A Nőnap és a népességrobbanás szoros kapcsolata

Miért kell foglalkoznunk Nőnapon idehaza a népességrobbanással és a túlnépesedéssel, miközben itt épp fogy a magyar.

A Nőnap és a népességrobbanás szoros kapcsolata | ClimeNews - Hírportál

Nos, egyrészt azért, mert a fogamzásgátlás emberi joga mindenhol mindenkit megillet, másrészt pedig azért, mert a globális válságok negatív hatásaitól nem tudjuk elzárni magunkat, ezért nekünk is mindent meg kell tennünk, hogy megoldjuk.

A klímaváltozás elől nem lehet elbújni, még a nemzeti parkok sem tudnak. Ha valaki tart a migrációs helyzet súlyosbodásától, de semmit sem tesz azért, hogy a fogamzásgátlást nélkülöző nők százmilliói hozzájussanak, vagy hogy a félmilliárd írástudatlan nő legalább szexuális nevelést kapjon (hogy tudja mi az a fogamzásgátlás), akkor saját maga (és gyermekei) ellensége. Akinek pedig a menekültekért vérzik a szíve, nos, enélkül minden egyéb puszta képmutatás. Mindenki szeretne jól élni, és a nem kívánt nemzés a legsúlyosabb szegénységcsapda. A szegényeknek nem mondhatjuk, hogy „Ti nem élhettek úgy, mint mi”, főleg, hogy a fogamzásgátlás a jómódúak kiváltsága, és mindenre adakozunk, csak a fogamzásgátlás globális igényének kielégítésére nem.

A fogamzásgátlás nem csak emberi jog (1968),[1] hanem a tudományos eredmények alapján messze a leghatékonyabb segélyezési mód,[2][3][4] valamint a leghatásosabb klímavédelmi stratégia,[5] főleg a lányok oktatásával kombinálva.[6] Sőt, a kettő elválaszthatatlan egymástól.[7] Amíg egy ország népessége nő, az ökolábnyom-csökkentő törekvések hasztalanok (utána pedig többnyire feleslegesek – lásd: Norvégia). A népességrobbanás csökkenésbe fordításának, és így a fenntarthatóság elérésnek leghumánusabb és leghatékonyabb módja pedig az oktatás és a fogamzásgátlás emberi jogának biztosítása, minden ember számára. Tudj meg többet: https://womens-day.bocs.eu/

 

Kántor Sztella Nóra

[1] http://www.un.org/en/development/desa/population/theme/rights/
[2] https://www.gatesfoundation.org/What-We-Do/Global-Development/Family-Planning
[3] https://www.guttmacher.org/sites/default/files/report_pdf/addingitup2003.pdf (11.o)
[4] https://www.copenhagenconsensus.com/sites/default/files/population_assessment_-_kohler_behrman_0.pdf (47.o)
[5] http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541/pdf
[6] https://www.drawdown.org/solutions-summary-by-rank
[7] https://www.drawdown.org/solutions/women-and-girls/educating-girls