Klímavédelem

Egy híres klímatudós a bíróság előtt áll

Egy híres klímatudós a bíróság előtt áll, nagy tétje van a tudomány elleni támadásoknak.

Egy washingtoni tárgyalóteremben a héten lezárul egy olyan per, amelynek nagy tétje van a klímatudomány szempontjából. A világ egyik legismertebb klímatudósa rágalmazásért perel egy jobboldali szerzőt és egy politikai elemzőt.

Michael Mann a Pennsylvaniai Egyetem föld- és környezettudományi professzora. Egy jobboldali szerzőt és egy politikai elemzőt perel rágalmazásért. Slaven Vlasic/Getty Images for HBO

Peter Hotez, a Baylor College of Medicine gyermekgyógyászat és molekuláris virológia professzora szerint az ügy egy olyan időszakban történik, amikor a tudósok elleni támadások egyre gyakoribbak. Hotez szerint a tudósok még nem találták meg a megfelelő választ a tudósokkal és munkájukkal kapcsolatos félretájékoztatásra.

“Azért tapogatózunk ezen, mert ez példátlan. És nincs útiterv” – mondja.

Egy híres grafikon célponttá válik

A per középpontjában álló klímakutató Michael Mann. A Pennsylvaniai Egyetem föld- és környezettudományi professzora azzal vált ismertté, hogy közreműködött az éghajlati tudomány történetének egyik legkönnyebben hozzáférhető és legkövetkezetesebb grafikonjának elkészítésében.

Az először az 1990-es évek végén közzétett grafikon több ezer éves, viszonylag stabil globális hőmérsékletet mutat. Aztán amikor az emberek elkezdenek sok szenet és olajat elégetni, a grafikon egy kiugró emelkedést mutat. Mann grafikonja úgy néz ki, mint egy hokibot, amelyik az oldalára fekszik, és a lapja egyenesen felfelé áll.

Az úgynevezett “hokibot grafikon” sikeresen segítette a közvéleményt abban, hogy megértse a globális felmelegedés sürgősségét, és ez célponttá tette, mondja Kert Davies, a Center for Climate Integrity, az éghajlati elszámoltathatósággal foglalkozó nonprofit szervezet különleges nyomozásokért felelős igazgatója. “Mivel ez egy lavinát indított el, kezdettől fogva támadásoknak volt kitéve” – mondja.

A támadások az éghajlati tudományt elutasító csoportoktól érkeztek, amelyek közül néhányat a fosszilis tüzelőanyag-ipar finanszírozott. Az ilyen típusú támadások közepette – beleértve Mann és más tudósok e-mailjeinek ismeretlen hackerek általi feltörését – a Penn State Egyetem, ahol Mann akkoriban dolgozott, vizsgálatot indított a kutatásával kapcsolatban. A Penn State, valamint a Nemzeti Tudományos Alapítvány nem talált bizonyítékot tudományos visszaélésre. Egy politikai elemző és egy szerző azonban azt írta, hogy nem győzték meg őket.

A több mint egy évtizede zajló eljárás

A washingtoni felsőbíróságon folyó perben Mark Steyn jobboldali szerző és Rand Simberg politikai elemző hozzászólásai szerepelnek. Egy online bejegyzésében Simberg Mannt a Penn State volt futballedzőjéhez, Jerry homokoshoz hasonlította, aki elítélt gyermekmolesztáló volt. Simberg azt írta, hogy Mann a “klímatudomány homokosa”, és azt írta, hogy Mann “adatokat molesztált és kínzott” (.PDF). Steyn Mann kutatásait csalásnak nevezte.

A Michael Mann és más tudósok kutatásain alapuló hokiütő grafikon segített a globális felmelegedést széles közönség számára elérhetővé tenni. Részben szerepelt az Egy kényelmetlen igazság című dokumentumfilmben. A grafikon az éghajlat tagadók célpontjává is vált. Paramount/Screenshot by NPR

Mann beperelte a két férfit rágalmazásért. Mann a posztok kiadóit, a National Review-t és a Competitive Enterprise Institute-ot is beperelte, de 2021-ben a bíróság úgy döntött, hogy nem vonhatók felelősségre.

