A no-till technológia elterjedése világszerte

Amir Kassam, az angliai Reading Egyetem professzora; Theodor Friedrich, az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének nyugdíjas kutatója és Rolf Derpsch, egy igazán nagy múltú, dél-amerikai no-till kutató, a közelmúltban írt egy tanulmányt, amely a 2008-2009-től 2018-2019-ig terjedő 10 éves periódusban vizsgálja a no-till technológia elterjedését világszerte.

A no-till technológia elterjedése világszerteA szántás nélküli (no-till) talajművelés világméretű elfogadása.  Sikeres tapasztalatok és tanulságok a konzerváló mezőgazdaságból világszerte Amir Kassam, Theodor Friedrich és Rolf Derpsch adatai.

Becsléseik szerint 93%-al emelkedett a no-till művelésű területek mérete az elmúlt tíz évben. Ez számszerint 205 millió hektár szántás nélküli talajművelésű területet jelent a világon jelenleg.
A legdinamikusabban az amerikai kontinensen, Ausztráliában és Új Zélandon állnak át a termelők, elsősorban a klímaváltozás negatív hatásait csökkentendő. Dél-Amerikában a termőterületek 68,7%-án már no-tillel termelnek, innen importálja a szükséges szóját Európa, annak ellenére, hogy némi tanulással itthon is megtermelhető volna a szükséges növényi fehérjeigény.

A klímaváltozásnak kitett régiókban, mint Magyarországon, létfontosságú volna a technológia alkalmazása az aszálykárok és eróziós talajvesztés csökkentésére.

A 2022-es év nagy aszálya is megmutatta, hogy a szántás nélküli területek tovább bírták a csapadékhiányt és többet is teremtek, mint az intenzív talajművelésűek. Az aszály hatása még nem múlt el, a talajok nem töltődtek fel, minden milliméter nedvesség megőrzésére szükség volna.

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét

Ehelyett az ekefetisiszta magyar talajtani és agrárszakma a mai napig a “Szántani pedig kell!” dogmával bolondítják a termelőket a no-till technológia kutatása és adaptálása helyett, miközben a világ padlógázon száguld el a kolhoztechnológiás agrárskanzenek mellett.

Aki gondolkozik, már készül az egyre extrémebb időjáráshoz való alkalmazkodásra, csökkenti a művelési intenzitást vagy épp elkezdi a forgatás nélküli művelés után no-till teszttáblán kitapasztalni a technológiát. A többieknek jó szántást!

Kökény Attila
Forrás: NO-TILL FARMER


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.