Fenntartható fejlődés

A lusta ember útmutatója a világ megmentéséhez

1. szint: Dolgok, amiket a fotelből is megtehetsz

– Spórolj az áramon azáltal, hogy kapcsolós elosztóba dugod az elektronikus eszközeidet, amit kikapcsolsz, ha nem használod őket, beleértve a számítógépedet.
– A banki és egyéb értesítőket elektronikusan kéred. Kevesebb papír, kevesebb erdőirtás.
– Oszd is meg, ne csak lájkold, ami tetszik. Ha látsz a szociális médiádon egy érdekes posztot mondjuk a női jogokról vagy a klímaváltozásról, oszd meg, hogy mások is lássák.
Szólalj fel! Kérd meg a helyi, vagy az országos hatóságokat, hogy olyan tevékenységeket folytassanak, amik nem okoznak kárt az embereknek vagy a bolygónak.
– Követeld, hogy a szemét hulladéklerakókba való szállítása helyett inkább égessék el szemétégetőkben, és hogy oldják meg, valamint népszerűsítsék a szelektív gyűjtést.
– Követeld, hogy országodban tiltsák be a műanyag evőeszközöket, előrecsomagolt műanyagtartós zöldségeket és gyümölcsöket, és mindent, ami felesleges szeméttel jár.
– Ne nyomtass (kivéve túlélő-kézikönyvet). Láttál valamit online, amire szeretnél később emlékezni? Jegyzeteld le a címét, vagy még jobb, ha a számítógépeden tárolod.
– Kapcsold le a lámpákat. A TV vagy a számítógép kellemes fényt biztosít, így a többit lekapcsolhatod, ha épp nincs rájuk szükséged.
– Nézz utána a neten, és csak olyan vállalkozástól vásárolj, amiről tudod, hogy fenntartható módon állítja elő termékeit (pl. FSC, MSC szabványok, iCC).
– Mindig légy informált. Kövesd a helyi híreket, és a ClimeNews online-t és a szociális médiát: iCC Globális Célok.
– Írd meg nekünk a közösségi portálokon a fenntarthatóságra irányuló tetteidet, hogy elérjük a globális célokat.
– A fentebbieken túl váltsd meg a még meglévő karbonlábnyomodat! Ki tudod számolni a karbonlábnyomod és online tudsz vásárolni klímakrediteket az OurOffset nevű oldalon. Ezáltal gyorsabban csökkentheted a globális kibocsátást és karbonsemleges leszel!

2. Szint: Dolgok, amiket megtehetsz otthon

– Kerüld a szárítógépet, száríts a szabadban. Hagyd a hajadat és a ruháidat magától megszáradni a napsütésben vagy a fűtőtest fölött ahelyett, hogy hajszárítót használnál.
– Rövid ideig zuhanyozz. A fürdőkádban való fürdés sokkal több vizet igényel, mint egy 5-10 perces zuhanyzás.
– Egyél kevesebb húst, és szárnyast. Jóval több terület, víz, és egyéb erőforrás kell a hús előállításához, mint a növényekéhez. A halak, rákok és rovarok viszont egész hatékonyak. Akár fenntartható módon halászták, akár nem, a tengeri halak és egyéb tengeri herkentyűk tele vannak ételnek hitt műanyaggal, ezért egészségügyi okokból érdemes őket kerülni.
– Fagyaszd le a friss termékeket és a maradékot, ha nincs rá módod, hogy azelőtt megedd őket, hogy megromoljanak. Ezt megteheted a péktermékekkel is. Ezáltal a pénzzel és az élelmiszerrel is takarékoskodsz.
– Komposztálj – a nem ehető növényi részek komposztálásával csökkentheted az ökolábnyomodat, miközben újrahasznosítod a tápanyagokat. Fontos, hogy főtt ételt és rothadó, vagy penészes növényi részeket ne keverj a komposztba. Ezeket gyűjtsd külön egy ganédombon. Húst nem lehet komposztálni; a kimaradt húst add az állatoknak, ha romlott, akkor pedig dobd a kukába.
– A papír, a műanyag, az üveg, és a fémek újrahasznosítása révén megelőzheted a szemétlerakók növekedését, és az óceánok elszennyeződését.
– Vásárolj minimálisan becsomagolt árukat. Kerüld a műanyagdobozos tojást, és az előrecsomagolt zöldségeket és gyümölcsöket. Használj mindig saját szatyrot. Csak akkor dobd ki, ha elszakadt, és figyeld meg, vajon elfogynak-e valaha!
– Kerüld a sütő előmelegítését. Hacsak nem feltétlenül szükséges hozzá egy bizonyos sütési hőfok, akkor rögtön az elején tedd be az ételt a sütőbe.
– Tömd be a réseket az ablakodon és az ajtódon, de még jöbb, ha kicseréled őket többrétegű, hőszigetelő ablakra és ajtóra, és a legjobb ha leszigeteled az egész házat. Ha már szigetelés, akkor érdemes vele „befordulni” a nyílászárók körül, hogy ne keletkezzen hőhíd.
– Figyeld a termosztátot és a fogyasztást, mert könnyen előfordulhat, hogy ha télen egy-két fokkal alacsonyabbra állítod, akár feleannyi is lehet a fűtésszámlád!
– Kerüld a gázkonvektort és az ablakon kivezetett mobil légkondicionálót, mert rendkívül rossz a hatásfokuk. Ha nyáron nagy a hőség a szobában, szereltess föl redőnyt, vagy ültess fákat az ablak elé.
– Nagyfogyasztókból csak a leghatékonyabb energiaosztályút válaszd. Ha valamelyik izzó tönkremegy, érdemes takarékos-, vagy LED-es égőre cserélni, legalább tovább tart.
– Ha van rá lehetőséged, telepíts napelemet a tetőre, ami remekül működik elektromos tűzhellyel és elektromos fűtéssel kombinálva (pl. infrapanel). Ha mindez megvan, utána már nem kell elektromos számlát fizetni.
– Ha nem lenne, szerezz be egy szőnyeget, ugyanis segít melegen tartani a lakást.
– Válassz egy jobb pelenka-opciót. Pólyázd a babádat szövetpelenkába, vagy egy újféle, környezetbarát típusra, ami néhány évtizeden belül lebomlik, és nem tartalmaz mérgező adalékanyagokat.
– Gereblyézd az őszi leveleket, és lapátold a havat kézzel. Kerüld az energiazabáló levélfúvót és a hófúvót, és még edzel is egy kicsit.
– Öngyújtó helyett használj gyufát. Utóbbihoz nem kell olaj és műanyag.

