Hogyan halt el a hatvanas évek zöld ébredése?

A Brief Chronology of the Sierra Club’s Retreat from the Immigration-Population Connection (Updated)Az egyik legnagyobb zöld szervezet alapítójának tegnapi születési évfordulója és a ma 50 éves Föld Napja kapcsán az alábbi kronológiából sejthető, hogyan halt el a hatvanas évek zöld ébredése* az éretlenzöldek közt**.

Hogyan halt el a hatvanas évek zöld ébredése? | ClimeNews - Hírportál

* (a felismerés, hogy a nők elnyomása okozta népességrobbanás ökológiai végveszély! A Sierra Club adta ki az Ehrlich házaspár Népességrobbanás c. könyvét 1968-ban!)
** (akik így a nőelnyomást és szaporodás-erőltetést hallgatólagosan elfogadják? A szegényekkel szolidaritás a fogamzásgátlást nélkülözők segítésével kezdődik BOCS.EU , nem az agyelszívással a szegény országokból, ami a tőke érdeke!).

1838. ápr. 21: John Muir skót származású amerikai természetvédő születése (+1914. dec. 24). Írásait milliók olvasták. Kalifornia nemzeti parkjai, valamint a Sierra Club környezetvédő szervezet az ő munkásságából született.

A Golden Gate híd túloldalán lévő természetvédelmi területen van a róla elnevezett, mert általa megvett és ezáltal megmentett 97 hektárnyi ősfás vörösfenyő erdő (redwood, Sequoia sempervirens), ami azért rendkívül veszélyeztetett fafaj, mivel tűzálló, így ideális faanyag, s ezért nagyon keresett.


Hogyan hátrált ki a Sierra Club az eredeti álláspontjából, mely szerint a bevándorlás és a népességnövekedés összefügg?

Frissített kronológia, Matthew Sussis, August 14, 2018

Hogyan halt el a hatvanas évek zöld ébredése? | ClimeNews - HírportálAz USA egyik legnagyobb non-profit környezetvédelmi szervezete, a Sierra Club egykor a bevándorlásból származó népességnövekedés hatásait a legsúlyosabb környezetvédelmi problémák közé sorolta.

Az elmúlt néhány évtizedben azonban a szervezet fokozatosan kihátrált ebből az álláspontból a semlegesség felé – és újabban már nyíltan lobbizik az USA-ba való nagyobb mértékű bevándorlásért. A Sierra Club támadja a jelenlegi amerikai kormányt a családok szétválasztása, a határ menti fogvatartások és a határfal miatt, és amnesztiát követel az illegális bevándorlók számára.

Hogyan jutott az USA legrégebbi és legtekintélyesebb környezetvédelmi szervezete ilyen messzire az eredeti céljaitól? Aktivisták, változások a vezetésben, és pénz, pénz, pénz. Alább olvasható a Sierra Club népességstabilizálással és bevándorlással kapcsolatos álláspontjának megváltozása:

1980. A Sierra Club képviselője a szövetségi bevándorlási és menekültügyi bizottság előtt a következőket mondta:

„Nyilvánvaló, hogy népességünk méretét és növekedési sebességét befolyásolja az, hogy hány bevándorlót enged be az USA. Talán kevésbé ismert, hogy milyen mértékben határozza meg a jövőbeli amerikaiak számát a bevándorláspolitika és még inkább a családonkénti gyerekek száma.”

1989. A szervezet elnöksége elfogadta az alábbi álláspontot:

„Az Egyesült Államokba való bevándorlás ne legyen nagyobb, mint amivel stabilizálni lehet a népességet.”

A testület igyekezett elkerülni az etnikai érzékenység megsértését a következő nyilatkozattal:

„A Sierra Club a kongresszusi vitákban részt vesz a legális bevándorlási ügyekben, ahol szükséges, de csak a bevándorlók számával foglalkozik – nem azzal, hogy honnan származnak, vagy milyen kategóriába esnek, mivel a bevándorlók növekvő száma az, ami a népességnövekedést és ebből kifolyólag a környezet minőségét befolyásolja.”

1992. (A Sierra Club alapításának 100. évfordulója – a szerk.) Néhány héttel azután, hogy Carl Pope lett a szervezet elnöke, a New York Times főszerkesztőjének írt levelében ismertette álláspontját. Pope azt írta, hogy a Sierra Club szerint

minden nemzetnek cselekednie kell a saját népesség-növekedésének megfékezéséért.

Hozzátette:

Az Egyesült Államokat és a fejlett nemzeteket ebben nagyobb felelősség terheli, mert aránytalanul nagy a fejenkénti fogyasztásunk. A célunk, hogy az Egyesült Államok népességét stabilizáljuk.

1996. A bevándorlási aktivisták nyomására a szervezet elnöksége elfogadta a semleges álláspontot, kijelentve hogy

„Az elnökség a bevándorlási vitát pihentetni kívánja a szervezeten belül, és a népesedési program más sürgető ügyeire fókuszál. Az elnökség felszólítja a szervezet minden alszervezetét, csoportját, bizottságát és egyéb testületét, hogy ne foglaljon állást a bevándorláspolitikában.”

