Globális Kockázatok jelentés 2022

A Covid három éve után az emberek világszerte kétségtelenül belefáradtak abba, hogy egyik válságból a másikba csúsznak. Különösen a folyamatban lévő világjárványhoz és az ukrajnai háborúhoz képest más globális válságok elveszíteni látszanak jelentőségüket. A szakértők hangsúlyozzák a felszínre törő figyelmeztető jelek figyelmen kívül hagyásának veszélyét.

Globális Kockázatok jelentés 2022

A folyamatban lévő világjárvány mellett az ellátási láncok megszakadása, az infláció, az adósság, a munkaerő-piaci hiányosságok és az oktatási egyenlőtlenségek csak néhány olyan globális probléma, amelyek jelenleg az instabil világgazdaságot táplálják. Mind a gyorsan, mind a lassan talpra álló országoknak meg kell találniuk a bizalom és a szolidaritás helyreállításának módját, valamint az együttműködés akadályainak elhárítását.

A Világgazdasági Fórum (WEF) a Globális kockázatokról szóló jelentéssorozatával évente betekintést nyújt a globális kockázatokba öt kategóriában: Gazdaság, környezet, társadalom, technológia és geopolitika. A WEF “globális kockázatként” olyan “bizonytalan eseményt vagy állapotot határoz meg, amely bekövetkezése esetén a következő 10 évben több ország vagy iparág számára jelentős negatív hatást okozhat”.

A Globális kockázatokról szóló 2022. évi jelentés mélyreható elemzései

Globális Kockázatok jelentés 2022A WEF a kockázati szakértőkkel és a világ vezetőivel együtt minden évben megvizsgálja a legfontosabb kockázatokat ebben az öt kategóriában, amelyeket mélyreható fejezetekben ismertet. Ezek a mélyreható fejezetek felszínre törő figyelmeztető jeleket, a kockázati megítélés potenciális vakfoltjait vagy a Globális Kockázatok Megítélése Felmérés (GRPS) alapján kiemelkedő kockázatokat tartalmaznak. A GRPS összefoglalja a Fórum üzleti, kormányzati, társadalmi és gondolkodó vezetőkből álló érdekeltek hálózatának szakértelmét.

2022-ben a jelentések mélyreható fejezetek a következő témák mélyebb vizsgálatát foglalják magukban: Az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre való fokozódó összpontosítás, a kiberfenyegetettség összetettebbé válása, a migráció akadályai, végül pedig a felgyorsult űrtevékenység hatása, amely 2022-ben és a következő évtizedben átformálhatja világunkat. A lehetséges vakfoltok és a felszínre törő figyelmeztető jelek megvitatása mellett a 2022-es jelentés külön figyelmet szentel a jelenlegi világjárványhelyzetnek és annak globális következményeinek.

Globális kockázatok érzékeléséről szóló felmérés

Amint az alábbi ábra mutatja, a környezeti kockázatokat a legkritikusabb hosszú távú fenyegetésekként érzékelik, és öt környezeti kockázat szerepel az első tíz között. Továbbá az “éghajlati intézkedések kudarca”, a “szélsőséges időjárás” és a “biológiai sokféleség csökkenése” még az embereket és bolygónkat fenyegető három legsúlyosabb kockázatnak is tekinthető. Az elmúlt évek során az éghajlatváltozással kapcsolatos szélsőséges események számának növekedésével a 2021-es év is új szélsőségeket jelez az időjárás történetében. Nemcsak az Észak-Amerika nyugati része feletti hőhullám döntött meg minden eddigi rekordot, hanem 2021-ben négy, egyenként több mint 20 milliárd dollárba kerülő megakatasztrófa is megmutatta az éghajlatváltozás lehetséges hatásait. Az aszályok, tüzek, árvizek, az erőforráshiány és a fajpusztulás nyilvánvaló növekedésével az emberek világszerte a lehető legrosszabb következményekkel szembesülnek.

Ahelyett, hogy az iparágak és határok közötti széles körű együttműködésre törekednénk, az éghajlatváltozással kapcsolatos átalakulást inkább az együttműködés akadályainak növekedése jellemzi. Ezek az eltérő pályák, beleértve a technológiai, társadalmi és gazdasági változásokat is, még jobban eltávolítják egymástól az országokat és a társadalmakat, és messze a 2050-es nettó nulla célkitűzés mögött hagyják a célt. E fejlemények ismeretében nem meglepő, hogy a GRPS válaszadói az “éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések kudarcát” tekintik az első számú globális hosszú távú kockázatnak. Az elmúlt évek során egyre növekvő adósságterhek és a zöld gazdaságra való áttérés előtt álló kihívások miatt az államháztartások még inkább megterhelődnek.

Az “adósságválság” és a “geoökonómiai konfrontáció” mellett – amelyek manapság aktuálisabbak, mint valaha – a válaszadók három társadalmi kockázatot is a legsúlyosabbak között tartanak számon a következő 10 évben. Két évvel a COVID-19 után ezek a világméretű tapasztalatok a legutóbbi GRPS-ben is tükröződnek: a “társadalmi kohézió eróziója”, a “megélhetési válságok” és a “fertőző betegségek” a negyedik-hatodik helyen szerepelnek. Ezek a társadalmi veszélyek nemzeti szinten rövid távon sok politikai figyelmet igényelnek, és megakadályozzák, hogy a globális kihívások és a nemzetközi együttműködés a legfontosabb prioritássá váljon. Következésképpen a kormányok még nagyobb akadályokba ütköznek majd, ha időt és tőkét akarnak fordítani a hosszú távú kockázatokra és globális fenyegetésekre.

Globális Kockázatok jelentés 2022Globális kockázatokról szóló jelentés felmérése 2021-2022

A globális válasz szükségessége

Minden egyes kockázat önmagában már magában is nagy terheket róhat a kormányokra és a társadalomra. Egyedül azonban egyetlen ország sem lesz képes ellenállni a gazdasági, ökológiai és társadalmi fenyegetések ilyen kombinációjának, ami együttes és összehangolt globális választ igényel.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés fokozása, a digitális biztonság és a társadalmi kohézió biztosítása, valamint a világűrben folyó verseny ellenőrzése csak néhány a közelgő globális kihívások közül. Ezeket a kihívásokat nem lehet megoldani az országokon belüli és az országok közötti együttműködés nélkül. A feszültségek fokozódásával azonban ellentétes és kiábrándító fejlődést látunk, ami egyértelműen csökkenti sokak reményét.

Bármennyire is borzalmas és kegyetlen Oroszország ukrajnai inváziója, azt is megmutatta, hogy lehetséges a nagyszabású nemzetközi együttműködés, ami egy kis reményt ad az embereknek arra, hogy más fenyegetésekkel szemben is összehangolt és globális válaszlépések következnek.

Forrás: DFGE+

Hogyan talál segítséget?

A felszínre kerülő témák és kockázatok ilyen sokfélesége bármely vállalat számára nyomasztó lehet. A témák között való eligazodáshoz és az előre vezető út megtalálásához világos jövőképre és stratégiai összehangolásra van szükség. Lényegességi elemzés elvégzésével Magyarországon asz OurOffset Nonprofit LLC. segíthet Önnek abban, hogy némi struktúrát találjon a mostani jövőkép dzsungelében. Vegye fel velük a kapcsolatot: OurOffset.com

Korábban: Globális Kockázatok jelentés 2021


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.