A környezetvédelem hasznot hajt

A Népszava közölt nemrégiben adatokat a magyar kormány 2018. évi költekezéseiről. Az egyes funkciók szerinti kiadásokat a GDP (bruttó hazai termék) százalékában és az EU helyezésben is kifejezték.

A környezetvédelem hasznot hajt | ClimeNews - Hírportál

A környezetvédelmi kiadások aránya az EU hasonló kiadásainak rangsorában a tizenegyedik. (Ennél még rosszabb az egészségügy 23., a társadalombiztosítás, nyugdíj 19. és az oktatás 15. helyezése. Ezek az adatok jól tükrözik, hogy a kormány kiadásai nem elsősorban a társadalmi jólétet szolgálják.)

A környezetvédelem fontossága vagy szerepének lebecsülése pedig alapvetően befolyásolja – világméretekben is – a jövő nemzedékeinek életfeltételeit. Hazánkban a környezetvédelmi kiadások alacsony helyezése többek között egy tévhitnek – amely a mai magyar kormányzati politikára alapvetően jellemző – tudható be. Tudniillik a környezetvédelmet erőforrás-igényesnek tartják, olyannak, ami a gazdaságfejlesztéstől vonja el forrásokat. Így hát a terület a maradékelv szerint jut forrásokhoz, és ezt a kiadások abszolút számai is jól tükrözik.

Ezen tévhit tarthatatlanságát bizonyította az NSZK-ban Lutz Wicke által vezetett kutatócsoport 1984-es széleskörű kutatása, amelyet 1992-ben megismételtek. Számba vették a levegő-, a víz-, a talaj- és a zajterhelés okozta, pénzben mérhető vagy jól becsülhető, egy év alatt keletkező környezeti károkat. Ezek – pedig egy részük jellegüknél fogva pénzben nem is fejezhető ki – az NSZK GDP-jének 1984-ben 5,8 százalékát , 1992-ben 4,9 százalékát tették ki úgy, hogy a károkat nem túl-, hanem alulról becsülték. (A volt NDK területén ez az arány 28,9 százalék volt.) A károk mértéke 1984-ben megegyezett Baden-Württemberg, Bajorország, Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália egész évi együttes adóbevételének összegével.

Azután megvizsgálták, hogy a környezetvédelmi ráfordítások mennyivel csökkentenék a környezeti károkat. Az eredmény: az NSZK 1984. évi környezetszennyezési szintjén minden környezetvédelembe invesztált 1 milliárd márka 3 milliárd márka hasznot hoz országos szinten kárcsökkenés, jövedelemnövekedés formájában.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy nemzetgazdasági szinten vizsgálva sehol sem lehet nagyobb jövedelmezőségű beruházásokat találni, a környezetvédelem tehát kifizetődő, a környezetvédelem nem erőforrás-igényes hanem erőforrást teremtő, erőforrást felszabadító tevékenység. Jó lenne, ha ez tudatosulna a hazánkban uralkodó kormányban és mögötte lévő pártokban is.

Forrás: Népszava | Dr. Szász Tibor – közgazdász

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.