Faültetés kontra erdőmentés

A klímaválság elleni cselekvés kapcsán manapság oly’ sokat hallani a faültetés koncepciójáról, hogy az átlagember azt hiheti, ez a leginkább bevett módszer, és hogy hatásos.

Faültetés kontra erdőmentés | ClimeNews - Hírportál

Kisebb-nagyobb civil kezdeményezések, cégek ültetnek fát, bizonygatván másoknak és maguknak, hogy megtették a legtöbbet, amit csak tehetnek a klímaváltozás ellen.

Ám ha megnézzük a számokat, kiderül, hogy a faültetés vajmi keveset ér a klímaválság ellen, de még akkor is édeskevés lenne, ha az összes szántóföldet és legelőt beültetnénk fákkal.

Egészen más dolog az erdőmentés, amiből a megfelelő szabványok betartása mellett karbonkreditek származtathatók, melyeket karbonsemlegesítésre lehet használni. Ilyenek például a PlanVivo által végzett erdőmentési projektek, melyek karbonkreditjeit hazai cégek is használnak karbonsemlegesítésre. Ám annyira belemászott a fejekbe a faültetés koncepciója az elmúlt egy évben, hogy még akkor is faültetésről beszélnek, amikor például erdőmentésről van szó.

A békéscsabai Bio bolt tulajdonosa által támogatott faültetések minden esetben erdőmentéshez kapcsolódnak, ezzel lehet karbonsemlegesíteni. Ő, erdőmentésből (Sofala Community Carbon projekt) auditált karbonkrediteket választott. Mivel a Biobolt nem faültetéssel csinálta a semlegesítést, hanem Ő már, egy évtizeddel korábban a kivágástól megmentett erdőben maradt és azóta megkötött CO2 megkötésből hitelesített egységek megvásárlásával semlegesítette a Bioboltot, így.a csökkentési erőfeszítései után maradt karbonlábnyomának kiegyenlítése valós, és a támogatása az ottani közösségre nézve is pozitív!

A Sofala Community Carbon projekt egy innovatív fenntarthatósági terv, amely együttműködik a mozambiki középső Gorongosa és Marromeu nemzeti parkok pufferzónáinak erdőközösségeivel a vidéki megélhetés, az élőhelyek helyreállítása, az erdőgazdálkodás és a biodiverzitás megőrzése érdekében.

A Sofala közösségi szén-dioxid-projekt fenntartható földhasználatot és vidékfejlesztési tevékenységeket fejleszt a mozambiki középkori Gorongosa és Marromeu nemzeti parkok pufferzónáinak környékén és azokon belüli közösségekben.

A projekt végrehajtotta az agrár-erdőgazdálkodási tevékenységeket, valamint az erdőirtás elkerülését eredményező beavatkozásokat.

A projekt lehetővé teszi az egyének és a vállalatok számára, hogy hatékonyan fektessenek be új erdőkbe és az agrár-erdőgazdálkodásba. A képzett növénytermesztőkké válásával a helyi emberek jelentősen hozzájárulnak saját környezetükhöz, miközben biztosítják a rendszeres jövedelmet és a stabil, fenntartható élelmiszer-ellátást. Az agrárerdők újjáéledése az elszegényedett közösségek körében olyan növényeket generál, amelyek inkább a törékeny erdőtalajokat gazdagítják, mint kimerítik.

A projekt célja a szénkészletek létrehozásának és védelmének összekapcsolása a fenntartható fejlődéssel, a szénbevételek egy részének felhasználásával a kis kereskedelmi vállalkozások elindításához. Ezen kívül a projekt védelmet nyújt az afrikai vadon élő állatok számára.

Továbbá a Sofala projekt kiterjeszti a gazdálkodást és a kapacitásépítést a projekt résztvevőire, és nagy hangsúlyt fektet a gazdálkodók jövedelemforrásainak diverzifikálására. A projekt kiképzi a kistermelőket a fontos pénznövények fenntartható gazdálkodásában, amelyeket a legtöbb gazdálkodó beépít az ültetvényébe. Ez nemcsak hozzájárul az élelmezésbiztonság javításához maguk számára, hanem lehetővé teszi számukra további jövedelemforrások elérését.

Itt viszont szeretnénk egyszer és mindenkorra tisztázni, hogy

faültetéssel nem lehet karbonsemlegesíteni.

A karbonsemlegesítés, pontosabban az elkerülhetetlen kibocsátások karbonkreditekkel történő kiegyenlítése csakis már megvalósult projektekből származhat. Más szóval, a kibocsátás megelőzésének, vagy a szén-dioxid megkötésének múltbéli eseménynek kellett lennie, a CO2 megkötésnek vagy elkerülésnek már meg kellett valósulnia.

Faültetés kontra erdőmentés | ClimeNews - Hírportál

A minősítő szervezetek ugyanis nagyon szigorúan veszik a megelőzött, illetve megkötött kibocsátás-mennyiségeket. Egy faültetés esetén viszont ez nem történt meg, és lehetetlen megmondani, hogy végeredményben mennyi szén-dioxidot fog megelőzni, ugyanis az elültetett fák egy része mindig elpusztul, a többi pedig akár le is éghet, vagy letarolhatja egy különösen erős vihar. Vagy gondol egyet valaki és kivágja, mert az övé, amikor az eléri a gazdasági vágás érettségi kort. A faültetéssel pedig nem jön létre erdő, az egy fásított területet jelent csupán és még az intenzív növekedési időszakában sem képes ökológiai szempontból annyi CO2 megkötésre, mint egy öreg erdő, amelyik minimum 100 – 140 éves.

Sokan úgy gondolták, hogy csak fiatal erdők kötnek meg szén-dioxidot a légkörből miközben növekedtek, és hogy az ősi (elsődleges vagy öreg növekedésű erdők) ezt a szenet egyszerűen csak tárolták. Számos közelmúltbeli tanulmány azonban kimutatta, hogy az érintetlen ősi erdők szintén felveszik a szenet a légkörből, azt megkötik magukban, egy részét a talajba juttatják. Tudomásul véve, hogy az erdők dinamikája összetett, a nagy, öreg fák, az ősi erdők rendkívül fontos alkotóelemei, mind a biológiai sokféleség, mind a szénfelvétel és a tárolás szempontjából. Sajnálatos módon Magyarországon már nincsenek ősi erdők. Egy hektár sincs, mind kivágták!  Helyette fásított területekről beszélhetünk, faültetvényekről. Ebben egyetlen dolog pozitív, hogy ezek a viszonylag fiatal telepítések. A már bennük eltárolt szén mellett, – megfelelő erdőgazdálkodással, – intenzívebben tudnak további szén-dioxid megkötést végrehajtani, mint a faültetéssel létrehozott társai.

Tehát a legjobb amit tehetsz a fákkal, ha véded az erdőket, nem engeded a kivágásukat azért, hogy újra elültessék őket. A szén legjobb helye a föld alatt van és az erdőkben, nem pedig a légkörben. Aki 2020-ban nem a valós klíma, és ökológia védelmi megoldásokon dolgozik, az emberiség sírját ássa.

Rampasek, László A.

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.