A klímaváltozás a turizmusra is hatással van

A közúti baleseti statisztikákban és a turizmusban is kimutathatóak a klímaváltozás hatásai – hangzott el azon a keddi budapesti konferencián, amelyen az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetésével, a klímaváltozás következményeiről szóló projektet, illetve annak eredményeit mutatták be.

Lakatos Mónika, a meteorológiai szolgálat éghajlatkutatója elmondta: a projekt során a szakemberek elemezték, hogy az időjárási tényezők milyen hatással vannak a turizmusra. A halálesetek számának hőhullámok okozta növekedését és azt is vizsgálták, hogy a szélsőséges időjárás hogyan hat a közúti balesetek előfordulására. Mindezek alapján középtávú (2021-2050) és hosszú távú (2071-2100) előrejelzéseket is végeztek.
Páldy Anna - A klímaváltozás a turizmusra is hatással van - ClimeNewsAz Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főorvosa, Páldy Anna elmondta: a hőhullámos napokban a napi halálozás országos átlagban csaknem 15 százalékkal emelkedett. A számítások alapján a főorvos azt mondta: 2021 és 2050 között a hőhullámos napok száma és “intenzitása” is növekedni fog. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek előfordulása az ország különböző területein változó lesz, középtávon jellemzően az Alföld és a Kisalföld térségében okozhat problémákat a nagy hőség.
Később, a 2071 és 2100 közötti időszakban éves szinten, országos átlagban mintegy 600 százalékkal emelkedhet meg “a többlethalálozás” – mondta Páldy Anna, de itt is megjegyezte, hogy e tekintetben is eltérő területi eloszlással számolnak. A legveszélyeztetettebb térségek közül a Nyugat-Dunántúlt és az Északi-középhegység területét emelte ki.
A klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrára című projekt célja az volt, hogy olyan indikátorokat (jelzőszámokat) határozzanak meg, amelyek alapján az egyes szektorok klímaváltozás hatásainak való kitettségét, sérülékenységét és alkalmazkodási képességét számszerűsíteni lehet. A meteorológiai szolgálat vezetésével, az OKK, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke együttműködésével megvalósult projektre 196 ezer eurós forrás állt rendelkezésükre.
Első lépésben – az erről szóló kormányrendelet alapján – kidolgozták az úgynevezett Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszert (NATÉR-t), amelyben a meteorológiai adatokat, modelleket és számításokat foglalták egyetlen adatbázisba – ismertette a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ munkatársa, Iványi Zsuzsanna. Reményét fejezte ki, hogy az eddig feltárt tapasztalatokat beépítik többek között a hosszú távú településfejlesztési tervekbe is. Ugyanis – mint megjegyezte – a klímaváltozásnak már most is, Magyarországon is érezhető a hatása. Magyarországon elsősorban a vízzel összefüggő problémák vannak: egyes településeken gyakori, hogy nem tudják elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot, míg másutt, például a Kiskunságon a szárazság okoz nehézségeket – jelezte.
A konferencián Tove Skarstein budapesti norvég nagykövet kiemelte: a klímaváltozásnak a turizmusra, a gazdaságra, a kritikus infrastruktúrákra nézve is számos negatív hatása van. Aktuális példaként elmondta: az országát is sújtó áradások is jelzik a helyzet súlyosságát. Bízik benne: a jelenleg is tartó párizsi klímacsúcson sikerül globális megállapodást kötni, s érdemi intézkedések történnek a globális felmelegedés megfékezésére.
A norvég nagykövet utolsó nyilvános szereplésén – mivel mint elmondta, pár héten belül lejár nagyköveti megbízatása – örömét fejezte ki, hogy Magyarország is csatlakozott a klímaváltozás hatásait elemző munkához, a reméli, hogy a folytatáshoz is hozzájut a szükséges forrásokhoz.

Forrás: MTI


A ClimeNews – Hírportál számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlatról, a természetről és a szennyezésekről szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva.
Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra.
ClimeNews TÁMOGATÁS


Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.