A bíróságon Mann azzal érvelt, hogy elvesztette a finanszírozást és a kutatási lehetőségeket. Steyn a bíróságon azt mondta, hogy ha a Penn State elnöke, Graham Spanier eltussolta a gyermekek szexuális zaklatását, akkor miért ne fedezné Mann tudományát is. A kérdéses tudomány jégmagokat és évgyűrűket használt a Föld múltbeli hőmérsékletének becslésére.

“Ha Graham Spanier hajlandó eltussolni a gyermekek megerőszakolását, hétről hétre, évről évre, akkor miért lenne a legkevésbé sem finnyás, ha egy kis hancúrozást kellene eltussolnia a fa évgyűrűkkel és a jégmagokkal?”. kérdezte Steyn a bíróságtól.

Mann és Steyn a folyamatban lévő tárgyalás alatt nem kívántak beszélni az NPR-nek. Simberg egyik ügyvédje, Victoria Weatherford azt mondta, hogy “a gyújtogatás nem egyenlő a rágalmazással”, és hogy ügyfelének joga van kifejezni a véleményét, még akkor is, ha az téves.

“Nem számít, mennyire sértő, ízléstelen vagy heves” – mondta Weatherford az NPR-nek – “az a beszéd abszolút védett az Első Alkotmánykiegészítés értelmében, ha egy közszereplő ellen mondják, ha az azt mondó személy úgy gondolta, hogy amit mond, az igaz”.

Sok tudóst támadnak

Lauren Kurtz, a Climate Science Legal Defense Fund ügyvezető igazgatója szerint nem Mann az egyetlen klímatudós, akit támadások érnek.

“Minden évben több tudósnak segítünk, mint az előző évben” – mondja Kurtz. “Valójában 2023-ban rekordot döntöttünk. Több mint 50 kutatónak segítettünk.”

A szövetségi kormányzat több tucat klímatudós fordult a csoportjához az elmúlt években, sokan azt állították, hogy a Trump-kormányzat alatt cenzúrázták őket. Donald Trump elnöksége idején tagadta az éghajlatváltozás tudományát, és kivonta az Egyesült Államokat a globális felmelegedéssel foglalkozó ENSZ párizsi klímaegyezményből.

De míg a klímakutatók voltak a szakértői véleményezésű tudományt elutasító emberek korai célpontjai, most ezek a támadások átterjedtek az orvosbiológusokra is, a COVID-19 járvány által felturbózva. Kurtz azt mondja, hogy bár elsősorban az éghajlatkutatóknak nyújtanak jogi védelmet, az utóbbi időben a COVID-19 kutatóitól is hallottak róluk.

Hotez aggódik a tudomány és az orvostudomány jövőjét érintő következmények miatt. Azt mondja: “A fiatalok, ha a jövőbeli karrierjüket nézik, és látják, hogyan támadják a tudósokat, azt fogják mondani: “Nos, miért is akarok ebbe a szakmába menni?””.

Megoldások a tudósok elleni támadásokra

Hotez azt mondja, örül, hogy Mann visszavág a bíróságon. De nem hiszi, hogy a perek tömkelege fenntartható megoldás. És azt mondja, továbbra is a laboratóriumban akar dolgozni.

“Van egy új emberi horogféreg elleni vakcinánk, amely hamarosan beindul” – mondja. “Ezzel akarom tölteni az időmet. Nem akarom a napomat azzal tölteni, hogy hideg telefonhívásokat intézek a felperesek ügyvédeihez.”

Imran Ahmed, a Center for Countering Digital Hate vezérigazgatója szerint minden válasznak ki kell terjednie a közösségi médiavállalatokra is, mivel a tudósok elleni támadások ott történnek nap mint nap. A kutatások szerint a közösségi médiaplatformok ösztönözhetik (.PDF) a tudományos és orvosi félretájékoztatás (.PDF) terjedését.

Hotez azt mondja, hogy ő és Mann egy hamarosan induló projekten dolgoznak, amelyben együttműködnek az éghajlati tudomány és a biomedicina elleni támadásokban látott átfedésekkel és az ellenük való fellépés módjával kapcsolatban.

Forrás: npr | Julia Simon


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

3 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

3 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago