A bankok tevékenysége az éghajlati káoszban

Egy szerdán megjelent friss tanulmány szerint a világ 60 legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja összesen 3800 milliárd dollár összegben fektetett fosszilis üzemanyagokba 2016 és 2020 között, ami a jelentés szerint nagyon visszaveti a klímavédelemért folytatott küzdelmet – számol be a hírről a CNBC.

 

 

A Banking on Climate Chaos 2021 jelentése szerint a Párizsi Klímaegyezmény megkötése óta a világ 60 legnagyobb pénzintézete összesen már 3800 milliárd dollárt öntött fosszilis üzemanyagokba. Az egyik, a jelentés elkészítését támogató szervezet vezető elemzője szerint ez ébresztő lehet a bankoknak arra, hogy a nettó zéró célok kitűzése még nem elegek a klímaválság megoldásához. A jövőnk oda megy, ahova a pénz folyik, és 2020-ban ezek a bankok dollármilliárdokat öntöttek abba, hogy továbbra is klímakáoszba legyük zárva – teszi hozzá Lorne Stockman elemző.

Éves összevetésben a káros üzemanyagokba folyó összegek 9%-kal estek vissza tavaly, de a jelentés ezt a koronavírus miatt visszaeső kereslethez köti. Arra is kitérnek, hogy a fosszilis üzemanyagok és iparágak pénzügyi támogatása magasabb volt 2020-ban, mint 2016-ban, utóbbi volt az első teljes év, amikor már élt a Párizsi Klímaegyezmény. Itt érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy Donald Trump volt amerikai elnök 2017-ben kilépett az egyezményből, Joe Biden pedig első munkanapján visszalépett.

Mától hatályos a párizsi klímaegyezmény

A jelentés szerint tavaly a fosszilis üzemanyagok piacába a legtöbb pénzt a JP Morgan fektette 51,3 milliárd dollárral, ezt követte a Citi 48,4 milliárddal, majd a Bank of America 42,1 milliárddal.

A jelentés tartalmát a Citi és a JP Morgan is kommentálta a CNBC-nek, mindkét bank arra hegyezte ki mondandóját, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a klímaegyezmény céljaival összehangolják jövőbeni tevékenységüket.

A jelentést hét nonprofit szervezet közreműködésével írták meg, ők a Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance és a Sierra Club.

Forrás: CNBC | Portfolio

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.