Trópusi betegségek ütötték fel fejüket Európában a klímaváltozás miatt

A Climate Now eheti adásában a riporter, Jeremy Wilks azt firtatta, vajon a klímaváltozás miatt jobban fenyegetik-e a betegségek az európaiakat. Az epizódot a Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának adataival kezdték.

Áprilisban meleg és szárazság volt Európa nagy részében. A hőmérséklet 1,3 Celsius fokkal volt magasabb az iparosodás előtti átlaghőmérsékletnél. Így a 2016-os és az idei év áprilisa váltak a valaha mért legmelegebb áprilisokká.

Miközben milliók voltak otthon, néhány helyen alig esett az eső. A rózsaszín területeken az átlagosnál nagyobb volt a szárazság. A jobboldali grafika a talaj nedvességét mutatja – a piros szín azt jelzi, hogy a talaj felső rétege szárazabb volt, mint az ilyenkor szokásos.

Trópusi betegségek ütötték fel fejüket Európában a klímaváltozás miatt | ClimeNews EuronewsWilks, Jeremy

De nem mindenhol ugyanaz a helyzet. A fenti baloldali grafikonon látszik, hogy az Ibériai-félszigeten nedvesebb volt az időjárás, mint az áprilisban megszokott.

Az április a napsütés terén is rekordot állított fel néhány európai országban, például az Egyesült Királyságban és Németországban.

Nézzük az európai ellentmondásokat! A piros vagy rózsaszín azt jelzi, ha valahol naposabb volt az időjárás. Néhány helyen kétszer annyit sütött a nap, mint az szokásos, Skóciában például 60 százalékkal.

Trópusi betegségek ütötték fel fejüket Európában a klímaváltozás miatt | ClimeNewsEuronews

Mivel sokan aggódnak most az egészségük miatt, megvizsgáljuk, a klímaváltozás növeli-e bizonyos betegségek kockázatát. Riporterünk, Per Bergfors Nyberg egy vezető szakértővel találkozott Stockholmban.

Sokan azt firtatják, vajon a koronavírus eltűnik-e nyáron, mint a szezonális influenza? Erről az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ professzorát, Jan Semenzát kérdeztük.

“Ezt senki nem tudja” – állítja a professzor. “Ez egy új vírus, szóval nem tudjuk, hogyan fog viselkedni egy másik évszakban. Amit tudunk, az az, hogy a többi koronavírus, amely a lakosság körében kering, télen tetőzik, nyáron pedig eltűnik. Reméljük, hogy az új koronavírus ugyanígy fog viselkedni, de egyelőre szkeptikusak vagyunk, valóban ez fog-e történni.”

A klímaváltozás nem felelős a Covid-19 feltűnéséért. Ugyanakkor a globális felmelegedés megnöveli más betegségek kockázatát, köztük a Vibrio nevű baktériumét, amely burjánzik, amikor a Balti-tenger felmelegszik.

“Ilyenkor ha valaki bemegy a vízbe, és van a testén seb, az elfertőződhet. De akár hasmenést, bélhurotot vagy fülfertőzést is kaphat. Ezek a baktériumok elég veszélyesek, mert például egy seb elfertőződése vérmérgezést okozhat, ennek pedig éppen olyan a halálozási aránya, mint az ebolának. Szóval ebbe az ember belehalhat” – fest riasztó képet a helyzetről Jan Semenza.

Jan segített egy olyan riasztási rendszer kifejlesztésében, ami akkor lép működésbe, amikor túl magas a baktériumfertőzés kockázata.

De nem csak baktériumok fenyegetik az európaiakat: Dél-Európában ázsiai tigrisszúnyogok terjesztenek trópusi betegségeket.

“Jelen van a dengue – és chikungunya-láz, a zikavírus – ezek trópusi betegségek, és korábban nem léteztek Európában” – mondja a szakértő. “Egyre több ilyen járvány van a kontinensünkön amiatt, hogy a környezet és a klíma jobban megfelel a szúnyogok hordozta betegségek terjedésének.”

A tigrisszúnyogok egész évben jelen vannak a térkép pirossal jelzett részein, főképp a partmenti régiókban és a mocsaras területeken.

Trópusi betegségek ütötték fel fejüket Európában a klímaváltozás miatt | ClimeNewsEuronews

“Az ember nem akarja, hogy megcsípjék a szúnyogok, amik trópusi betegséget terjeszthetnek. Az olyan vizeket is kerülni szeretné, ahol tenyésznek az egészségre veszélyes baktériumok. Sok mindent tehetünk egyéni szinten annak érdekében, hogy minimalizáljuk a klímaváltozás hatását” -véli Jan Semenza professzor.

Írta: Jeremy Wilks & Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.