Túl a Túllövés Napja dátumán!

Magyarországon 2018-ban a Túllövés Napja (Overshoot Day) június 20-án volt. A világ azon erőforrás zabáló országai közé tartozunk, akik jobban hozzájárulnak a Földünk által nyújtott lehetőségek idő előtti feléléséhez.

Túl a Túllövés Napja dátumán! | ClimeNews - Hírportál

A ClimeNews – Hírportál minden évben felhívja a figyelmet a globális ökológiai túllövésre.

Az ország túllövésének napja az a nap, amikor a Föld Túllövésének napja lenne arra a napra, ha az egész emberiség úgy fogyasztana (élne), mint az adott ország népe. Ez a nap volt pontosan egy hónappal ezelőtt 2018. június 20-án.

Vegyük például Svájcot a legfrissebb adatok felhasználásával:

• Svájcban az ökológiai lábnyom 4,85 gha / fő
• A globális biokapacitás személyenként 1,71 gha.

Ennélfogva (4.85 / 1.68) = 2.9 Földet igényelne, ha mindenki úgy élne, mint egy svájci, vagy meghatározhatjuk egy egyszerű számítással Svájc túllövésének napját, ami az év 365 * (1.68 / 4.85) = 126. napja. A 126. nap május 7-én volt, ez Svájc Túllövés Napja.

Az országok túllövési dátumát a Global Footprint Network nemzeti lábnyom adataiból számolják, amelyeket évente frissítenek. A National Footprint Accounts 2018 Edition legfrissebb eredményeit tartalmazó ingyenes csomagot egy kiváló munkafüzetben a https://www.footprintnetwork.org/licenses/public-data-package-free-2018 címen töltheti le. Ez a 2018-as kiadás 2014-től, az Egyesült Nemzetek által rendelkezésre bocsátott legfrissebb évad nemzeti adatait tartalmazza.

A Föld túllövésének napja azt a napot jelenti, amikortól (az egész emberiség) többet használ(unk) a természetből, mint a bolygónk képes egész évben azt megújítani. Feléljük, mostmár nem csak a gyerekeink elől, hanem magunk elől is a lehetőségeinket. Az egész emberiség Túllövésének Napja 2018-ban augusztus 1. lesz.

Túl a Túllövés Napja dátumán! | ClimeNews - Hírportál

Itt az ideje, hogy az ökológiai korlátok, azon belül a karbonlábnyom, mint a legnagyobb, és leggyorsabban növekvő részarány központi szerepet kapjanak a döntéshozatalokban, és minden emberi leleményességre szükség van ahhoz, hogyan élhetünk jól a Föld erőforrásai által nyújtott lehetőségeinken belül. Ez azt jelenti, hogy olyan technológiákba és infrastruktúrákba kell fektetni a karbonsemleges működés eléréséhez, amely lehetővé teszi, hogy az erőforrás-kényszerített világban működhessünk. Továbbá azt is jelenti, hogy egyre inkább szükség van az egyéni fellépésekre, és meg kell teremteni a közvélemény iránti keresletet a vállalkozások és a politikai döntéshozók számára.

Érdemes mindehhez hozzátenni, hogy ha utánanézünk, mekkora ökolábnyomon kellene mindenkinek élnie ahhoz, hogy a Túllövés Napja december 31.-e legyen (vagyis hogy elérjük a fenntarthatóságot), akkor kiderül, hogy úgy kellene élnünk, mint egy átlag moldovai, hodurasi vagy guatemalai. Ez nagyjából feleakkora ökolábnyomot jelent, mint a magyar, mert igazság szerint annyi jutna egy emberre.

A teljes ökolábnyom ugyanis nem csak a fogyasztástól és a hatékonyságtól függ, hanem a fogyasztók számától is! És mivel igazából már senki sem akarja, hogy még többen legyünk, ráadásul a fogyasztással ellentétben a már megszületettek számát szükség esetén nem lehet csak úgy “lecsökkenteni”, így kétségtelenül ez a három közül a legfontosabb tényező.

Túl a Túllövés Napja dátumán! | ClimeNews - Hírportál

Annyian vagyunk a Föld korlátozott erőforrásaira, hogy már így is szegénységben kellene tengődnünk a fenntarthatóság elérése érdekében, és minél többen leszünk, annál jobban nyomorognunk kell. Ha pedig nem érjük el időben a fenntarthatóságot, akkor a kritikus erőforrások elfogyása fogja ránk kényszeríteni a nyomort (pl. vízhiány, talajpusztulás, stb.). Eldönthetjük tehát, hogy tudatosan csökkentjük az emberiség teljes ökolábnyomát, elkerülve az összeomlást és az egyre szűkösebb erőforrásokért folyó háborúkat, vagy a természet kényszeríti ránk, egy sokkal alacsonyabb szinten.

Sokan nem tudják, de a globális népességnövekedés csökkenésbe fordításának leghatékonyabb módszere egyúttal a legemberségesebb. Ez pedig nem más, mint a fogamzásgátlás eszközeinek, tudásának és jogának biztosítása minden nő számára. A BOCS Alapítvány tevékenyen részt vesz ebben, és bárki segítheti a munkáját az abból származó karbonkreditek megvásárlásával, amivel a tevékenységéből fakadó, üvegházhatást okozó káros gázok mennyiségét egyenlítheti ki.

Sztella Nóra Kántor | Rampasek László