Népesség

A népességet nem lehet figyelmen kívül hagyni

A népességet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A világ problémáinak politikai megoldásának részét kell képeznie.

Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a környezeti problémák, különösen az éghajlatváltozás hatásai komoly kihívást jelentenek az emberiség számára. A szennyezés, az élőhelyek pusztulása, a megoldhatatlan hulladékproblémák és sokak számára a romló életminőség is felkerül a listára.

Kép: Marina Poushkina/Shutterstock

A gazdasági növekedés a fő bűnös. Elfelejtjük azonban, hogy a környezeti hatások az egy főre jutó fogyasztás és a fogyasztást végző emberek számának szorzatából adódnak. A saját számosságunk számít.

A népességnövekedés globális, nemzeti és regionális szinten egyaránt veszélyezteti a környezetet. A politikai napirend azonban vagy figyelmen kívül hagyja az emberi népességet, vagy pedig riadalmat kelt, amikor az olyan tökéletesen természetes tendenciák, mint a csökkenő termékenység és a hosszabb élettartam a növekedési ráták csökkenéséhez és a népesség elöregedéséhez vezetnek.

Arról, hogy még mindig túl sokan vagyunk, kevesen akarnak beszélni. Ötven évvel ezelőtt a népesedést nemcsak a fejlődő világ, hanem az egész bolygó problémájának tekintették. Azóta az úgynevezett zöld forradalom a mezőgazdaságban lehetővé tette, hogy sokkal több embert tápláljunk. De ezeknek a gyakorlatoknak a költségeit, amelyek nagymértékben támaszkodtak a növényvédő szerek és műtrágyák használatára és viszonylag kevés terményre, csak most kezdjük megérteni.

A következő 30 év kritikus lesz. Az ENSZ legfrissebb előrejelzései szerint 2050-re a világ népessége 9,7 milliárd, 2100-ra pedig 10,4 milliárd lesz. Jelenleg 8 milliárdan vagyunk. További 2 milliárd ember a már most is terhelt ökoszisztémákat az összeomlás határára sodorja.

Az ENSZ legfrissebb globális népesség-előrejelzése. ENSZ Világnépesedési kilátások 2022, CC BY

Ez az egész világ problémája

Sokan egyetértenek abban, hogy a túlnépesedés sok fejlődő országban jelent problémát, ahol a nagycsaládosok miatt az emberek szegények maradnak. De a fejlett világban is túl sokan vagyunk. A magas jövedelmű országok lakosai fejenként 60%-kal több erőforrást fogyasztanak, mint a felső-közepes jövedelmű országok lakosai, és több mint 13-szor annyit, mint az alacsony jövedelmű országok lakosai.

Az Egyesült Királyság lakossága például 1995 és 2020 között 9,1 millióval nőtt. A zsúfolt kis sziget, különösen London és a délkeleti rész még zsúfoltabbá vált.

Hasonlóképpen Hollandia, az egyik legsűrűbben lakott ország 1950-ben alig 10 millió lakosú volt, 2020-ban pedig 17,6 millió. Az 1950-es években a kormány a népsűrűség csökkentése érdekében ösztönözte a kivándorlást. A 21. századra további 5 millió ember egy aprócska országban bizonyára ellenállást váltott ki a bevándorlással szemben, de az aggodalom helytelenül a növekedés etnikai összetételére összpontosult. A túlnépesedés fő problémája kevés figyelmet kapott.

Ausztráliát úgy ünneplik, mint “a határtalan síkságok földjét, amelyen osztozhatunk”. A valóságban ez egy kis ország, amely nagy távolságokból áll.

Amint azt Bob Carr, a korábbi NSW miniszterelnök néhány évvel ezelőtt megjósolta (.PDF), ahogy Ausztrália népessége felduzzad, a többletnépesség a terjeszkedő külvárosokban fog elszaporodni, amelyek elnyelik a városainkhoz közeli mezőgazdasági területeket, és veszélyeztetik a part menti és partközeli élőhelyeket. Milyen igaza volt. Sydney és Melbourne külvárosait nagy, csúnya házakkal borítják be, amelyek lakói örökre autófüggők lesznek.

A megállás nélküli növekedés azt jelenti, hogy városaink egyre kevésbé hatékonyak és élhetőek. Harley Kingston/Shutterstock

A semmittevésnek nagy ára van

Minél tovább nem teszünk semmit a népességnövekedés ellen, annál rosszabb lesz a helyzet. A mostani több ember elkerülhetetlenül többet jelent a jövőben, mint amennyien egyébként lennének.

Átlagosan nagyon hosszú életet élünk, így ha egyszer megszületünk, hajlamosak vagyunk itt maradni. Eltart egy ideig, amíg a csökkenő születésszámnak bármilyen hatása lesz.

És amikor ez bekövetkezik, a népességnövelők riadalomkiáltásokkal reagálnak. A normát a fiatal vagy fiatalos népességnek tekintik, míg az időseket a fiatalokat parazitaként, a fiatalokra nehezedő húzóerőként mutatják be.

A csökkenő szaporodási rátát nem katasztrófának kell tekinteni, hanem olyan természetes jelenségnek, amelyhez alkalmazkodni tudunk.

Nemrégiben azt mondták nekünk, hogy Ausztráliának magas népességnövekedést kell elérnie a munkaerőhiány miatt. Ritkán mondják ki, hogy pontosan mi ez a hiány, és hogy miért nem tudunk elég embert kiképezni, hogy betöltsük őket.

A népesség és a fejlődés finom módon kapcsolódik egymáshoz globális, nemzeti és regionális szinten. A népességszám stabilizálása minden szinten a kulcsa egy környezetileg biztonságosabb és igazságosabb jövőnek.

Azok számára, akik a természetet önmagáért értékelik, a dolog egyértelmű – helyet kell adnunk más fajoknak. Azok számára, akik nem törődnek más fajokkal, a valóság az, hogy a saját létszámunkkal kapcsolatos átgondoltabb megközelítés nélkül a bolygórendszerek továbbra is összeomlanak.

Ha a születések számát csak 0,5 gyermekkel csökkentjük egy nőre vetítve, az drámai mértékben csökkentheti a világ népességének csúcspontját. ENSZ Világnépesedési kilátások 2022, CC BY

A nők döntsenek úgy, hogy kevesebb gyermeket vállalnak

Szóval, mit tegyünk? Ha feltételezzük, hogy a Föld népessége meg fogja haladni a 10 milliárdot, akkor az a fajta gondolkodásmód, amely e feltételezés mögött áll, azt jelenti, hogy egy rémálomszerű jövőbe alvajárunk, miközben egy jobb jövő karnyújtásnyira van tőlünk.

Az éghajlatváltozás kezeléséhez a globális gazdaság radikális újragondolására van szükség. Ami a népességnövekedést illeti, ha túl tudunk lépni a haszontalan ideológiákon, a megoldás már elérhető.

Az emberek nem hülyék. Különösen a nők nem hülyék. Ahol a nőknek lehetőségük van választani, ott korlátozzák a gyermekeik számát. Ez a szabadság a lehető legalapvetőbb emberi jog.

A nagyon szükséges demográfiai átmenet már most is folyamatban lehetne, ha a népességnövelők csak hagynák, hogy megtörténjen.

Azok, akik a nagyobb arányú szaporodást sürgetik, akár tudatában vannak ennek, akár nem, csak a fejlesztők és egyes vallási hatóságok rövid távú érdekeit szolgálják, akik számára a nagy társadalmak több hatalmat jelentenek saját maguk számára. Ez egy maszkulinista fantázia, amelyért a legtöbb nő és sok férfi már régóta hatalmas árat fizet.

A nők megmutatják az utat, ha hagyjuk őket.

Szerző: Jenny Stewart – Közpolitikai professzor, UNSW Sydney
Nyilatkozat: Jenny Stewart nem dolgozik, nem ad tanácsot, nem rendelkezik részvényekkel,
és nem kap finanszírozást olyan cégtől vagy szervezettől,
amely hasznot húzhatna ebből a cikkből, és nem hozott nyilvánosságra
semmilyen releváns kapcsolatot tudományos kinevezésén túl.

Forrás: The Conversation


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago