Mi az IPCC?

Az IPCC az Intergovernmental Panel on Climate Change rövidítése (Éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület), az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos háttérszervezete. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UN Environment) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapította 1988-ban annak érdekében, hogy rendszeresen tudományos értékelésekkel szolgáljon a politikai döntéshozók számára az éghajlatváltozásról, annak következményeiről és a lehetséges jövőbeli kockázatokról, valamint alkalmazkodási és enyhítési stratégiákat terjesszen elő. 195 tagállama van.

Mi az IPCC? | ClimeNews - Hírportál

Az IPCC az egyes országok kormányai számára olyan tudományos információkat biztosít, amelyeket fel tudnak használni klímapolitikájuk kidolgozása során. Az IPCC által összeállított tanulmányok kulcsfontosságúak a klímával kapcsolatos nemzetközi egyeztetéseknél. Az IPCC jelentések több szakaszban készülnek, folyamatos egyeztetések közepette, így garantálva az objektivitást és az átláthatóságot.

Az IPCC folyamatosan értékeli az évente megjelenő több ezer tudományos publikációt, és a politikai döntéshozók számára összefoglalja és közvetíti az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokat. Meghatározza, hogy a tudományos közösségben mely területen van konszenzus, mely területen eltérőek a vélemények, és hol van szükség további kutatásokra. Az IPCC nem végez saját kutatást.

Jelentéseinek elkészítéséhez az IPCC több száz kutatóval és tudományos szakemberrel áll kapcsolatban, akik különféle háttérrel rendelkeznek. Csak néhány állandó alkalmazott dolgozik az IPCC titkárságán.

Az IPCC három munkacsoporttal rendelkezik: az I. Munkacsoport az éghajlatváltozás fizikai tudományos alapjaival foglalkozik; a II. Munkacsoport a klímaváltozás hatásaival, a Föld alkalmazkodóképességével és sebezhetőségével; a III. Munkacsoport pedig a klímaváltozás enyhítésével. Ezenkívül van egy, az üvegházhatást okozó gázok nemzeti nyilvántartásaival foglalkozó akciócsoportja, amely a károsanyag kibocsátások mérésére és azok csökkentésére dolgoz ki módszereket.

Az IPCC értékelő jelentései külön-külön tartalmazzák mindhárom munkacsoport jelentéseit, továbbá egy összefoglaló jelentést. A különjelentések több területet érintő témában készítenek értékelést, ezek gyakran egynél több munkacsoport együttműködése alapján készülnek, rövidebbek és lényegre törőbbek, mint a rendszeres jelentések.

Category: IPCC
Tags: jelentések, klímapolitika, tudományos információk, tudományos publikáció