1998. A semlegességi nyilatkozatra válaszul, a Sierraiak az USA Népességének Stabilizálásáért nevű csoport (SUSPS, Sierrans for U.S. Population Stabilization) felhozta a témát a Sierra Club éves elnökségi választásán. A National Journal azt írta, hogy Anne Ehrlich, a bevándorlás csökkentését régóta szorgalmazó, neves Sierra Club-tag szerint a szervezet nem tud a bevándorlás és népesedés összefüggésének ügyében cselekedni, amióta a kisebbségi csoporttagok rasszizmussal vádolják a bevándorláscsökkentést támogató tagokat. A SUSPS indítványozta, hogy a Sierra Club vonja vissza a semlegességi nyilatkozatát, és térjen vissza a korábbi, bevándorláskorlátozást támogató álláspontjához. Ezt a javaslatot azonban 60-40 arányban leszavazták egy heves vita után, amelyben a szervezet elnöke, Adam Werbach a SUSPS-t támogató környezetvédőket felszólította, hogy visszakozzanak. A szervezet vezetőit sokkolta, hogy a SUSPS ennek ellenére is milyen sok szavazatot ért el.
Pope a Christian Science Monitor című folyóiratba írt cikkében ünnepelte az eredményt, megemlítve a világnépesség problémájának fontosságát.

„A szervezet küzd a kérdéssel, amely nem csak a Sierra Club, hanem a nemzet és a világ számára is kritikus. Hol húzzuk meg a határt a túlnépesedés elleni küzdelemben, amely az egyik legsúlyosabb veszély, amely környezetünket fenyegeti? … A probléma nem fog megszűnni. Az amerikaiaknak nagy döntésekkel kell szembenézniük.”

2004. Egy elnökségi választáson a szervezet tagjai leszavazták a bevándorláskorlátozást támogató tagokat. A SUSPS tudta, hogy ha az öt elnökségi helyből hármat megszerezhetnének, többségbe kerülnének, és Carl Pope-ot leválthatnák. Ezt a szavazást egy heves vitákat kiváltó kampány előzte meg, amelyben Pope és más szervezeti vezetők azt hangoztatták, hogy a bevándorláskorlátozás mellett érvelőket fanatikus rasszizmus fűti. „El akarják venni a kikötőhidat a bevándorlók elől, amellyel az embergyűlölet mezejére lépnek, és azt képviselik, hogy az emberek problémát jelentenek”, mondta Pope.
Ugyanabban az évben, a Los Angeles Times-ban megjelent, hogy David Gelbaum amerikai üzletember legalább 200 millió dollárt (ami több mint a Sierra Club teljes 2 évnyi költségvetése – a szerk) adományozott a Sierra Clubnak a zöld technológiára fókuszálva, és figyelmeztette Carl Pope-ot, hogy adománya attól függ, hogyan kezeli a bevándorlás kérdését a szervezet. „Megmondtam Carl Pope-nak 1994-ben vagy 1995-ben, hogy ha valaha a bevándorlás ellen nyilatkoznak, soha többé nem kapnak tőlem pénzt”, mondta Gelbaum a Times cikke szerint.

2010. Michael Brune követte Carl Pope-ot az elnöki székben. Brune korábban az esőerdők megmentéséért folyó küzdelem (Rainforest Action Network) vezetőjeként a vállalatokra nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy ne forgalmazzanak veszélyeztetett erdőkből származó faanyagot. Brune elnökségének első néhány évében kerülte a bevándorlás témáját, és a szervezet további adományokat kapott Gelbaumtól.

2013. A Sierra Club elnöksége elfogadott egy határozatot, amelyben azt kérik, hogy az USA-ban élő összes illegális bevándorló legális státuszt kapjon, de azt mondták, hogy a határozat nem jelenti a szervezet bevándorláspolitikai álláspontjának módosítását. A Sierra Club azzal a nyilatkozattal védte meg a döntését, hogy „sok bevándorló aránytalanul szennyezettebb levegőjű, vizű és talajú régiókból származik, és ezért megérdemlik, hogy tisztább országokba költözhessenek.”

2017. A Sierra Club nyilatkozatot adott ki, amelyben a DACA-t, Obama elnök végrehajtó intézkedését méltatják, amelyben a gyerekként behozott illegális migránsok kitoloncolásának elhalasztását biztosította, és elítélik Trump elnököt, amiért megszüntette a DACA-t. Michael Brune bizottsági elnök azt mondta, hogy „galád” döntés volt Trump részéről, hogy megszüntette a DACA-t, és hogy a DACA haszonélvezői „az országunkat jobbá teszik.” Ezek a megjegyzések figyelemre méltóak, mert ez volt az első alkalom, hogy a szervezet nyilvánosságra hozta az álláspontját egy konkrét bevándorlásügyi intézkedéssel kapcsolatban. Korábban a szervezet csak általános álláspontokat fogalmazott meg a „bevándorlók jogairól”.

2018. A DACA-val kapcsolatos precedenst követően, 2018-ban a szervezet gyakran tett nyilatkozatokat a Trump-kormány bevándorláspolitikai döntéseivel kapcsolatban. Például áprilisban Brune azt mondta, hogy a Sierra Club ellenzi a a határfal megépítését, és a kormányt idegengyűlölőnek nevezte a kitoloncolási folyamat felgyorsítása miatt. Júniusban a „zéró toleranciára” és a családok szétválasztására válaszul a szervezet támadta a kormányt a „gyerekek bebörtönzése” miatt, és Brune azt nyilatkozta, hogy „Trump rasszista tervét meg kell állítani.”

Forrás: BOCS Civilizációtervezés Alapítvány – HÍREKBrief-Chronology-Sierra-Clubs-Retreat-ImmigrationPopulation-Connection-Updated

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.