A klímaválság foglalja el az első öt helyet a Világgazdasági Fórum kockázati jelentésében

Először fordul elő, hogy a környezet felkerült a legfontosabb témák listájára, ami a világ elitjeit aggasztják.

A klímaválság foglalja el az első öt helyet a Világgazdasági Fórum kockázati jelentésében

The Global Risks Report 2020 | ClimeNews - HírportálAz extrém időjárású események éve és a hegyekben tornyosuló bizonyítékok, amelyek igazolják a globális melegedést katapultálták a klíma vészhelyzetet az aggasztó kérdések listájának elejére, amitől a világ elitjei leginkább tartanak.

A Világgazdasági Fórum éves kockázati jelentésében megállapítást nyert, hogy 15 éves történetében először a környezet töltötte be az 5 legfontosabb helyet azon aggályok listáján, amelyeknek a következő évtizedben valószínűleg jelentős hatása lesz.

Børge Brende, a Világgazdasági Fórum elnöke elmondta:

A politikai táj polarizálódik, a tengerszint emelkedik és éghajlati tüzek égnek. Ebben az évben a világ vezetőinek együtt kell működniük a társadalom minden szektorával az együttműködési rendszerek javításáért és fellendítéséért, nemcsak rövidtávon, hanem mélyen gyökerező kockázatok kezeléseinek érdekében.

Egy hónap elteltével, amely alatt a bozóttüzek tomboltak Ausztráliában Brede szerint sürgős fellépésre volt szükség.

Csak nagyon kis ablakunk van, és ha nem használjuk a következő 10 évben, akkor a Titanik nyugágyán találhatjuk magunkat.

A WEF jelentése szerint a 2008-as pénzügyi válsággal való megbirkózást segítő többoldalú megközelítés visszavonása megnehezítette a megosztott globális kockázatok kezelését.

Azt állította, hogy az elkövetkező 10 évben az öt legfontosabb kockázati tényezőt, valószínűség szempontjából:

  • Szélsőséges időjárási események, amelyek súlyos károkat okoznak az ingatlanokban, az infrastruktúrának és az emberek életét követelik.
  • Az éghajlatváltozás enyhítésének és az alkalmazkodásnak a kormányok és a vállalkozások sikertelensége.
  • Az ember okozta környezeti károk és katasztrófák, ideértve a környezeti bűncselekményeket is, mint például olajszennyezés és radioaktív szennyezés.
  • A biológiai sokféleség jelentős csökkenése és az ökoszisztéma összeomlása visszafordíthatatlan következményekkel jár a környezetre, súlyos kimerüléssel jár az emberiség és az ipar számára.
  • Nagyobb természeti katasztrófák, például földrengések, szökőár, vulkánkitörések és geomágneses viharok.

A jelentést a WEF jövő héten Davosban tartandó éves találkozója előtt adták ki, amelyen a világ néhány legnagyobb és leghatalmasabb vállalatának vezérigazgatói vesznek majd részt.

Annak ellenére, hogy a résztvevők nagy része magánrepülőgéppel érvezik Svájcba, a WEF szerint a Davosi konferencia karbonsemleges esemény lesz.

John Drzik, a Marsh & McLennan elnöke, aki segített a jelentés összeállításában, azt mondta, hogy a vállalkozásoknak fokozniuk kell aktív cselekvésüket a globális melegedés kérdésében.

“Fokozott nyomást gyakorolnak a vállalatokra a befektetők, a szabályozók, az ügyfelek és az alkalmazottak, hogy bemutassák ellenálló képességüket a növekvő éghajlati ingadozásokkal szemben. A tudományos haladás azt jelenti, hogy az éghajlati kockázatok most már nagyobb pontossággal modellezhetők és beépíthetők a kockázatkezelési és üzleti tervekbe.

Az olyan nagy horderejű események, mint például az ausztráliai és kaliforniai közelmúltban bekövetkezett tűzvészek, nyomást gyakorolnak a vállalatokra az éghajlati kockázat kezelésére egy olyan időben, amikor ők szintén nagyobb geopolitikai és kiber-kockázatokkal néznek szembe.”

Peter Giger, a kockázati jelentés elkészítésében közreműködő Zürich Insurance Group csoportvezető tisztviselője szerint, sürgősen szükség van a gyorsabb alkalmazkodásra, hogy elkerüljék az éghajlati válság legrosszabb és visszafordíthatatlan hatásait, és többet tegyenek a bolygó biodiverzitásának megőrzéséért.

A biológiailag sokszínű ökoszisztémák hatalmas mennyiségű szén-dioxidot vesznek fel, és hatalmas gazdasági haszonnal járnak, amelyek becslése szerint évi 33 trillió $ (25 trillió font) – ez megegyezik az USA és Kína GDP-jével együttesen.

Fontos, hogy a vállalatok és a politikai döntéshozók gyorsabban mozogjanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra és a fenntarthatóbb üzleti modellekre való áttérés felé.

Már látjuk, hogy a cégek tönkremehetnek azáltal, hogy nem igazítják stratégiáikat a politika és az ügyfelek preferenciáinak változásaihoz. Az átmeneti kockázatok valósak, és mindenkinek ki kell vennie a részét a kockázat csökkentésében. Ez nemcsak gazdasági követelmény, hanem helyes cselekedet is

– mondta Peter Giger.

Fordította: Nagy Zsófia
Forrás: Larry Elliott | The Guardian

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.