3. Szint: Dolgok, amiket a házadon kívül tehetsz

– Vásárolj helyi termékeket. A közeli vállalkozások támogatása munkát ad az embereknek, ráadásul ezáltal csökkenthető a kamionforgalom.
– Vásárolj okosan. Tervezd meg, hogy mit fogsz enni, használj bevásárlólistát, és kerüld az impulzusvásárlást (ezért teszik ki a csokit és az üdítőt a pénztárnál)
– Ne dőlj be a marketing-trükköknek, amik arra sarkallnak, hogy több romlandó ételt vásárolj, mint amire szükséged van. Ezek talán egységnyi alapon olcsóbbak lehetnek, de ha egy része megromlik, akkor már drágább.
– Válaszd a fura zöldségeket. Ha nem találsz ilyet, követeld, ugyanis óriási pazarlást okoz az, ha az élelmiszerláncok a fura alakú, túl kicsi, vagy halványabb színű, de egyébként ehető terméket át sem veszik a gazdáktól. Ha nem hajlanak rá, akkor vásárolj a piacon.
– Sokmindenen lehet spórolni, de nem az ételen. Csak egészséges, fenntartható forrásból szerezd be a táplálékod (pl. piac). Sok esetben kiderül, hogy nem is drágább az ilyen étel!
– Amikor étterembe mész, rendelés előtt kérdezd meg, hogy felszolgálnak-e fenntartható forrásból származó tengeri ételeket (MSC szabvány). Egyes éttermekben odafigyelnek erre.
– Csak fenntartható forrásból származó tengeri ételeket vásárolj (rajta van a dobozon a jel).
– Biciklizz, gyalogolj, vagy használd a tömegközlekedést. Azokra az alkalmakra tartogasd az autózást, amikor többen mentek.
– Használj újratölthető kávéspoharat és vizespalackot. Egészségügyi okokból kerüld a műanyagpalackot, inkább szerezz be egyet rozsdamentes acélból.
– Vidd a saját szatyrodat és zacskódat a boltba, és ne fogadj el újat. Olyan helyen vásárolj, ahol használhatod a sajátodat. Csak akkor dobd ki, ha kilyukadt. Ha mind elfogytak, térj át a vászontáskára, mert az teljesen környezetbarát.
– Használj kevesebb szalvétát, papírzsebkendőt és konyhai papírtörlőt. Nem kell egy marék szalvéta ahhoz, hogy megedd az ebédedet vagy vacsorádat.
– Vásárolj ruhákat a turkálóban. A divat azoknak való, akik még nem találták meg a saját stlusukat, a márka pedig nem garancia a minőségre, és nem is leszel tőle jobb, mint mások. Ráadásul bolond az, aki sokat kiad azért, hogy reklámozhassa egy cég termékeit. Ha már a mellkasodon vagy a homlokodon hordod a logójukat, akkor inkább ők fizessenek neked :p
– Viseld gondját az autódnak. Mindig olcsóbb megelőzni a problémát, mint utólag megjavíttatni valamit, ami tönkrement és más alkatrészeket is károsított, ráadásul potenciálisan kisebb lehet a kibocsátásod.
– Ajándékozd el, amit már nem használsz. A helyi segélyszervezetek a megkímélt állapotú ruhákat, könyveket és bútorokat jó célra fordítják. Ez sokkal jobb, mintha kidobnád.
– Adakozz a családtervezési lehetőségek megteremtésére a szegény országokban. Mindenféle tanulmány arra jutott, hogy ez a leghatékonyabb klímastratégia, ráadásul ezáltal segítünk az érintetteknek kitörni a szegénység-csapdából. 1968 óta a családtervezés alapvető emberi jog, csak nem érvényesítjük kellőképp, mert sokfelé tabutémának számít.

Ez csak néhány dolog, amit megtehetsz. Fedezd fel ezt a témát, és tudj meg többet azokról fenntarthatósági célokról, amik leginkább érdekelnek, és az egyéb módokról, amik révén aktívan elősegítheted azok elérését.

Fordította: Sztella Nóra Kántor

rampi

Recent Posts

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

3 nap ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago