Iuliana – már az elejétől fogva nem volt semmi esélye

Juliannának* már az elejétől fogva nem volt semmi esélye.

Iuliana – már az elejétől fogva nem volt semmi esélye | ClimeNews - Hírportál

Szegény családba született, Moldova egyik eldugott falujában, és fiatalon munkába kellett állnia. „Egy csirkefeldolgozó üzemben dolgoztam,” mesélte nemrég. „Még csak 10 voltam.”

A szülei gyakran odavoltak dolgozni, felügyelet és útmutatás nélkül hagyva, miközben belépett a kamaszkorba. Az iskolában csak korlátozott információt kapott az egészségével, a testével, és a jogaival kapcsolatban.

Elkezdett randizni egy magánál négy évvel idősebb férfival, és azt mondja, félt előhozakodni a biztonságos szex témájával. A férfi olykor erőszakos kirohanásokat tett vele szemben.

Tizenöt évesen megtudta, hogy terhes.

Ez nem az én választásom volt. Valami másról álmodtam,

mondta.

A Juliannához hasonló történetek túlságosan is gyakoriak. Szerte a nagyvilágban a fiatalok jórészt magukra maradnak a kamaszkor zűrzavaros időszakában, az alapvető tények ismeretének híján saját testükkel és jogaikkal kapcsolatban. Emiatt ki vannak téve az erőszaknak, a kényszerítésnek, a kiszolgáltatottságnak, valamint a nemi úton terjedő betegségeknek és a túl korai terhességnek.

A leginkább magukra maradt fiatalok, és a szegénységben és nyomorban élők a legveszélyezettebbek.

Huszonöt éve, a Népesedési és Fejlődési Nemzetközi Konferencián (ICPD) 179 kormány egyezett meg abban, hogy a nők, lányok és fiatalok egészsége és jogai a legfontosabbak a fejlődés szempontjából. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell a szexuális és reproduktív egészségügyi szükségleteik teljes spektrumát, az érzékeny és korosztálynak megfelelő információtól kezdve egészen az egészségügyi ellátásig, valamint az erőszaktól való védelmet.

A dologgal kapcsolatos negyed évszázada meglévő konszenzus ellenére a Juliannához hasonló lányok szükségletei még mindig nem elégülnek ki. Nap mint nap 18 éven aluli lányok tízezrei szülnek. A legszörnyűbb gazdasági következményekkel szembesülnek, és jóval nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Akár meg is halhatnak: a 15 és 19 év közötti lányok esetén a vezető halálok a terhesség és a szülés komplikációi!

Iuliana – már az elejétől fogva nem volt semmi esélye | ClimeNews - Hírportál

Julianna egy kisfiú anyukája lett mindössze 15 éves korában. Szereti ugyan gyermekét, de azt kívánja, bárcsak egy jobb életet adhatott volna neki. „Arról álmodtam, hogy folytatom a tanulmányaimat, és függetlenné válok,” mondta.

Akartam gyereket, de később, amikor már képes lettem volna gondoskodni róla.

Ma 17 éves. Nincs munkája. A barátjánál lakik, házimunkát végez, és gondoskodik a férfi betegeskedő apjáról. Még mindig éri erőszak partnere részéről.

A lány története felhívás a cselekvésre.
A Nairobi Gyűlés az ICPD 25 éves évfordulóján, 2019 november 12.-től 14.-ig tart. Több ezer ember, köztük államfők, közösségi vezetők, döntéshozók és aktivisták gyűlnek össze, hogy világos tettek iránt kötelezzék el magukat a Juliannához hasonló fiatalok szükségleteinek kielégítése és jogainak biztosítása céljából. Az eseményeket élőben közvetítik, így az emberek az egész világról figyelhetik, részt vehetnek, és hallathatják a hangjukat.

Mert amikor a fiatalok megkapják a szükséges támogatást, egészségesek, képzettek, és ismerik a jogaikat, az mindenkinek jó. Itt az ideje egy jobb jövőt követelni – Julianna, és mindenki számára. Sőt, közvetlenül Te magad is megteheted a magad részét azáltal, hogy lehetőségeidhez mérten támogatod a szexuális oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogát, ami egyúttal a leghatékonyabb klímavédelmi stratégia.

A Nairobi Gyűlés az ICPD 25 éves évfordulóján, 2019 november 12.-től 14.-ig tart. Az 1994-es kairói Népesedés és Fejlődés világkonferencia (ICPD) Akcióprogramját a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány fordította le magyarra és dolgozik a megvalósulásáért már negyed évszázada: https://bocs.eu/vilagmentok/

*A neveket a személyiségi jogok érdekében megváltoztattuk

Forrás: https://www.nairobisummiticpd.org/news/coming-together-give-youth-better-future

Forrás: BOCS – BLOG

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.