A klíma dezinformációs szféra nőgyűlölete

Greta Thunberg és Sophia Kianni a klímatagadók undorító nőgyűlöletével szembesül.

Boldog Nőtörténeti Hónapot! Sajnos nem meglepő, hogy a klíma dezinformációs szféra ismét tele van a női klímaaktivisták elleni nőgyűlölő támadásokkal.

A klíma dezinformációs szféra nőgyűlöleteAz olyan hírességek, mint az ifjúsági klímaaktivista Greta Thunberg, a világ vezetőire gyakorolt nyilvános nyomást fokozzák. (UNFCCC)

Klímatagadók körképe

Nemrégiben Greta Thunberg került célkeresztbe a közösségi médiában, mert állítólag törölt egy 2018-as tweetet, amely egy olyan cikkre hivatkozott, amely azt jósolta, hogy a klímaváltozás 2023-ra kiirtja az emberiséget. A Newsweek tényellenőrzése azonban kifejtette, hogy az eredeti cikk, amelyet Thunberg tweetje idézett és amelyre Thunberg hivatkozott, valóban rosszul jellemezte James Anderson klímakutató nézeteit, aki valójában soha nem mondta, hogy az emberiség 2023-ban kihal. A Newsweek arra a következtetésre jutott, hogy “az az állítás, miszerint Thunberg nemrég törölte a tweetet, mert a világ nem ért véget idén, egyértelműen félrevezető”.

De ez még csak a kezdet. Thunberget a héten a közösségi médiában is célkeresztbe vették egy MSNBC-interjú miatt, amelyet 2021-ben adott. A klímaellenes Twitter-trollok kiforgatták a szavait, hogy megpróbálják életben tartani a KlímaÁtverés dezinformációt.

Thunberg könyörtelen zaklatása az éghajlati dezinformációt terjesztők részéről felveti a kérdést: miért akarják ennyire célba venni őt?

Nos, a nőgyűlöletnek sok köze lehet ehhez, amint azt a Thunberget Sophia Kianni klímaaktivistához hasonlító csúnya posztok áradata is mutatja.

Kianni kiemelkedő környezetvédelmi aktivista, aki megalapította a Climate Cardinals nevű, egykori Twitter-partner nonprofit szervezetet, amely önkéntes fiatalokat szervez, hogy több mint 100 nyelvre fordítsanak éghajlati információkat. Ő az ENSZ főtitkár éghajlatváltozással foglalkozó ifjúsági tanácsadó csoportjának legfiatalabb tagja is.

Ennek ellenére a fosszilis tüzelőanyagok szószólói hónapok óta “az új és jobb Greta” és “Greta 2.0” névvel illetik Kiannit, mintha egyszerre csak egy fiatal nő vehetne részt az éghajlatvédelmi aktivizmusban. A digitális disinfoszférában (és máshol) a nőgyűlölő trollok a ruhaválasztásán gyakoroltak ellenőrzést, és kritizálták, amiért olyan normális dolgokat csinál, mint a szelfizés. Egyesek még azt is állították, hogy a klímamozgalom korhatárellenesség miatt cseréli le Thunberget Kiannira.

A szexista klímaügyi dezinformáció, amely a női aktivisták megjelenésére fixálódik, lekicsinyli az eredményeiket, és sikeres nőket állít szembe egymással, fenntartja mind a patriarchális hatalmi rendszereket, mind a fosszilis tüzelőanyag-ipart. Az olyan tudósok, mint Cara Daggett, már régóta rámutattak a klímatagadás és a nőgyűlölet közötti kereszteződésre a petromasszkulinitás fogalmán keresztül, amely leírja, hogy a fosszilis tüzelőanyag-rendszerek hogyan tartják fenn a patriarchátust, a fehér felsőbbrendűséget és a tekintélyelvűséget.

Ahogy a nőgyűlölő “manoszféra” tovább terjeszti mérgező befolyását az online platformokon, a női klímatudósok, újságírók és aktivisták még inkább ki vannak téve a zaklatás és az erőszakos fenyegetések veszélyének.

A Thunberg és Kianni elleni folyamatos online támadások áradata kijózanítóan emlékeztet arra, hogy az éghajlati dezinformáció és a nőgyűlölő gyűlöletbeszéd mélyen összefonódik.

Eredetileg a DailyKos-on jelent meg.


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.