Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re

Az energiarendszer demokratizálásával az Európai Unió 2050-re 100%-ban átállhatna a megújuló energiák használatára. Mégpedig úgy, hogy az uniós áramszükséglet felét közösségek, háztartások állítják elő. Erre az eredményre jutott a Greenpeace, a Föld Barátai Európa, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából készült friss kutatás. [1] Ez biztosítaná az európai energiarendszer szén-dioxid-semlegességét és az energiának a mainál jóval hatékonyabb felhasználását. A zöld szervezetek azt várják a döntéshozóktól, hogy még 2016-ban fogadjanak el egy, a közösségi energiatermelést támogató uniós szabályozást.


Állampolgárok termelhetnék meg az EU áramszükségletének 45%-át 2050-re - ClimeNews

A Greenpeace, a Föld Barátai Európa, az Európai Megújuló Energia Szövetség és a REScoop.eu megbízásából kutatást készített a CE Delft környezetvédelmi kutatóintézet, hogy felmérje a közösségi energiatermelésben rejlő lehetőségeket. A kutatás a már meglévő uniós adatokra épít, és a Greenpeace Energia[Forradalom]-forgatókönyvét [2] alkalmazza, amely egy 2050-re 100%-ban a megújuló energiákat használó globális energiarendszert modellez. A kutatás emellett számításba veszi az aktuális gazdasági helyzetet, valamint a megújuló energiaforrásokkal és a klímavédelemmel kapcsolatos hozzáállást.

A kutatás eredményei azt mutatják: a megújuló energiahordozókra való átállásban kulcsszerep jut a fogyasztóknak. Közösségi energiatermeléssel [3] 2050-re az Európai Unió teljes villamosenergia-igényények 45%-át fedezhetnék maguk az állampolgárok, megújuló energiából.

Az európai energiarendszer forradalmasításának az a lényege, hogy visszavesszük az energiatermelést a nagy energiaszolgáltatóktól, és a bolygónk szempontjait tesszük az első helyre. Ehhez mind uniós szinten, mind a tagállamok nemzeti jogalkotásában rögzíteni kell az állampolgárok jogát a megújuló energia előállításához” – mondta Molly Walsh, a Föld Barátai Európa közösségi energia kampányának felelőse.

A jogszabályoknak a megújuló energiatermelésre hajlandó, az energiatakarékosságot szem előtt tartó állampolgárokat kéne támogatniuk, a nagy és szennyező áramszolgáltató cégek helyett” – jelentette ki Tara Connolly, a Greenpeace EU energiapolitikai tanácsadója.

A kutatást megrendelő szervezetek olyan keretrendszer felállítását szorgalmazzák, amely védelmet és támogatást nyújt az Európai Bizottság energiauniós csomagjának lényegi elemét képező közösségi energiatermelők számára. Ennek az alapjait már 2016-ban meg lehetne teremteni uniós szinten a megújulóenergia-irányelv felülvizsgálatával és az új energiapiaci modell megfelelő kialakításával.

Forrás: Greenpeace

[1] A közösségi energiatermelésben rejlő potenciál az Európai Unióban című kutatást a CE Delft készítette, a European Renewable Energies Federation, a Föld Barátai (Friends of the Earth), a Greenpeace és a European Federation of Renewable Energy Cooperatives megbízásából.  A tanulmány elérhető: http://climenews.hu/letoltes/Greenpeace/CE Delft – The potential of energy citizens in the European Union.pdf
A tanulmánnyal kapcsolatos további háttéranyagok letölthetők: https://climenews.com/letoltes/Greenpeace/

[2] Greenpeace Energia[Forradalom] című tanulmánya
http://climenews.hu/letoltes/Greenpeace/Energy-Revolution-2015-Full.pdf

[3] A tanulmány közösségi energiatermelőnek nevezi azokat a magánszemélyeket vagy háztartásokat, amelyek saját maguk egyénileg vagy kollektívan állítják elő a számukra szükséges elektromos áramot és rugalmasan alakítják a felmerülő áramszükségletüket. Közösségi energiatermelőnek minősülnek továbbá a városok és közintézmények, úgy mint önkormányzati épületek, iskolák, kórházak vagy kormányzati épületek, továbbá ötven főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások.