1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét, amellyel már bárki kiváló hatékonysággal tudta felszántani az érintetlen prérit.

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét

A cég ennek az ekének köszönhette világhódító útját és lett a bolygó egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó cége.

2022. Sam Paulson, a John Deere egyik legnagyobb USA értékesítőjének eladója bejelentette, hogy a John Deere 2022-ben befejezi az ekék gyártását.

Az eke mostantól hivatalosan is a múlt anakronisztikus emlékének tekinthető, amely együtt élt velünk 185 évig.

A modern ekék mély szántásai sokkal károsabbak a talaj szerkezetére, élővilágára és szerves széntartalmára, mint az első ló vagy ökörvontatású eke, amely csak 10-15 cm mélységben kapargatta a felszínt.

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét

A csekélynek tűnő mélység ellenére ez a sekély szántás is jelentős szerepet játszott a talajok széntartalmának elvesztésében, az USA középső államainak elsivatagosításában, a 1930-as évek Fekete Porviharában és rendületlenül napi szinten pusztítják még mindig nagy testvérei a talajokat világszerte.

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekét

Annak ellenére, hogy Edward Faulkner már 1943-ban megírta híres könyvét, a Plowman’s Folly-t a szántás érthetetlenségéről, 1950-1960 között évente 75.000-140.000 eke lelt gazdára az USÁ-ban. Az 1980-as évektől kezdve azonban elindult az ekeértékesítés hanyatlása és 1991-re már csak 1400 ekét tudtak eladni a gyártók.

2022-re a szántást már csak valamiféle rekreációs tevékenységnek tartják a már szinte kizárólag minimum műveléssel és no-tillel termelő észak-amerikai gazdák, ahogy az elmúlt 60 év alatt bebizonyosodott, hogy semmi szükség szántásra a sikeres termeléshez, de még a kukorica vagy búza világrekord termések eléréséhez sem.

Mondjunk hát búcsút ennek a korszaknak és fordítsuk figyelmünket a minimum művelés és no-till felé, amely nélkül nem valósítható meg fenntartható élelmiszertermelés.

1837. John Deere legyártotta az első öntisztuló acélekétAz utolsó John Deere 3710 típusú eke fejezi be a 185 éves sikertörténetet.

Kökény Attila
Talajmegújító Mezőgazdaság

Források:
https://twitter.com/samthekibb…/status/1534705397302542336
https://www.researchgate.net/…/222557343_Evolution_of…
https://rarehistoricalphotos.com/dust-bowl-dorothea-lange/

MÉRGEZETT FÖLD


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.