld kötvények éve lesz

A zöld kötvények kibocsátásának mértékét 70 milliárd dollárra becsüli az év végéig az amerikai Moody’s Investor Service. A pénzügyi kutatással és elemzéssel foglalkozó társaság szerint ez a pénzmennyiség 60 százalékkal múlná felül a 2015-ös év zöld kötvény kibocsátásának összértékét. Ezt a feltételezést az első negyedéves kibocsátások mértéke is megerősíti, 2016-ben eddig 16,9 milliárd dollárnyi kibocsátás történt. A kötvény- és részvénykibocsátások megélénkülése elsősorban Kínában, Indiában, az Egyesült Államokban, valamint az európai régióban várható. A megújulóenergetikába történő folyamatos beruházások következtében megnő a részvény- és kötvénykibocsátások száma, ennek köszönhetően a nagyvállalatok mellett a magánszemélyeknek is profitot hozhat a megújuló értékpapírokba történő befektetés.

A Moody’s becslése szerint a zöld kötvények, úgynevezett green bondok, kumulatív kibocsátása elérheti a 70 milliárd dollárt 2016-ban. A tavalyi évhez képest történő várhatóan 60 százalékos kibocsátás-növekedést a holding-társaság Kína 2015-ös, a megújulóenergetikát érintő megélénkülő piaci aktivitásával indokolja. A korábban legnagyobb károsanyag-kibocsátó Kína 2015-ben a világ legnagyobb megújulóenergetikai befektetője lett, megelőzve az Európai Uniót. Kelet-Ázsia legnagyobb országa 101,2 milliárd dollárt költött megújulóenergetikai beruházásokra a tavalyi évben. A Moody’s szerint az iparág ilyen mértékű fejlesztése nagymennyiségű zöld kötvénykibocsátással jár. A pénzügyi elemző cég szerint az sem kizárt, hogy a 2016-os év fordulópont lehet a kötvény és részvénykibocsátások terén, minden idők legnagyobb mértékű globális kibocsátásának köszönhetően.

Az első negyedéves zárás a Moody’s előrejelzését támasztja alá. A globális zöld kötvénykibocsátások az első negyedévben elérték a 16,9 milliárd dollárt. A legnagyobb kibocsátók a várakozásnak megfelelően Kína és az Egyesült Államok voltak. A Kelet-Ázsiai ország 7,9 milliárd dolláros kibocsátással zárta a 2016 januárjától március végéig terjedő időszakot.

A kínai központi bank bejelentette, hogy a zöld kötvény kibocsátások idei összértékét 45 milliárd dollárra növelnék, ami magában magasabb érték lenne, mint a 2015-ös összes, globális mértékű kibocsátás. Indában hasonló mértékű zöld kötvénykibocsátásra lehet számítani, ahol az állami szektor mellett a magánszektor is nagy anyagi forrásokkal támogatja a kibocsátásokat, hogy ezzel finanszírozza a megújulóenergetikai kapacitásának növelését.

Európában ugyan a tavalyi évhez képest mérséklődtek a beruházások, azonban ennek okát a létesítési költségek jelentős csökkenésében látják a szakértők. A zöld energia felhasználásának az energiaiparba történő fokozott integrálása a smart energy management jegyében folyamatosan zajlik, ennek következében az európai kötvény és részvénykibocsátások értéke szintén megsokszorozódhat a tavalyi évhez képest.

Forrás: smartinvest

..

Letöltöm az ingyenes e-Bookot >>

 

 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

15 óra ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

5 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago