Emberi jogok

A bankok tevékenysége az éghajlati káoszban

Egy szerdán megjelent friss tanulmány szerint a világ 60 legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja összesen 3800 milliárd dollár összegben fektetett fosszilis üzemanyagokba 2016 és 2020 között, ami a jelentés szerint nagyon visszaveti a klímavédelemért folytatott küzdelmet – számol be a hírről a CNBC.

 

 

A Banking on Climate Chaos 2021 jelentése szerint a Párizsi Klímaegyezmény megkötése óta a világ 60 legnagyobb pénzintézete összesen már 3800 milliárd dollárt öntött fosszilis üzemanyagokba. Az egyik, a jelentés elkészítését támogató szervezet vezető elemzője szerint ez ébresztő lehet a bankoknak arra, hogy a nettó zéró célok kitűzése még nem elegek a klímaválság megoldásához. A jövőnk oda megy, ahova a pénz folyik, és 2020-ban ezek a bankok dollármilliárdokat öntöttek abba, hogy továbbra is klímakáoszba legyük zárva – teszi hozzá Lorne Stockman elemző.

Éves összevetésben a káros üzemanyagokba folyó összegek 9%-kal estek vissza tavaly, de a jelentés ezt a koronavírus miatt visszaeső kereslethez köti. Arra is kitérnek, hogy a fosszilis üzemanyagok és iparágak pénzügyi támogatása magasabb volt 2020-ban, mint 2016-ban, utóbbi volt az első teljes év, amikor már élt a Párizsi Klímaegyezmény. Itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy Donald Trump volt amerikai elnök 2017-ben kilépett az egyezményből, Joe Biden pedig első munkanapján visszalépett.

A jelentés szerint tavaly a fosszilis üzemanyagok piacába a legtöbb pénzt a JP Morgan fektette 51,3 milliárd dollárral, ezt követte a Citi 48,4 milliárddal, majd a Bank of America 42,1 milliárddal.

A jelentés tartalmát a Citi és a JP Morgan is kommentálta a CNBC-nek, mindkét bank arra hegyezte ki mondandóját, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a klímaegyezmény céljaival összehangolják jövőbeni tevékenységüket.

A jelentést hét nonprofit szervezet közreműködésével írták meg, ők a Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance és a Sierra Club.

Forrás: CNBC | Portfolio

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

2 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago