A faültetéses átverés 6 módszere

A faültetés nem karbonsemlegesítés, nem kompenzáció!

A faültetés átverés 6 módszere | ClimeNews -Hírportál

Szereted a faültetést, és karbonsemlegesíteni akarod az életviteledet, vagy egy utazásodat?
Akkor vásárolj karbonkreditet egy olyan szervezettől, amely:
– már sok éve elültette a fákat,
– aztán kellő év elteltével felmérte, hogy hány fa maradt meg (a talaj, az időjárás stb. függvényében), mekkora fatömeg fejlődött ki, a talaj mennyi szenet kötött meg, a műveleteknek mekkora volt az ökolábnyoma stb.,
– ezek alapján tudományosan igazolja, hogy hány tonna CO2-t kötött meg ez a faültetési projekt,
– gondoskodik róla, hogy ez a megkötött szén örökre az erdőben maradjon, vagy kivágás után visszajuttatja a föld alá biztosítva, hogy a fában lévő szén ne juthasson ismét a légkörbe,
– és így már rendelkezik karbonkreditekkel a már megtörtént CO2 kibocsátás megkötés tonnában mért mennyisége szerint.

Karbonsemlegesíteni, kibocsátást kompenzálni, ellentételezni ugyanis csak karbonkredittel lehet, azaz már elvégzett üvegházgáz (ÜHG) megelőzés/csökkentés/megkötés igazolásával. Ezt írja elő már a Kiotói Egyezmény is. A karbonsemlegesítés nem ígéretekkel működik, mint a pályázás, az adománygyűjtés, a szponzor keresés.

Utóbbiaknál a támogatók, adományozók, szponzorok előfinanszíroznak, aztán kérik a beszámolókat az elvégzett munkáról. A karbonsemlegesítés ezzel szemben egy elvégzett és kiértékelt projektben megtörtént kibocsátás megelőzés/csökkentés/megkötés utófinanszírozása. A Kiotói Egyezmény értelmében azonban a karbonsemlegesítésből befolyó pénzt újra klímavédelemre kell fordítani (emiatt még hatásosabb).

A faültetés támogatása jó dolog, ugyanúgy mint más humanitárius, környezetvédelmi stb. célokat, de nem karbonsemlegesítés, nem karbonlábnyom kompenzáció. Ha faültetést támogatsz, az ugyanúgy nem jelenti a karbonsemlegességedet, mint ha pl. állatvédelmet támogatnál.

A faültetést regisztrálni kell (kiinduló állapot rögzítése), aztán pár év múlva, amikor már van mérhető eredmény, a megfelelő sztenderddel ki kell számítani a fák tömegéből, hogy mennyi CO2e megkötés történt, és az abból keletkező karbonkreditekkel lehet MAJD AKKOR semlegesíteni, kompenzálni. Magunkat csapnánk be ugyanis, ha azt hinnénk, hogy minden elültetett fa megmarad, és épp annyi szén-dioxidot fog megkötni, mint szeretnénk. Kivágni egy erdőt és újra fásítani a klíma szempontjából évtizedekig negatív, mert az erdőkivágással okozott CO2e kibocsátást, a sok évtized alatt fába és talajba kötött, a kivágással légkörbe került szenet csak sok évtized alatt köti meg újra egy új erdő. Ezt követően biztosítani kell, hogy a légkörből megkötött szén végérvényesen az erdőben maradjon (örök-erdő védelme), vagy ha kivágják a fát el kell ásni jó mélyre, elzárni a levegőtől.

A faültetést ÜHG kibocsátás kompenzációnak feltüntetni sarlatánság, szélhámosság – nem más, mint zöldrefestés. Ezek az akciók valójában adománygyűjtésről szólnak és felelőtlen ígéretekről, mivel a civil vagy üzleti szervezetek nem tudják garantálni, hogy még sok év múlva is működni fognak, lesznek erőforrásaik a projekt fenntartására és még a természeti körülmények is alkalmasak lesznek a fák növekedéséhez. Mintha egy bank azt mondaná, hogy azonnal végtörlessz egy olyan hitelt, amit csak apránként, sok év alatt fog neked folyósítani, és csak bizonytalan részösszegekben, ha egyáltalán.

Sok év alatt lassanként megvalósuló kompenzációt árulni egyrészt felelőtlenség, hiszen senki nem tudja garantálni a jövőt, hogy az elültetett fák milyen arányban maradnak meg és mennyit nőnek, különösen az egyre inkább megbolonduló klíma, egyre szűkösebb vízkészletek, terjedő kártevők és pusztuló talajok körülményei közt. Másrészt becsapás is, hiszen – faültetéssel kompenzálást hirdető weboldalak árait nézve – ugyanennyi pénzért azonnali teljes karbonsemlegességet is kaphatnak a jószándékú klímatudatosak, ha valódi karbonsemlegesítőkhöz (pl. https://qfpc.bocs.eu ) fordulnak.

A karbonsemlegesítést ugyanis a teljes megbízhatóság és az azonnaliság jellemzi, hiszen a kibocsátás megelőzés/csökkentés/megkötés már megtörtént. Az azonnaliság a klímamegbolondulás gyorsasága és gyorsulása miatt elengedhetetlen.

A felelős szervezet évekig dolgozik és türelemmel kivárja munkája eredményét, az igazolt krediteket, és azokkal nyújt kompenzálást. A faültetők is csatlakozhatnak ehhez a körhöz, sok éves kitartó munkával… de csak akkor, ha nem akarják már a munka megkezdésekor learatni a hasznot, így becsapva a klímatudatosságra törekvőket, és lejáratva a klímavédelmet.


Akik nem így csinálják a faültetést, azok leggyakrabban az alábbi 6 módszerrel szélhámoskodnak:

1. “Pénz a semmiért” átverés

Pl. csak magokat szórnak el, rárugdosnak egy kis koszt, és továbbállnak.

2. “Mi történik a fákkal” átverés

Pl. felhasználásra ültetnek, azaz a fákat hamarosan kivágják.

3. “Az erdő védelme” átverés

Számos kérdést kell alaposan megvizsgálni, mert bármelyik rejthet átverést. Pl. Mitől és hogyan és meddig védenek egy erdőrészt? Ki lesz a tulajdonos, kinek hoz hasznot, mi lesz az ott lakókkal? Helyette máshol vágnak? stb.

4. “Ültess egy fát” frázis megtévesztések

Rengeteg szakmai kérdés merül fel, amelyektől függően a faültetés lehet haszontalan vagy akár káros is. Milyen fák passzolnak az ottani talajhoz,  vízrendszerhez, ökoszisztémához, változó klímához? Milyen öko-teherrel, ühg-kibocsátással jár az ültetés? Megfelelő-e az ültetés módszere, kivitelezése, utógondozása, túlélési aránya? stb.

5. “Az ültetett fák száma” frázis megtévesztések

Az adományok érdekében mennyiségi mutatókkal dolgoznak a minőségre törekvés helyett. A mennyiségi mutatók számos módon lehetnek megtévesztőek.

6. “Karbon megkötés” frázis megtévesztések

A faültetés csak kellő idő elteltével bizonyulhat jó karbon megkötésnek, de az is kiderülhet, hogy jelentéktelen a hatása, sőt, akár még káros is lehet! (pl. invazív faj) Karbon megkötésről csak évek múltán, az elért eredménynek, a fatömegbe, talajba stb. került szénmennyiségnek, és a műveletek karbonnlábnyomának kiértékelése után lehet beszélni. Enélkül a “karbon megkötés” egyszerűen csak marketingfogás. Teljesen más számok jöhetnek ki a földrajzi helytől és a művelési módtól, a szükséges infrastruktúrától és géphasználattól, a fafajtáktól, az ökológiai tényezőktől, stb. függően.

Ha faültetést szeretne támogatni, a felsorolt szélhámoskodásokról részleteket és figyelmeztető jelzéseket olvashat ebben az összefoglaló tanulmányban, és segítséget kaphat a megbízható szervezetek kiválasztásához és a megbízhatatlanok kiszűréséhez (angol nyelven):
https://plantit2020.org/pdf/Scams_Short_Edited.pdf

Kántor Sztella Nóra

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.