Civilizáció

A no-till technológia elterjedése világszerte

Amir Kassam, az angliai Reading Egyetem professzora; Theodor Friedrich, az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének nyugdíjas kutatója és Rolf Derpsch, egy igazán nagy múltú, dél-amerikai no-till kutató, a közelmúltban írt egy tanulmányt, amely a 2008-2009-től 2018-2019-ig terjedő 10 éves periódusban vizsgálja a no-till technológia elterjedését világszerte.

A szántás nélküli (no-till) talajművelés világméretű elfogadása.  Sikeres tapasztalatok és tanulságok a konzerváló mezőgazdaságból világszerte Amir Kassam, Theodor Friedrich és Rolf Derpsch adatai.

Becsléseik szerint 93%-al emelkedett a no-till művelésű területek mérete az elmúlt tíz évben. Ez számszerint 205 millió hektár szántás nélküli talajművelésű területet jelent a világon jelenleg.
A legdinamikusabban az amerikai kontinensen, Ausztráliában és Új Zélandon állnak át a termelők, elsősorban a klímaváltozás negatív hatásait csökkentendő. Dél-Amerikában a termőterületek 68,7%-án már no-tillel termelnek, innen importálja a szükséges szóját Európa, annak ellenére, hogy némi tanulással itthon is megtermelhető volna a szükséges növényi fehérjeigény.

A klímaváltozásnak kitett régiókban, mint Magyarországon, létfontosságú volna a technológia alkalmazása az aszálykárok és eróziós talajvesztés csökkentésére.

A 2022-es év nagy aszálya is megmutatta, hogy a szántás nélküli területek tovább bírták a csapadékhiányt és többet is teremtek, mint az intenzív talajművelésűek. Az aszály hatása még nem múlt el, a talajok nem töltődtek fel, minden milliméter nedvesség megőrzésére szükség volna.

Ehelyett az ekefetisiszta magyar talajtani és agrárszakma a mai napig a “Szántani pedig kell!” dogmával bolondítják a termelőket a no-till technológia kutatása és adaptálása helyett, miközben a világ padlógázon száguld el a kolhoztechnológiás agrárskanzenek mellett.

Aki gondolkozik, már készül az egyre extrémebb időjáráshoz való alkalmazkodásra, csökkenti a művelési intenzitást vagy épp elkezdi a forgatás nélküli művelés után no-till teszttáblán kitapasztalni a technológiát. A többieknek jó szántást!

Kökény Attila
Forrás: NO-TILL FARMER


rampi

Recent Posts

Szén-dioxid kibocsátás és oxigénkoncentráció

Hogyan hat a jövőbeni felmelegedés és CO2-kibocsátás az oxigénkoncentrációra? Az oxigénszint csökken a fosszilis tüzelőanyagok…

2 nap ago

A ‘fenntartható’ nem fenntartható: az ESG talpraállítása

A “fenntartható” szó exponenciális sebességgel szaporodik, hamarosan már minden mondatban szerepelni fog, akár többször is. Viszont…

1 hét ago

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

2 hét ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

2 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

4 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

4 hét ago