Karbonsemleges

A klímaválság foglalja el az első öt helyet a Világgazdasági Fórum kockázati jelentésében

Először fordul elő, hogy a környezet felkerült a legfontosabb témák listájára, ami a világ elitjeit aggasztják.

Az extrém időjárású események éve és a hegyekben tornyosuló bizonyítékok, amelyek igazolják a globális melegedést katapultálták a klíma vészhelyzetet az aggasztó kérdések listájának elejére, amitől a világ elitjei leginkább tartanak.

A Világgazdasági Fórum éves kockázati jelentésében megállapítást nyert, hogy 15 éves történetében először a környezet töltötte be az 5 legfontosabb helyet azon aggályok listáján, amelyeknek a következő évtizedben valószínűleg jelentős hatása lesz.

Børge Brende, a Világgazdasági Fórum elnöke elmondta:

A politikai táj polarizálódik, a tengerszint emelkedik és éghajlati tüzek égnek. Ebben az évben a világ vezetőinek együtt kell működniük a társadalom minden szektorával az együttműködési rendszerek javításáért és fellendítéséért, nemcsak rövidtávon, hanem mélyen gyökerező kockázatok kezeléseinek érdekében.

Egy hónap elteltével, amely alatt a bozóttüzek tomboltak Ausztráliában Brede szerint sürgős fellépésre volt szükség.

Csak nagyon kis ablakunk van, és ha nem használjuk a következő 10 évben, akkor a Titanik nyugágyán találhatjuk magunkat.

A WEF jelentése szerint a 2008-as pénzügyi válsággal való megbirkózást segítő többoldalú megközelítés visszavonása megnehezítette a megosztott globális kockázatok kezelését.

Azt állította, hogy az elkövetkező 10 évben az öt legfontosabb kockázati tényezőt, valószínűség szempontjából:

  • Szélsőséges időjárási események, amelyek súlyos károkat okoznak az ingatlanokban, az infrastruktúrának és az emberek életét követelik.
  • Az éghajlatváltozás enyhítésének és az alkalmazkodásnak a kormányok és a vállalkozások sikertelensége.
  • Az ember okozta környezeti károk és katasztrófák, ideértve a környezeti bűncselekményeket is, mint például olajszennyezés és radioaktív szennyezés.
  • A biológiai sokféleség jelentős csökkenése és az ökoszisztéma összeomlása visszafordíthatatlan következményekkel jár a környezetre, súlyos kimerüléssel jár az emberiség és az ipar számára.
  • Nagyobb természeti katasztrófák, például földrengések, szökőár, vulkánkitörések és geomágneses viharok.

A jelentést a WEF jövő héten Davosban tartandó éves találkozója előtt adták ki, amelyen a világ néhány legnagyobb és leghatalmasabb vállalatának vezérigazgatói vesznek majd részt.

Annak ellenére, hogy a résztvevők nagy része magánrepülőgéppel érvezik Svájcba, a WEF szerint a Davosi konferencia karbonsemleges esemény lesz.

John Drzik, a Marsh & McLennan elnöke, aki segített a jelentés összeállításában, azt mondta, hogy a vállalkozásoknak fokozniuk kell aktív cselekvésüket a globális melegedés kérdésében.

“Fokozott nyomást gyakorolnak a vállalatokra a befektetők, a szabályozók, az ügyfelek és az alkalmazottak, hogy bemutassák ellenálló képességüket a növekvő éghajlati ingadozásokkal szemben. A tudományos haladás azt jelenti, hogy az éghajlati kockázatok most már nagyobb pontossággal modellezhetők és beépíthetők a kockázatkezelési és üzleti tervekbe.

Az olyan nagy horderejű események, mint például az ausztráliai és kaliforniai közelmúltban bekövetkezett tűzvészek, nyomást gyakorolnak a vállalatokra az éghajlati kockázat kezelésére egy olyan időben, amikor ők szintén nagyobb geopolitikai és kiber-kockázatokkal néznek szembe.”

Peter Giger, a kockázati jelentés elkészítésében közreműködő Zürich Insurance Group csoportvezető tisztviselője szerint, sürgősen szükség van a gyorsabb alkalmazkodásra, hogy elkerüljék az éghajlati válság legrosszabb és visszafordíthatatlan hatásait, és többet tegyenek a bolygó biodiverzitásának megőrzéséért.

A biológiailag sokszínű ökoszisztémák hatalmas mennyiségű szén-dioxidot vesznek fel, és hatalmas gazdasági haszonnal járnak, amelyek becslése szerint évi 33 trillió $ (25 trillió font) – ez megegyezik az USA és Kína GDP-jével együttesen.

Fontos, hogy a vállalatok és a politikai döntéshozók gyorsabban mozogjanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra és a fenntarthatóbb üzleti modellekre való áttérés felé.

Már látjuk, hogy a cégek tönkremehetnek azáltal, hogy nem igazítják stratégiáikat a politika és az ügyfelek preferenciáinak változásaihoz. Az átmeneti kockázatok valósak, és mindenkinek ki kell vennie a részét a kockázat csökkentésében. Ez nemcsak gazdasági követelmény, hanem helyes cselekedet is

– mondta Peter Giger.

Fordította: Nagy Zsófia
Forrás: Larry Elliott | The Guardian

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago