Tények

Több ezer év kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárdot. Ezt követően egyetlen nemzedék élete során (a II. világháború után születettek életében) nőtt a népesség száma 2 milliárdról 7,5 milliárdra!

Tények | ClimeNews - Hírportál

Ennek a robbanásszerű népességnövekedésnek az alapja a technikai fejlődés és az egyre jobb egészségügyi ellátás. A fosszilis üzemanyagok, legfőképpen az olaj – jóformán ingyenes bősége – nélkül mindez nem lett volna valóság mára. A szén és az olaj hasznosítása megtöbbszörözte a Föld népességét. Ennek a növekedésnek a 97%-át pedig a fejlődő országok adják.

Ahogy Sir David Attenborough rövid riportfilmjéből is kiderül, az előrejelzések döbbenetesek. Egyszerűen már réges-régen átléptük azt az értéket, a határt, amit a Föld képes eltartani már rövid távon is.[1] A figyelmeztető jelek pedig már napi szinten észrevehetőek. Ez a ma élő emberiség legnagyobb problémája, minden probléma gyökere ebből ered. Ezt pedig sürgősen meg kell oldani. A nevetséges az egészben az, hogy a rengeteg elpazarolt pénzt a világban egy dologra kellene csak összpontosítani, támogatások formájában. Arra, hogy a lányok oktatása és a rájuk vonatkozó emberi jogok az egész Földön biztosított legyen.

Az a tapasztalat, hogy ha a nők rendelkezhetnek a saját testük fölött, akkor csökken a gyerekszám! Amennyiben ezt nem hagyjuk nekik, az egész civilizáció ismét kárt fog vallani, bele fog pusztulni! Ezért fontos, hogy világszerte biztosítsuk a nők számára a családtervezés eszközeit, a hozzájuk kapcsolódó tudást, valamint jogokat.

Ennek a témának a magyarországi szakértője a BOCS Alapítvány és rajtuk keresztül Te is részt vehetsz egy szebb jövő elérésében azzal, hogy náluk karbonsemlegesíted magad, támogatásoddal biztosítod a munkájukat. Jómagam is azt teszem.

Ezek alapján egyértelmű és vészjósló, hogy még a világ vezetői is teljesen rossz sorrendet követnek a Fenntartható Fejlődési Célok meghatározásával. A tudósok által elfogadott legfontosabb első három megoldandó feladat helyes sorrendje:  4. minőségi oktatás az egész világon a nők számára is (magában foglalja az 5. pontot) a fentiek alapján; 13. fellépés az éghajlatváltozás ellen (magában foglalja az azonnali dekarbonizációt, karbonsemlegességet); 7. megfizethető és tiszta energia biztosítása! Minden egyéb probléma gyökere ezek hiányára vezethetőek vissza.

Rampasek, László A.

[1] “A növekedés határai” alapján nem fog 2100-ig növekedni a népesség, hanem már 2030 körül elkezd csökkenni (a klímaváltozás, és a természeti erőforrások kritikus fogyása miatt)

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLOK

(Ha többet szeretne tudni, húzza a kurzort a képre)

A szegénység felszámolása - ClimeNews Az éhezés megszüntetése - ClimeNews Egészség és jóllét - ClimeNews
Minőségi oktatás - ClimeNews Nemek közötti egyenlőség - ClimeNews Tiszta víz és alapvető köztisztaság - ClimeNews
Megfizethető és tiszta energia - ClimeNews - Hírportál Tisztességes munka és gazdasági növekedés - ClimeNews - Hírportál Ipari, innováció és infrastruktúra - ClimeNews - Hírportál
Egyenlőtlenségek csökkentése - ClimeNews - Hírportál Fenntartható városok és közösségek - ClimeNews - Hírportál Felelős fogyasztás és termelés - ClimeNews - Hírportál
Fellépés az éghajlatváltozás ellen - ClimeNews - Hírportál Óceánok és tengerek védelme - ClimeNews - Hírportál Szárazföldi ökoszisztémák védelme - ClimeNews - Hírportál
Béke, igazság és erős intézmények - ClimeNews - Hírportál Partnerség a célok eléréséért - ClimeNews - Hírportál Fenntartható fejlődési célok - ClimeNews - Hírportál

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a fejlődés új egyetemes mércéjét állította fel annak biztosításával, hogy senkit sem hagynak magára. Az SDG-k mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egyetemes és oszthatatlan, valamint mind a fejlődő, mind a fejlett országokat cselekvésre szólítja fel, ahogyan az embereket is, hogy véget vessenek a szegénységnek, kezeljék az egyenlőtlenségeket és megbirkózzanak a klímaváltozással 2030-ig.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer kialakítása

____ ____ ____

 

Tények - ClimeNews