Jelentősen csökkenhet az energiatárolás költsége

Egy új technológia jelentősen csökkentheti az energiatárolás költségeit.

Olcsó akkumulátor épül a lítium négyszeres kapacitásával.

Jelentősen csökkenhet az energiatárolás költsége
A kutatók azt remélik, hogy egy új, alacsony költségű akkumulátor, amely a lítium-ionos akkumulátoroknál négyszer nagyobb energiakapacitást tartalmaz, és jóval olcsóbb az előállítása, jelentősen csökkenti a dekarbonizált gazdaságra való áttérés költségeit.

Az akkumulátor a korábbi nátrium-kén akkumulátorokhoz képest hosszabb élettartammal rendelkezik. Pixabay.Az egyetem kémiai és biomolekuláris mérnöki karán dolgozó Dr. Shenlong Zhao vezetésével az akkumulátort nátrium-kén – egyfajta olvasztott só, amelyet tengervízből lehet feldolgozni – felhasználásával készítették, amelynek előállítása sokkal kevesebbe kerül, mint a lítium-ionosé.

Bár a nátrium-kén (Na-S) akkumulátorok már több mint fél évszázada léteznek, eddig rosszabb alternatívát jelentettek, és széles körű használatukat az alacsony energiakapacitás és a rövid élettartam korlátozta.

Egy egyszerű pirolízisfolyamat és szénalapú elektródák segítségével, amelyekkel javították a kén reaktivitását, valamint a kén és a nátrium közötti reakciók reverzibilitását, a kutatók akkumulátora lerázta korábbi lomha hírnevét, és szobahőmérsékleten szupernagy kapacitást és rendkívül hosszú élettartamot mutatott.

A kutatók szerint a Na-S akkumulátor energiasűrűbb és kevésbé mérgező alternatívája a lítium-ion akkumulátoroknak, amelyeket bár széles körben használnak elektronikus eszközökben és energiatárolásra, előállításuk és újrahasznosításuk drága.

Dr. Zhao Na-S akkumulátorát kifejezetten úgy tervezték, hogy nagy teljesítményű megoldást nyújtson nagy megújuló energiatároló rendszerek, például elektromos hálózatok számára, miközben jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Jelentősen csökkenhet az energiatárolás költségeA Salar de Atacama sósivatag a világ egyik legkietlenebb sivataga, melynek közepén több, mint száz futballpálya méretű, színes medence látható. Némelyik tározó mérete eléri a 20 futballpályát. Ez a világ legnagyobb lítiumbányája,amely még az űrből is látható. A medencék sóoldattal vannak megtöltve, amelyet a sivatag felszíne alatt rejlő ősi tározóból pumpálnak fel. A tartályokban lévő sós víz élénk árnyalatait a lítium-karbonát különböző mértékű koncentrációi okozzák. Színük a rózsaszíntől kezdve a türkizkéken át az erősen koncentrált, kanári sárgáig terjedhet. A sós síkságok alatt több mint 100 méter mélységben lítiumban gazdag vízréteg található. Ebből a mélységből szivattyúzzák a vizet a tartályokba. Ahogy a nap elpárologtatja a vizet a víztartályokból, a lítium koncentrációja egyre nő. A türkiz színű sóoldatot több mint 1 évig szivattyúzzák tóról tóra, amíg a vízben lévő lítiumkoncentráció el nem éri a 6% -os szintet, és a mélysárga árnyalatot. Ekkor a koncentrált sóoldatot vegyi üzemekbe szállítják, hogy kinyerjék belőle a lítiumot. A lítium mezőkön hatalmas mennyiségű vizet használnak a lítium kinyeréséhez, mivel a párologtató medencék vizét folyamatosan pótolni kell. A lítium mezők mintegy 21 millió liter vizet használnak naponta. | Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.

A Tiszta Energia Tanács szerint 2021-ben Ausztrália villamos energiájának 32,5 százaléka származott tiszta energiaforrásokból, és az iparág fejlődése egyre gyorsul. A háztartási energiatárolás is növekszik. Egy nemrégiben készült jelentés szerint 2021-ben rekordszámú, 33 000 akkumulátort telepítettek.

“A nátrium akkumulátorunk drámai költségcsökkentési potenciállal rendelkezik, miközben négyszeres tárolókapacitást biztosít. Ez jelentős áttörést jelent a megújuló energiaforrások fejlesztése szempontjából, amely bár hosszú távon csökkenti a költségeket, eddig számos pénzügyi akadály állt a piacra lépés útjában” – mondta Dr. Zhao vezető kutató.

“Amikor nem süt a nap, és nem fúj a szél, olyan kiváló minőségű tárolási megoldásokra van szükségünk, amelyek nem kerülnek a földbe, és könnyen hozzáférhetőek helyi vagy regionális szinten.

Reméljük, hogy a költségeket csökkentő technológiával hamarabb elérhetjük a tiszta energia horizontját. Valószínűleg magától értetődő, de minél gyorsabban tudjuk dekarbonizálni — annál nagyobb esélyünk van a felmelegedés megfékezésére.

A bőséges erőforrások, például a nátrium – amely tengervízből feldolgozható – felhasználásával előállított tárolási megoldások szélesebb körben is nagyobb energiabiztonságot garantálhatnak, és lehetővé teszik, hogy több ország is csatlakozzon a dekarbonizáció felé történő elmozduláshoz.”

Villanyautó vagy hagyományos? Melyik szennyez jobban?

A laboratóriumi méretű akkumulátorokat (cion akkumulátorokat) sikeresen gyártották és tesztelték a Sydney Egyetem vegyészmérnöki létesítményében. A kutatók most azt tervezik, hogy továbbfejlesztik és kereskedelmi forgalomba hozzák a nemrég gyártott Ah-szintű tasakcellákat.

A tanulmány az Advanced Materials (.PDF)című folyóiratban jelent meg.

KÖZLEMÉNY
A kutatók nem jelentenek be versengő érdekeltséget. A kutatásban a Csungkingi Egyetem, az Adelaide-i Egyetem, a Wollongongi Egyetem, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói működtek közre. A kutatást az Ausztrál Kutatási Tanács, a Kínai Nemzeti Természettudományi Alapítvány, a Központi Egyetemek Alapkutatási Alapjai és a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium finanszírozta.

Rampasek László A.
Forrás: University of Sydney


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.