Civilizáció

A globális felmelegedés “egyértelműen” ember okozta

A globális felmelegedés “egyértelműen” ember okozta, soha nem látott mértékű: IPCC

“Vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít”

 

Megkongatta a vészharangot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC). A világ vezető klímakutatói által elkészített beszámoló szerint visszafordíthatatlan a globális felmelegedés, így a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az erdőtüzek, viharok és áradások.

Az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő – állapítja meg az ENSZ a hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó klímajelentésében.

2011-2020 között példátlan módon 1,09 Celsius-fokkal nőtt a légkör hőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A század végére pedig ez az érték 2,7 fokra is nőhet. A párizsi klímaegyezmény maximum 1,5 fokos melegedést tűzött ki célul 2050-ig.

– Minden fél fokos növekedés exponenciálisan fog hatni az időjárásra. Extrém szárazság és árvíz jön. Ha 2 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet veszélybe kerül a mezőgazdaság és így az emberi létezés is – festett apokaliptikus képet az IPCC egyik szakértője, Valerie Masson-Delmotte.

A kutatók szerint a legnagyobb problémát továbbra is a fosszilis energiahordozók elégetése, illetve az őserdők kiirtása okozza. Ahogy fogalmaznak: ez megfojtja a Földet.

A jégtakarók olyan gyorsan olvadnak, hogy az Északi-sarkvidék 2050 előtt legalább egyszer jégmentessé válik, ez pedig kritikusan megemeli a tengerszintet.

– Az IPCC már 3 évtizede kérlel minket, hogy ne engedjük tovább melegedni a bolygót. A világ ezt meg se hallotta. Mármint néha meghallotta, de mégsem tett semmit. Az eredmény: most már mindenhol érezhető a klímaváltozás és senki sincsen biztonságban – mondta az ENSZ klímaprogramjának ügyvezető igazgatója, Inger Andersen.

A jelentés bízik abban, hogy a másfél fokos cél még elérhető, ehhez viszont drasztikusan és azonnal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. A jelenlegi ütem mellett ugyanis már 2030-ra kifutunk az időből.

Guterres: ez már vörös riasztás

Jó lenne, ha ez a jelentés megkondítaná a vészharangot “a bolygót tönkre tevő” fosszilis energiahordozók felhasználásával kapcsolatban – jelentette ki a jelentésre reagálva António Guterres ENSZ-főtitkár.

Ez már “vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít” – tette hozzá. A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok – amelyek hatását csak fokozza az őserdők kiirtása – megfojtják a Földet – tette hozzá.

Energiaklub: újragondolás, egyéni cselekvés

Újra kell gondolni a tervezési és kivitelezési gyakorlatot e tekintetben. A 40-50 éves szabványok szerinti vízelvezető-rendszerek erre az új helyzetre nem adnak megfelelő műszaki választ. A vízelvezetés helyett vízvisszatartásra kell helyezni a fókuszt minden területen, így egyéni szinten is.” – reagált Pej Zsófia, az Energiaklub klíma programvezetője a jelentésben foglaltakra.

Az Energiaklub közleményében hangsúlyozza, hogy a lassan őrlő globális malmok mellett a lakosság energiatudatosságában, illetve a vállalatok és az ipar cselekvőképességében van a megoldás kulcsa.

“Ahogy a fogyasztási és termelési, valamint közlekedési szokásainkkal előidéztük ezt az állapotot, úgy képesek vagyunk kedvező irányba fordítani a változást” – áll az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közleményében.

Az IPCC ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést

Az IPCC és az IPBES ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést áll az The Overpopulation Project korábbi felhívásában.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport és a biológiai sokféleséggel és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi munkacsoport által összehívott közös munkaértekezlet egy új jelentésben arra figyelmeztetett, hogy az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságot együttesen kell kezelni. Az erre vonatkozó több száz javaslat között azonban sehol sem találtunk a népességnövekedés megállítására irányuló javaslatokat. Ismétlem. Pedig ezek a leghatékonyabb és legköltséghatékonyabb eszközök közé tartoznak a lakható és sokszínű bolygó megőrzésének érdekében, ahogyan azt a világ minden tájáról elkeseredett olvasók megjegyezték.

Greta Thunberg: Az IPCC új riportja nem tartogat valódi meglepetéseket.

Azt igazolja, amit már több ezer korábbi tanulmányból és beszámolóból tudunk – hogy vészhelyzetben vagyunk. Ez egy szolid (de óvatos) összefoglaló a jelenlegi elérhető legjobb tudományról.
Ez nem mondja meg, mit tegyünk. Rajtunk múlik, hogy bátrak legyünk és döntéseket hozzunk az ezekben a jelentésekben szereplő tudományos bizonyítékok alapján. Még elkerülhetjük a legrosszabb következményeket, de nem, ha folytatjuk, mint ma, és nem úgy, hogy válságként kezeljük a válságot.

Grafikon: Meteorológiai Világszervezet. 

Forrás: Euronews | ENSZ

rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

18 óra ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago