Időjárás

A hivatalos ukrán meteorológiai szolgálat már 4 napja nem működik

A sarkvidéki levegő az elkövetkező napokban Oroszország és Ukrajna fölé áramlik, és brutális szélcsend kíséri majd.

 

Kelet-Európát extrém sarkvidéki hidegbetörés és havazás érinti ezen héten, ahogy a sarki örvény déli góca Oroszország fölé ér.

Az Észak-Európa fölött kialakuló erőteljes magasnyomású rendszer mintázatváltozásának köszönhetően az előrejelzések szerint a következő napokban egy -15 °C körüli hőmérsékletű, március eleji sarkvidéki hidegbetörés terjed át Kelet-Európába. A kedvezően megfordult mintázat a héten nyugatabbra, Közép- és Dél-Európában is rendkívül hideg időjárást és havazást hoz. Ez annak köszönhető, hogy a Polar Vortex déli lebenye Oroszország és Európa felé fordul, miután a 2021/22-es téli szezon nagy részében az Egyesült Államok és Kanada felett parkolt.

Az európai kontinensről ezen a télen hiányzott a hó és a hideg jelentős hatása, hetek óta többé-kevésbé enyhe időjárás uralkodik. Ezzel szemben az Atlanti-óceánon túl kemény volt az időjárás, Kanada fölött fagyos hideggel, az Egyesült Államokban pedig jelentős téli viharokkal. Ez a felettünk lévő sarki örvény miatt van, amely idén szokatlanul erős volt.

És ez most meg fog változni. Ezen a héten az Európa feletti általános időjárási mintázat várhatóan jelentős fordulatot vesz, és Európa nyugati és északi részei felett egy erős blokkoló magaslat alakul ki. Amikor ez bekövetkezik, folyosót nyit a nagyon hideg, kontinentális légtömegek behatolása előtt a sarkvidéki Oroszország felől Európába.

A kontinens feletti időjárási dinamika már a hétvégén romlani kezdett, először Nyugat-Európa felett erősödik meg a magasnyomású rendszer, amely fokozatosan észak felé terjeszkedik. A blokkoló magaslat körül északira forduló áramlással ezen a héten az észak-ázsiai sarkvidéki térségből hatalmas hideglevegő-tározó tör fel Kelet-Európa felé.

A nagyon hideg hőmérsékletek napokig ott maradnak, és elterjednek Oroszország nyugati részén, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Moldovában és Romániában, és nyugatabbra Közép- és Dél-Európában, valamint a Balkán-félszigeten is továbbterjednek. A legnagyobb hideg, 15-20 Celsius-fok körüli fagypont alatti hőmérsékletekkel azonban az előrejelzések szerint a jövő hét közepétől a hétvégéig Ukrajnán és Nyugat-Oroszországon is túllép.

Az időjárási mintázat az európai kontinenst záróvonalba helyezi, ami azt jelenti, hogy a hideg valószínűleg napokig, egészen március közepéig elhúzódik. A hideg légtömegek behatolásával kölcsönhatásba lépő potenciális hullámoktól függően a frontrendszerek keleten, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Romániában és különösen a Balkán déli részének nagy részén tisztességes mennyiségű havat is hozhatnak.

A sarki örvény aktivitása tulajdonképpen a fő mozgatórugója ezeknek a nagy hidegkitöréseknek, amelyek észak felől érik el a kontinenseket.

Források: Scott Duncan | SEVERE WEATHER EUROPE


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago