Nem normális, amit az időjárás művel

Napsütéses, száraz, igazán kellemes idő várható a hosszúhétvégére, de nincs okunk örömre: a jelenség mögött álló időjárási folyamat hirtelen és extrém változásokra képes, ráadásul hatása egyre erősebb.

Nem normális, amit az időjárás művel | ClimeNews - Hírportál

Októberi időjárásunk egy báránybőrbe bújt farkas, vagy olyan pszichopata őrült, amelynek jelen túlcsorduló mosolya bármikor vad tombolásba válthat. A hónap második felében hirtelen véget ért a vénasszonyok nyara, az átlagosnál melegebb időt néhány nap alatt a megszokottnál hidegebb váltotta, a hőmérők legfeljebb 12-13 fokot mutattak.

Múlt héten kevesebb mint 48 óra leforgása alatt a késő őszből a nyárba ugrottunk. Szombaton Kübekházán 27,3 fokkal megdőlt az országos napi melegrekord, vasárnapra virradóra pedig a legmagasabb minimumhőmérséklet csúcsa: hajnalra Kelebiában mindössze 16,6 fokig hűlt a levegő. A Kiderül.hu cikke szerint ezek a rekordot döntő hőmérsékleti értékek augusztus végén jellemzőek hazánkban.

Augusztusból szeptember

Egyelőre nem is látszik változás, a hétfői és keddi meleg, változékony időjárás után egyre többet süt majd a nap és csökken a csapadék esélye. A hét második felében a mainál »hűvösebb« lesz, de a hosszú hétvégén marad a 20 fok feletti hőmérséklet

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez az idő ősz kezdetére, szeptemberre jellemző, november végén 12-14 fokos csúcsokat mondhatunk átlagosnak. Ha úgy vesszük, hőmérséklet alapján hétfőn még augusztus végét írunk, az októberből novemberbe vezető hét pedig mintha a nyárból a korai őszbe vinne.

Egyre erősödik

Nagyon nincs ez így jól, hiszen nyilván kellemes a simogató meleg ősz derekán, de a hónapra jellemző szárazság, a pollenszezon elhúzódása, a kártevők tobzódása senkinek nem jó. Emellett a hullámvasutat játszó időjárás rendkívüli módon megterheli még az egészséges szervezetet is, bizonyos krónikus betegséggel küzdő emberek számára gyötrő, sőt végzetes is lehet.

A jelenleg tapasztalt, egymást gyorsan váltó szélsőségek oka egy természetes légköri folyamat, ami azonban a klímaváltozással mind gyakoribbá válik, és extremitása is megnő. Egy észak-dél irányú áramlásról van szó, amelyet a sarkvidék és az Egyenlítő között fennálló hőmérsékletkülönbség generál.

Pont fordítva kellene lennie

Az ütköző légrétegek kiszámíthatatlanul változó, szélsőséges időjárást teremtenek, az elmúlt időszakban egy szokatlan hideget hozó hidegbetörés vetett véget a vénasszonyok nyarának, majd hirtelen, alig két nap alatt beállt a most is tapasztalt meleg. A Kárpát-medence jelenleg az áramlás naposabb oldalára került, tőlünk nyugatra épp ennek ellentéte uralkodik:

Miközben nálunk az átlagosnál jó 10 fokkal melegebb van, addig például Spanyolországban ugyanennyivel hidegebb, ott 1200 méteren most havazik. Pont fordítva, mint »kellene«

– jegyzi meg a szakember.

A meridionális áramlás Magyarország időjárását az év körülbelül egyharmadában uralja teljesen természetes módon, ám az éghajlatváltozással egyre többször veszi át a hatalmat, és egyre extrémebb helyzeteket produkál. Logikus, hiszen a felmelegedéssel megnő a hőmérsékletkülönbség, és nagyobb energiának kell kiegyenlítődnie a légkörben.

Forrás: 24.hu

Mindeközben, néhány száz kilométerre tőlünk:

Végigsöpört Itálián a pusztító vihar