Felelős társaságok

A zöldebb települési közvilágításért

Közel 800 lámpatestet érintő közvilágításfejlesztés kezdődött a mintegy 5000 lakosú, dél-alföldi régióban fekvő Újkígyóson.

A project kivitelezője és üzemeltetője a környezettudatos technológiákat alkalmazó GREP Green Public Lighting Zrt. A 2010 óta működő családi vállalkozás már több, mint 60 településen lát el ilyen feladatot.

Újkígyós Város közvilágítás (Fotó: Dr. Tarr Lajos)

Újkígyós város önkormányzata 2021 decemberében írt ki közbeszerzési eljárást komplex közvilágítási szolgáltatás korszerűsítésére, karbantartására és üzemeltetésére. A fejlesztés célja, az elavult világítótestek cseréje, hosszú távon gazdaságos üzemeltetése, jobb hatásfokú rendszerek alkalmazásával alacsonyabb fenntartási költségek és kisebb energiafogyasztás elérése.

A beruházás tervezése és kivitelezése, szükség szerint a meglévő 778 darab lámpatest cseréjéről fog szólni. A hálózat teljeskörű működtetésére szóló előkészített szerződés a következő 15 évre vonatkozik.

Az állapotfelmérést követően történik az új rendszer megtervezése és kiépítése. Erre – jelen technikai lehetőségek között – a legalkalmasabb a fénydiódás rendszer, a DynaDimmer technológiával vezérelt LED-világítás, mellyel +32%-kall több összesen 73% energia-megtakarítást, és ennek megfelelően ugyanennyi CO2 kibocsátáscsökkenést és jelentős fényszennyezés minimalizálás érhető el.

Újkígyós Város közvilágítás (Fotó: Dr. Tarr Lajos)

Az alacsonyabb értékekkel a közvilágítás „karbonlábnyoma” csökken. Ez az egyre gyakrabban használt kifejezés azt jelenti, hogy a rendszer jóval kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. A fejlesztéssel szemben elvárás, hogy a globális felmelegedés enyhítésére környezetbarát alternatívát kínáljon. E mellett képes legyen ellátni feladatát, azaz a közbiztonság szempontjából megfelelő mennyiségű fényt bocsásson ki.

Az általános környezeti hatások azaz a globális felmelegedési potenciál tekintetében a LED-lámpák igen jelentős, 76-88%-os megtakarítást kínálnak. A lámpák ózonkibocsátása 65%-87%-os megtakarítást eredményez, míg az emberi toxicitási potenciált nézve az izzólámpához képest szintén jóval kedvezőbb értékek jellemzik.

A LED-izzók előnye, hogy egy fénykibocsátó dióda és nem a korábban alkalmazott wolfram-spirál adja a megvilágítást. A dióda részeink jó minősége biztosítja a megfelelő tartósságot, világítási- és energiamegtakarítási paramétereket.

A hagyományos fényforrásoktól eltérően 3 helyett 25 év  a világítótestek élettartama, így kevesebb karbantartásra, cserére van szükség és kevesebb hulladékot is termel.

Ez a technológia megfelelő vezérlőeszköz támogatásával alacsony telepítési ráfordítással éri el a korábbinál jóval jelentősebb energiamegtakarítást, és képes környezetbarát módon működni.

A GREP Green Public Lighting Zrt. 2022-ben tovább terjeszkedik. A korábbi szlovák és magyar munkák után a közelmúltban németországi közterületi világítási munkák feltérképezésére kötött szerződést.

Kováts Andrea


rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

1 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

6 nap ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

2 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago