A globális felmelegedés “egyértelműen” ember okozta

A globális felmelegedés “egyértelműen” ember okozta, soha nem látott mértékű: IPCC

“Vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít”

 

Megkongatta a vészharangot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC). A világ vezető klímakutatói által elkészített beszámoló szerint visszafordíthatatlan a globális felmelegedés, így a jövőben egyre gyakoribbak lesznek az erdőtüzek, viharok és áradások.

Az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő – állapítja meg az ENSZ a hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó klímajelentésében.

2011-2020 között példátlan módon 1,09 Celsius-fokkal nőtt a légkör hőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A század végére pedig ez az érték 2,7 fokra is nőhet. A párizsi klímaegyezmény maximum 1,5 fokos melegedést tűzött ki célul 2050-ig.

– Minden fél fokos növekedés exponenciálisan fog hatni az időjárásra. Extrém szárazság és árvíz jön. Ha 2 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet veszélybe kerül a mezőgazdaság és így az emberi létezés is – festett apokaliptikus képet az IPCC egyik szakértője, Valerie Masson-Delmotte.

A kutatók szerint a legnagyobb problémát továbbra is a fosszilis energiahordozók elégetése, illetve az őserdők kiirtása okozza. Ahogy fogalmaznak: ez megfojtja a Földet.

A jégtakarók olyan gyorsan olvadnak, hogy az Északi-sarkvidék 2050 előtt legalább egyszer jégmentessé válik, ez pedig kritikusan megemeli a tengerszintet.

– Az IPCC már 3 évtizede kérlel minket, hogy ne engedjük tovább melegedni a bolygót. A világ ezt meg se hallotta. Mármint néha meghallotta, de mégsem tett semmit. Az eredmény: most már mindenhol érezhető a klímaváltozás és senki sincsen biztonságban – mondta az ENSZ klímaprogramjának ügyvezető igazgatója, Inger Andersen.

A jelentés bízik abban, hogy a másfél fokos cél még elérhető, ehhez viszont drasztikusan és azonnal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. A jelenlegi ütem mellett ugyanis már 2030-ra kifutunk az időből.

Guterres: ez már vörös riasztás

Jó lenne, ha ez a jelentés megkondítaná a vészharangot “a bolygót tönkre tevő” fosszilis energiahordozók felhasználásával kapcsolatban – jelentette ki a jelentésre reagálva António Guterres ENSZ-főtitkár.

Ez már “vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít” – tette hozzá. A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok – amelyek hatását csak fokozza az őserdők kiirtása – megfojtják a Földet – tette hozzá.

Energiaklub: újragondolás, egyéni cselekvés

Újra kell gondolni a tervezési és kivitelezési gyakorlatot e tekintetben. A 40-50 éves szabványok szerinti vízelvezető-rendszerek erre az új helyzetre nem adnak megfelelő műszaki választ. A vízelvezetés helyett vízvisszatartásra kell helyezni a fókuszt minden területen, így egyéni szinten is.” – reagált Pej Zsófia, az Energiaklub klíma programvezetője a jelentésben foglaltakra.

Az Energiaklub közleményében hangsúlyozza, hogy a lassan őrlő globális malmok mellett a lakosság energiatudatosságában, illetve a vállalatok és az ipar cselekvőképességében van a megoldás kulcsa.

“Ahogy a fogyasztási és termelési, valamint közlekedési szokásainkkal előidéztük ezt az állapotot, úgy képesek vagyunk kedvező irányba fordítani a változást” – áll az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ közleményében.

Az IPCC ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést

Az IPCC és az IPBES ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést áll az The Overpopulation Project korábbi felhívásában.

Az IPCC és az IPBES ismét figyelmen kívül hagyja a túlnépesedést

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport és a biológiai sokféleséggel és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi munkacsoport által összehívott közös munkaértekezlet egy új jelentésben arra figyelmeztetett, hogy az éghajlati és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válságot együttesen kell kezelni. Az erre vonatkozó több száz javaslat között azonban sehol sem találtunk a népességnövekedés megállítására irányuló javaslatokat. Ismétlem. Pedig ezek a leghatékonyabb és legköltséghatékonyabb eszközök közé tartoznak a lakható és sokszínű bolygó megőrzésének érdekében, ahogyan azt a világ minden tájáról elkeseredett olvasók megjegyezték.

Greta Thunberg: Az IPCC új riportja nem tartogat valódi meglepetéseket.

Azt igazolja, amit már több ezer korábbi tanulmányból és beszámolóból tudunk – hogy vészhelyzetben vagyunk. Ez egy szolid (de óvatos) összefoglaló a jelenlegi elérhető legjobb tudományról.
Ez nem mondja meg, mit tegyünk. Rajtunk múlik, hogy bátrak legyünk és döntéseket hozzunk az ezekben a jelentésekben szereplő tudományos bizonyítékok alapján. Még elkerülhetjük a legrosszabb következményeket, de nem, ha folytatjuk, mint ma, és nem úgy, hogy válságként kezeljük a válságot.

Greta Thunberg: Az IPCC új riportja nem tartogat valódi meglepetéseketGrafikon: Meteorológiai Világszervezet. 

Forrás: Euronews | ENSZ

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.