A zöldebb települési közvilágításért

Közel 800 lámpatestet érintő közvilágításfejlesztés kezdődött a mintegy 5000 lakosú, dél-alföldi régióban fekvő Újkígyóson.

A project kivitelezője és üzemeltetője a környezettudatos technológiákat alkalmazó GREP Green Public Lighting Zrt. A 2010 óta működő családi vállalkozás már több, mint 60 településen lát el ilyen feladatot.

A zöldebb települési közvilágításért | ClimeNews - Kováts AndreaÚjkígyós Város közvilágítás (Fotó: Dr. Tarr Lajos)

Újkígyós város önkormányzata 2021 decemberében írt ki közbeszerzési eljárást komplex közvilágítási szolgáltatás korszerűsítésére, karbantartására és üzemeltetésére. A fejlesztés célja, az elavult világítótestek cseréje, hosszú távon gazdaságos üzemeltetése, jobb hatásfokú rendszerek alkalmazásával alacsonyabb fenntartási költségek és kisebb energiafogyasztás elérése.

A beruházás tervezése és kivitelezése, szükség szerint a meglévő 778 darab lámpatest cseréjéről fog szólni. A hálózat teljeskörű működtetésére szóló előkészített szerződés a következő 15 évre vonatkozik.

Az állapotfelmérést követően történik az új rendszer megtervezése és kiépítése. Erre – jelen technikai lehetőségek között – a legalkalmasabb a fénydiódás rendszer, a DynaDimmer technológiával vezérelt LED-világítás, mellyel +32%-kall több összesen 73% energia-megtakarítást, és ennek megfelelően ugyanennyi CO2 kibocsátáscsökkenést és jelentős fényszennyezés minimalizálás érhető el.

A zöldebb települési közvilágításért | ClimeNews - Kováts Andrea
Újkígyós Város közvilágítás (Fotó: Dr. Tarr Lajos)

Az alacsonyabb értékekkel a közvilágítás „karbonlábnyoma” csökken. Ez az egyre gyakrabban használt kifejezés azt jelenti, hogy a rendszer jóval kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki. A fejlesztéssel szemben elvárás, hogy a globális felmelegedés enyhítésére környezetbarát alternatívát kínáljon. E mellett képes legyen ellátni feladatát, azaz a közbiztonság szempontjából megfelelő mennyiségű fényt bocsásson ki.

Az általános környezeti hatások azaz a globális felmelegedési potenciál tekintetében a LED-lámpák igen jelentős, 76-88%-os megtakarítást kínálnak. A lámpák ózonkibocsátása 65%-87%-os megtakarítást eredményez, míg az emberi toxicitási potenciált nézve az izzólámpához képest szintén jóval kedvezőbb értékek jellemzik.

A LED-izzók előnye, hogy egy fénykibocsátó dióda és nem a korábban alkalmazott wolfram-spirál adja a megvilágítást. A dióda részeink jó minősége biztosítja a megfelelő tartósságot, világítási- és energiamegtakarítási paramétereket.

A hagyományos fényforrásoktól eltérően 3 helyett 25 év  a világítótestek élettartama, így kevesebb karbantartásra, cserére van szükség és kevesebb hulladékot is termel.

Ez a technológia megfelelő vezérlőeszköz támogatásával alacsony telepítési ráfordítással éri el a korábbinál jóval jelentősebb energiamegtakarítást, és képes környezetbarát módon működni.

A GREP Green Public Lighting Zrt. 2022-ben tovább terjeszkedik. A korábbi szlovák és magyar munkák után a közelmúltban németországi közterületi világítási munkák feltérképezésére kötött szerződést.

Kováts Andrea


Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.