Felelőtlen társaságok

A klíma dezinformációs szféra nőgyűlölete

Greta Thunberg és Sophia Kianni a klímatagadók undorító nőgyűlöletével szembesül.

Boldog Nőtörténeti Hónapot! Sajnos nem meglepő, hogy a klíma dezinformációs szféra ismét tele van a női klímaaktivisták elleni nőgyűlölő támadásokkal.

Az olyan hírességek, mint az ifjúsági klímaaktivista Greta Thunberg, a világ vezetőire gyakorolt nyilvános nyomást fokozzák. (UNFCCC)

Klímatagadók körképe

Nemrégiben Greta Thunberg került célkeresztbe a közösségi médiában, mert állítólag törölt egy 2018-as tweetet, amely egy olyan cikkre hivatkozott, amely azt jósolta, hogy a klímaváltozás 2023-ra kiirtja az emberiséget. A Newsweek tényellenőrzése azonban kifejtette, hogy az eredeti cikk, amelyet Thunberg tweetje idézett és amelyre Thunberg hivatkozott, valóban rosszul jellemezte James Anderson klímakutató nézeteit, aki valójában soha nem mondta, hogy az emberiség 2023-ban kihal. A Newsweek arra a következtetésre jutott, hogy “az az állítás, miszerint Thunberg nemrég törölte a tweetet, mert a világ nem ért véget idén, egyértelműen félrevezető”.

De ez még csak a kezdet. Thunberget a héten a közösségi médiában is célkeresztbe vették egy MSNBC-interjú miatt, amelyet 2021-ben adott. A klímaellenes Twitter-trollok kiforgatták a szavait, hogy megpróbálják életben tartani a KlímaÁtverés dezinformációt.

Thunberg könyörtelen zaklatása az éghajlati dezinformációt terjesztők részéről felveti a kérdést: miért akarják ennyire célba venni őt?

Nos, a nőgyűlöletnek sok köze lehet ehhez, amint azt a Thunberget Sophia Kianni klímaaktivistához hasonlító csúnya posztok áradata is mutatja.

Kianni kiemelkedő környezetvédelmi aktivista, aki megalapította a Climate Cardinals nevű, egykori Twitter-partner nonprofit szervezetet, amely önkéntes fiatalokat szervez, hogy több mint 100 nyelvre fordítsanak éghajlati információkat. Ő az ENSZ főtitkár éghajlatváltozással foglalkozó ifjúsági tanácsadó csoportjának legfiatalabb tagja is.

Ennek ellenére a fosszilis tüzelőanyagok szószólói hónapok óta “az új és jobb Greta” és “Greta 2.0” névvel illetik Kiannit, mintha egyszerre csak egy fiatal nő vehetne részt az éghajlatvédelmi aktivizmusban. A digitális disinfoszférában (és máshol) a nőgyűlölő trollok a ruhaválasztásán gyakoroltak ellenőrzést, és kritizálták, amiért olyan normális dolgokat csinál, mint a szelfizés. Egyesek még azt is állították, hogy a klímamozgalom korhatárellenesség miatt cseréli le Thunberget Kiannira.

A szexista klímaügyi dezinformáció, amely a női aktivisták megjelenésére fixálódik, lekicsinyli az eredményeiket, és sikeres nőket állít szembe egymással, fenntartja mind a patriarchális hatalmi rendszereket, mind a fosszilis tüzelőanyag-ipart. Az olyan tudósok, mint Cara Daggett, már régóta rámutattak a klímatagadás és a nőgyűlölet közötti kereszteződésre a petromasszkulinitás fogalmán keresztül, amely leírja, hogy a fosszilis tüzelőanyag-rendszerek hogyan tartják fenn a patriarchátust, a fehér felsőbbrendűséget és a tekintélyelvűséget.

Ahogy a nőgyűlölő “manoszféra” tovább terjeszti mérgező befolyását az online platformokon, a női klímatudósok, újságírók és aktivisták még inkább ki vannak téve a zaklatás és az erőszakos fenyegetések veszélyének.

A Thunberg és Kianni elleni folyamatos online támadások áradata kijózanítóan emlékeztet arra, hogy az éghajlati dezinformáció és a nőgyűlölő gyűlöletbeszéd mélyen összefonódik.

Eredetileg a DailyKos-on jelent meg.


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

7 perc ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

6 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago