2023 új globális hőmérsékleti rekordokat állít fel

Melegebb, mint valaha: 2023 új globális hőmérsékleti rekordokat állít fel.

Rekordot döntő havi globális hőmérsékleti értékek feltérképezése.

2023 új globális hőmérsékleti rekordokat állít fel

Miközben a helyi melegrekordok világszerte megdőltek, 2023 júliusában a globális átlaghőmérséklet is soha nem látott mértékben, 17,2 °C-ra emelkedett.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint 2023. július 4. és július 7. között volt a négy legmelegebb nap, ami megdöntötte a 2016 augusztusának közepén felállított korábbi, 16,9°C-os (62,4°F) rekordot.

A fenti grafikon a Climate Reanalyzer adatai alapján a felszín felett 2 méterrel mért átlagos léghőmérsékletet mutatja 1979 óta.

Mi okozza a rekordmagas hőmérsékleteket?

A hőmérsékleti rekordok megdöntése 2023-ban és 2016-ban is az El Niño éghajlati jelenség – amely a Csendes-óceán hőmérsékletének jelentős emelkedését okozza – és az éghajlatváltozás kettős hatásának eredménye.

A Föld globális átlaghőmérséklete 1880 óta legalább 1,1 °C-kal emelkedett, és az ütem az elmúlt évszázadban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével párhuzamosan jelentősen nőtt. A felmelegedés nagy része 1975 óta következett be, a hőmérséklet évtizedenként 0,15-0,20°C-kal emelkedett.

A NOAA adatai szerint a legutóbbi július hónapok közül hat (jellemzően a legmelegebb hónap) a globális felszíni átlaghőmérséklet alapján feljegyzett hét legmelegebb hónap közé tartozott:

Rank Hottest Months
by Avg. Temp.
Celsius (°C)
1 July 2023* 17.07°C
2 July 2022 16.75°C
3 July 2016 16.72°C
4 July 2021 16.70°C
5 July 2002 16.67°C
6 July 2017 16.66°C
7 July 2019 16.64°C

*2023. július 12-én

Bár ezek a számok a világ átlaghőmérsékletének marginális emelkedését mutatják, a hatások helyi szinten sokkal inkább érezhetőek.

2023 júliusában a texasi hőmérséklet meghaladta az észak-afrikai hőmérsékletet, mivel elérte a 43,3 °C-ot. A Csendes-óceánon túl, Kína városaiban 10 napig tartó, 35°C feletti napok sorozata alatt a bombabunkereket használták hűtőközpontként.

“Feltérképezetlen területen vagyunk, és további rekordok megdőlésére számíthatunk, ahogy az El Niño tovább fejlődik, és ezek a hatások 2024-re is kiterjednek majd” – mondta CHRISTOPHER HEWITT, METEOROLÓGIAI VILÁGSZERVEZET.

Hogyan lehet mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait?

A megújuló energiaforrásokra való áttérés, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése vagy befogása, valamint a fenntartható gyakorlatok bevezetése kulcsfontosságú lépésnek számít az éghajlatváltozás lassítása felé.

A NASA szerint a jövőben alkalmazkodásra is szükség lesz, azaz csökkenteni kell az éghajlatváltozás káros hatásaiból (például a tengerszint emelkedéséből, a szélsőséges időjárási események intenzívebbé válásából vagy az élelmiszerellátás bizonytalanságából) eredő kockázatainkat, valamint ki kell használni az éghajlatváltozással kapcsolatos esetleges pozitív lehetőségeket (például a hosszabb tenyészidőszakokat és a magasabb terméshozamokat egyes régiókban).

Forrás: Visual Capitalist


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.