A valóságunk 2018-ban

Áradások Japánban. Példátlan monszunok Indiában. Hosszú nyári hőhullám Magyarországon, rekordalacsony vízállás a Dunán. Afrika-szerte halálos aszályok, erdőtüzek Svédországtól Görögországig, Ausztráliában és Amerikában. A tengerszint emelkedése a Maldív-szigetek és a Marshall-szigetek – azaz komplett államok – létét kezdi fenyegetni.

Ez volt a valóságunk 2018-ban.

A valóságunk 2018-ban | ClimeNews - HírportálAz okok egyszerűek: a fosszilis energiaforrások égetése tovább fokozza az éghajlati válságot. Ez pedig egyre szélsőségesebb időjárási eseményekhez vezet.

Az emberiség mégis minden eddiginél több fosszilis tüzelőanyagot használt tavaly.

Percenként mintegy 27 futballpályányi erdőterületet veszítünk el világszerte. Az erdők kivágása nemcsak nagyon fontos szén-dioxid-elnyelőktől foszt meg minket, hanem az ott élő helyi közösségeket is megtizedeli.

A tudomány álláspontja világos. 12 évünk van, hogy helyreállítsuk a kibillenő folyamatokat. A tét a saját jövőnk – személy szerint minden egyes ember jövője.

Mégis mi okunk van akkor reménykedni? Három indokot is mondok.

1. Minden eszköz az emberiség rendelkezésére áll a bolygó helyreállításához, és már használjuk is őket.

A megújuló energiaforrások révén szakítani tudunk a fosszilisüzemanyag-függőséggel. A megújulók forradalma világszerte zajlik, Kínától Európán át Indiáig. 2013 óta már a megújulók termelik a legtöbb villamos energiát az Európai Unióban. Az emberek a világ minden táján bátran fellépnek az egészségüket és a jövőjüket veszélyeztető szennyező energiaforrásokkal szemben, az olcsó és azonnal rendelkezésre álló megújulókért.

2. Egyre ügyesebben megvédjük azt, ami számít.

Közel jártunk ahhoz, hogy már tavaly elérjük a világ legnagyobb védett tengeri területének kijelölését a Déli-sarkvidéken. És az, hogy „közel jártunk”, nem jelent kudarcot, mert az út rengeteg győzelmet is hozott: a krillhalászati ipar egy lépést tett a fenntarthatóság felé. Minden eddiginél több tengeri terület lett védetté nyilvánítva világszerte. A tengeri rezervátumok létrehozásáért emberek milliói szólaltak fel, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az ipar meghallja a hangunkat. Az egyik legnagyobb tonhalkonzervgyártó vállalat alaposan felülvizsgálja a működési módszereit. A Wilmar, az egyik legjelentősebb pálmaolaj-forgalmazó vállalat tervet készített a beszállítói láncának megtisztítására. A nyomásgyakorlás működik.

3. Elegünk van, kézbe vesszük a dolgokat.

Világszerte számtalan klímavédő mozgalom jött létre és vált híressé. De ott van a 15 éves Greta Thunberg is, aki beszédében alaposan leteremtette a világ vezetőit a 2018. decemberi ENSZ-klímacsúcson a lengyelországi Katowicében, amiért azok nem tesznek eleget az emberiség védelméért. Amerikai fiatalok csoportjai beperelték az Egyesült Államok kormányát, amiért a vezetésük nem veszi eléggé komolyan a klímaválság jelentette fenyegetést. Hollandiában 900 holland állampolgár vitt hasonló ügyet a bíróság elé. A bírósági döntés pedig arra kötelezte a holland kormányt, hogy 2020-ig 25%-kal csökkentse az ország szén-dioxid-kibocsátásait. Hasonló perek indultak Franciaországban és Argentínában is. Az éghajlat védelméért és a társadalmi igazságosságért felszólaló emberek mozgalma megállíthatatlan, a változás csak rajtunk múlik.

Itthon több mint 130 ezer ember követeli velünk együtt az egyszer használatos műanyag zacskók visszaszorítását. És addig is egyre többen tesznek meg mindent azért, hogy minél inkább száműzzék a szennyező eldobható műanyag szemetet a mindennapjaikból. Világszerte 60 ország tett komoly lépéseket a műanyagszennyezés ellen, Ausztráliától Románián át az Egyesült Királyságig és Chiléig. Mi is folytatjuk a munkát, hogy Magyarország is csatlakozzon ehhez a sorhoz.

Mindhárom okot az a gondolat alapozza meg, hogy mindannyian az emberiség része vagyunk, és ugyanazon a bolygón élünk. Azok az emberek, akik egy zöldebb és békésebb jövő felé vezetnek minket, megértik, hogy a kettő elválaszthatatlanul összefügg.

Amikor szembesülünk azzal a kegyetlen valósággal, hogy fogytán az idő a cselekvésre, a remény adja az erőt, hogy felszólaljunk az igazságért – a keserű és a pozitív igazságért is.

Itt az idő, hogy egyre többen csatlakozzanak azokhoz az igazmondókhoz, akik megértik a tudomány álláspontját és a jelenlegi helyzet sürgősségét. Együtt, 2019-ben, valóra váltjuk a reményeket. Számítunk rád idén is!

Forrás: Mező János – ügyvezető igazgató Greenpeace Magyarország

Ui. Független civil környezetvédő szervezetként semmilyen kormánytól vagy cégtől nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást. Kizárólag olyan magánszemélyek egyszeri és rendszeres adományaiból tartjuk fenn magunkat, mint te vagy én. Ezek túlnyomórészt kis összegű adományok, átlagosan havi 2000 forintos támogatást jelentenek. Ha fontosnak tartod a munkánkat, kérjük, fontold meg, hogy havi rendszeres támogatással te is csatlakozol adományozóink sok ezres hazai köréhez! Köszönöm. http://greenpeace.hu/tamogass