Civilizáció

A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei

Globális metánfelmérés: A metánkibocsátás mérséklésének előnyei és költségei.

„Az elmúlt évtized alatt észrevették, hogy rendkívül sebesen emelkedik a metán légköri koncentrációja – ez pedig komoly problémát jelent,” – mondja Dr. Drew Shindell, a Duke University éghajlatkutatója és az ENSZ 2021-es, globális metánkoncentrációról szóló jelentésének vezető szerzője.

A májusban megjelent értékelés kiemeli, hogy a metánkibocsátás csökkentése – beleértve a fosszilis tüzelőanyag-iparból származó metánkibocsátás csökkentését is – döntő szerepet játszik a globális felmelegedés lassításában. Az emberi tevékenység okozta metánkibocsátás 45%-os csökkentése ebben az évtizedben a felmelegedést a világ vezetői által elfogadott küszöbérték alatt tartaná. A cselekvésnek számos előnye van, többek között: a felmelegedés gyors csökkentése, ami segíthet megelőzni a veszélyes éghajlati fordulópontokat; a levegőminőség javulása, amely több százezer ember életét mentheti meg; a terméskiesés megelőzésével javul az élelmezésbiztonság; és a mérséklési erőfeszítések révén munkahelyek teremtődnek, miközben a hőstressz csökkenése révén nő a termelékenység.

Az értékelést a Climate & Clean Air Coalition (CCAC) az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen indította el.

ES1. ábra

Az ember által okozott metánkibocsátás csökkentése az egyik leglényegesebb költséghatékony stratégiák közé tartozik a felmelegedés mértékének gyors csökkentése érdekében és jelentősen hozzájárulhat a globális erőfeszítésekhez, amelyek célja a felmelegedés korlátozása 1,5°C-ra való csökkentéshez. A rendelkezésre álló célzott metánvédelmi intézkedések, valamint a további intézkedésekkel együtt, amelyek egyidejűleg hozzájárulnak a kiemelt fejlesztési célokhoz, az ember által okozott metánkibocsátás akár 45 százalékkal, azaz évi 180 millió tonnával (Mt/év) csökkenthető 2030-ig.
Ezzel a 2040-es évekre közel 0,3°C-os globális felmelegedés elkerülhető, és kiegészíti az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló valamennyi hosszú távú erőfeszítést. Ez évente 255 000 idő előtti halálesetet, 775 000 asztmával összefüggő asztmás megbetegedést és 775 000 ember halálát előzné meg. A kórházi látogatás, 73 milliárd órányi, szélsőséges asztma miatt kieső munkaidőt és 26 millió tonna terméskiesést okozna világszerte (ES1. ábra).

A metánkibocsátás egy “időzített bomba”!

A metán erősségével kapcsolatban különböző számokat lehet megjegyezni a következő okok miatt:

Amikor a metán kiáramlik, akkor a becslések szerint több, mint 150-szer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

Több mint 150-szer olyan erős!

Azonban a metán, amikor levegőnek van kitéve, akkor elkezd víz-molekulára, és szén-dioxid molekulára bomlani. Így az üvegházhatást okozó gázok kevésbé hatásos formájává válik.

De csak lassan!

Tehát a 86-as szám egy 20 év alatti időre érvényes. 100 év alatti időszakra pedig ez a szám kb. 23 szoros erősséget jelent a szén-dioxidhoz képest.

Tehát ez azt jelenti, hogy az első évben rendkívül veszélyes, és idő múltával válik kevésbé veszélyessé.

Forrás: © UNEP

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago