Attenborough egyre aggódóbb: ha nem cselekszünk most, túl késő lesz

Sir David Attenborough egyre aggódóbb: ha nem cselekszünk most, túl késő lesz.

Attenborough egyre aggódóbb: ha nem cselekszünk most, túl késő lesz

Az elmúlt időszakban a 95 éves David Attenborough a természet legnagyobb történetmesélőjéből a világ lelkiismerete lett. A természetfilmes a Glasgow-i COP26 klímakonferencia előtt figyelmeztetett – immár sokadszor. David Attenborough jelenleg is természetfilmet forgat, de fontosnak találta, hogy újabb figyelmeztetést fogalmazzon meg a Föld jövőjével kapcsolatban a Glasgow-ban október 31. és november 12. között sorra kerülő COP26 klímakonferencia előtt.

Az elmúlt időszakban a 95 éves David Attenborough a természet legnagyobb történetmesélőjéből a világ lelkiismerete lett, és ebben a minőségében mondta a BBC-nek, hogy a gazdagabb nemzeteknek morális felelősségük, hogy segítsenek a szegényebbeknek. Ha ugyanis figyelmen kívül hagyják a problémáikat, az katasztrofális lenne.

Attenborough hangsúlyozta, amit a klímatudósok évtizedek óta mondanak, amiről ő is újra meg újra beszámol a dokumentumfilmjeiben, az nem téves riasztás. „És minden nap, amikor nem teszünk semmit ez ellen, kárba megy. A dolgok csak rosszabbak lesznek” – mondta. Utalt arra is, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a helyzetet, az erdőtüzeket egyszerinek gondolják.

„Ha nem cselekszünk most, túl késő lesz. Most kell lépnünk” – mondta a BBC szerint kissé dühös hangnemben Attenborough.

Az ENSZ vezető klímavédelmi tisztviselője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a globális biztonság és stabilitás összeomolhat, a migrációs válságok és az élelmiszerhiány pedig konfliktusokat és káoszt okozhat, ha az országok nem kezelik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

“Világkonfliktus és káosz” lehet a csúcstalálkozó kudarca

A Klíma Átláthatósági Jelentés pedig arra figyelmeztet, hogy a világ 20 leggazdagabb országában gyors ütemben nő a karbonkibocsátás. A világ jelenleg 1,1 Celsius-fokkal melegebb az iparosodás előtti korszakhoz képest, és a hőmérséklet további növekedésének megakadályozása óriási kihívás.

Forrás: BBC News | Greenfo

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.