A hivatalos ukrán meteorológiai szolgálat már 4 napja nem működik

A sarkvidéki levegő az elkövetkező napokban Oroszország és Ukrajna fölé áramlik, és brutális szélcsend kíséri majd.

 

Kelet-Európát extrém sarkvidéki hidegbetörés és havazás érinti ezen héten, ahogy a sarki örvény déli góca Oroszország fölé ér.

Az Észak-Európa fölött kialakuló erőteljes magasnyomású rendszer mintázatváltozásának köszönhetően az előrejelzések szerint a következő napokban egy -15 °C körüli hőmérsékletű, március eleji sarkvidéki hidegbetörés terjed át Kelet-Európába. A kedvezően megfordult mintázat a héten nyugatabbra, Közép- és Dél-Európában is rendkívül hideg időjárást és havazást hoz. Ez annak köszönhető, hogy a Polar Vortex déli lebenye Oroszország és Európa felé fordul, miután a 2021/22-es téli szezon nagy részében az Egyesült Államok és Kanada felett parkolt.

Az európai kontinensről ezen a télen hiányzott a hó és a hideg jelentős hatása, hetek óta többé-kevésbé enyhe időjárás uralkodik. Ezzel szemben az Atlanti-óceánon túl kemény volt az időjárás, Kanada fölött fagyos hideggel, az Egyesült Államokban pedig jelentős téli viharokkal. Ez a felettünk lévő sarki örvény miatt van, amely idén szokatlanul erős volt.

És ez most meg fog változni. Ezen a héten az Európa feletti általános időjárási mintázat várhatóan jelentős fordulatot vesz, és Európa nyugati és északi részei felett egy erős blokkoló magaslat alakul ki. Amikor ez bekövetkezik, folyosót nyit a nagyon hideg, kontinentális légtömegek behatolása előtt a sarkvidéki Oroszország felől Európába.

A hivatalos ukrán meteorológiai szolgálat már 4 napja nem működik

A kontinens feletti időjárási dinamika már a hétvégén romlani kezdett, először Nyugat-Európa felett erősödik meg a magasnyomású rendszer, amely fokozatosan észak felé terjeszkedik. A blokkoló magaslat körül északira forduló áramlással ezen a héten az észak-ázsiai sarkvidéki térségből hatalmas hideglevegő-tározó tör fel Kelet-Európa felé.

A nagyon hideg hőmérsékletek napokig ott maradnak, és elterjednek Oroszország nyugati részén, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Moldovában és Romániában, és nyugatabbra Közép- és Dél-Európában, valamint a Balkán-félszigeten is továbbterjednek. A legnagyobb hideg, 15-20 Celsius-fok körüli fagypont alatti hőmérsékletekkel azonban az előrejelzések szerint a jövő hét közepétől a hétvégéig Ukrajnán és Nyugat-Oroszországon is túllép.

Az időjárási mintázat az európai kontinenst záróvonalba helyezi, ami azt jelenti, hogy a hideg valószínűleg napokig, egészen március közepéig elhúzódik. A hideg légtömegek behatolásával kölcsönhatásba lépő potenciális hullámoktól függően a frontrendszerek keleten, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Romániában és különösen a Balkán déli részének nagy részén tisztességes mennyiségű havat is hozhatnak.

A sarki örvény aktivitása tulajdonképpen a fő mozgatórugója ezeknek a nagy hidegkitöréseknek, amelyek észak felől érik el a kontinenseket.

Források: Scott Duncan | SEVERE WEATHER EUROPE


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.