Karbonsemleges

A Ford első szén-dioxid-semleges összeszerelő üzeme

A Ford 2 milliárd dolláros beruházással új EV központot nyit Németországban.

A Ford megnyitja első szén-dioxid-semleges összeszerelő üzemének kapuit a németországi Kölnben.

Kr. e. 38-ban egy germán törzs, az ubirok telepedtek le a Rajna folyó partján fekvő területen.

Akkoriban még “Oppidum Ubiorum”-nak hívták, de a dolgok gyorsan változtak, és ma már azt a helyet Kölnnek hívják, Németország negyedik legnépesebb városának.

A Ford (F) – Get Free Reportjában egyértelműen megkedvelte a helyet, mivel az autógyártó most nyitotta meg a kölni elektromos járműközpontot, amely a vállalat következő generációs elektromos járműve lesz az európai ügyfelek számára.

A létesítmény 2 milliárd dolláros beruházást jelent az 1930-ban alapított történelmi üzem átalakítására.

“A Ford Company megbízta Edmund Koerner, esseni építészt, hogy kezdje meg a rakpartok és munkagépek építését, amelynek összköltsége 1 000 000 dollár” – jelentette a New York Times 1930. január 19-én.

Az üzem megnyitása óta több mint 18 millió autót gyártott, köztük a Ford A-modellt, a Taurust, a Caprit, a Granadát és a Fiestát.

Az “új generáció” kezdete

Októberben a Dearborn, Mich. állambeli autógyártó bejelentette, hogy nyugdíjazza az 1976 óta gyártott Ford Fiesta szedánt.

A központ lesz a Ford első globálisan megnyíló karbonsemleges összeszerelő üzeme, és támogatja a vállalat azon kötelezettségvállalását, hogy 2035-re szén-dioxid-semlegességet érjen el a létesítmények, a logisztika és a közvetlen beszállítók teljes európai karbonlábnyomában.

A 125 hektáros telephelyet új gyártósorral, akkumulátor-összeszereléssel, valamint a legmodernebb szerszámokkal és automatizálással szerelték fel – közölte az autógyártó -, ami több mint 250 000 EV éves gyártási kapacitását teszi lehetővé.

Az Explorer, egy ötüléses családi SUV lesz az első elektromos jármű, amelyet Kölnben gyártanak – közölte a Ford június 12-én -, amelyet egy elektromos crossover követ majd.

“A kölni EV Center megnyitása a tiszta gyártás és az elektromos járművek új generációjának kezdete Európában” – mondta Bill Ford, az ügyvezető elnök egy nyilatkozatban.

Az örökölt autógyártó azt tervezi, hogy 2026-ra 600 000 teljesen elektromos autót ad el Európában, majd 2035-re 100%-ban elektromos hajtásúvá válik.

A központban “kognitív robotok” lesznek

A Ford szerint a kölni központban olyan digitális fejlesztések lesznek, amelyek összekapcsolják a gépeket, a járműveket és a dolgozókat, és megvalósítják az “öntanuló gépeket, az autonóm közlekedési rendszereket és a valós idejű nagy adatmenedzsmentet”.

“A Ford egy lépéssel tovább megy, hogy támogassa, ne pedig helyettesítse az emberi kiválóságot” – közölte a vállalat. “Az új kognitív és együttműködő robotok, valamint a kiterjesztett valóság megoldások támogatni fogják a dolgozókat, növelik a hatékonyságot és az adatcserét más gyárakkal, hogy valós időben megoszthassák egymással a tapasztalatokat.”

A Német Gazdaságkutató Intézet januárban jelentette, hogy az ország átlépte az 1 millió elektromos járművet.

A német kormány célja, hogy 2030-ra 15 millió elektromos autó közlekedjen az utakon, de a jelenlegi eladások miatt ezt a célt egyre nehezebb elérni – állítja egy berlini agytröszt.

Tavaly a Tesla (TSLA) – Get Free Reportban is látható megnyitotta a Gigafactory 4 üzemét Brandenburgban, amely 20 mérföldre van Berlintől és körülbelül 370 mérföldre Kölntől.

Az elektromos járművek kihívásnak bizonyultak a Ford számára. A múlt hónapban a vállalat közölte, hogy az akkumulátoros járművekre szakosodott Model e részlege az első negyedévben 700 millió dolláros kamat- és adózás előtti veszteséget könyvelt el.

Forrás: ROB LENIHANJUN | The Street


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

4 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago