Szenegáli nők: egy halott bolygón nem lesz, aki örüljön a pénznek

A hétvégén tartott klímatüntetések közül a világsajtó figyelmét is felkeltette a szenegáli. Dakarban ugyanis csupa nő demonstrált. Így akarták felhívni a közelgő klímacsúcs, a COP26 előtt a figyelmet arra, hogy Nyugat-Afrikában már most elviselhetetlen a forróság, mindent kipusztít az egyre hosszabb aszály.

 

Khady Camara, a tüntetés egyik szervezője mondja, hogy a szenegáli asszonyok és lányok most egy női tüntetéssel keltik fel a figyelmet, de minden módot ki kell használni, ami áttöri a közönyt.

Szenegálban száraz trópusi éghajlat uralkodik. A középhőmérséklet áprilisban 40 °C. Dakarban januárban sem kell kabát: 18–26 °C körüli az enyhe tél. Az évi csapadékmennyiség nagyon kevés: a fővárosban évi 600 mm.

Nadia Dia, a tüntetés másik szervezője szerint fontos, hogy a Glasgowban rendezendő klímacsúcs résztvevői meghallják a világ távoli tájain élők hangját és problémáját. Csak együtt lehet megfékezni a felmelegedést, az semmit sem ér, ha egyes országok környezetbarát életmódra váltanak, de más országok folytatják a bolygó szennyezését. Szenegálban már most pusztító a szárazság. Az aszály olyan hosszú lett, hogy az állatok szomjanhalnak, a felperzselt talaj mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná vált. Hogy lehet így jövőt építeni?! – teszi fel a szónoki kérdést az aktivista.

A klímatüntetések egyre hangosabbak, miközben a politikusokat megbénítja a kőszén-, olaj- és ipari lobbi erőtere. Egy halott bolygón viszont nem értelmezhető a gazdasági haszon, érvelnek a klímavédők.

Forrás: Euronews

A témához kapcsolódik Szenegállal kapcsolatban

 

Szenegál népességének 90 százaléka muzulmán vallású, és senki nem árulja el az ottani nőknek, hogy a felelőtlen népességrobbanásuk miatt már 2005-ben már átlépték területük ökológiai eltartóképességét. A valósághoz hozzátartozik a szaporodás erőltető vallások és politikák felelősségének említése.

 

Az éghajlatváltozás a túllövés következménye. A karbonlábnyom gyakori és közkedvelt téma. Az azonban, hogy hány láb hagy nyomot, már kevésbé, hiszen sokak szerint a családtervezést és a környezet állapotát összefüggésbe hozni kegyetlenség – malthusianista fölvetés, a lehető legrosszabb értelemben. Ám amikor a családtervezés az egészségügyi ellátásra és a nők kifejezett igényeinek kielégítésére összpontosít, a nők emancipációja, a nemek közötti egyenlőség és a jólét a cél, a bolygóra gyakorolt kedvező hatás csak mellékhatás lenne.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.