Beteges módon viszonyulunk egymáshoz

A piacgazdaság hatására beteges módon viszonyulunk egymáshoz; tárgyakat szeretünk és embereket használunk, pedig fordítva kellene. Kapitalista szakkifejezéseket használunk más emberekre és emberi kapcsolatainkra, és még csak nincs is negatív színezete ezeknek a kifejezéseknek, pedig azok.

Beteges módon viszonyulunk egymáshoz - ClimeNews

Mi sem mutatja jobban kollektív tudatunk patologikus állapotát, hogy az egyik minisztérium már nevében is tárgyként tekint az emberre, és ez senkit sem zavar. Emberi “erőforrásból” egyébként óriási a túltermelés, ezért is ennyire alacsonyak a fizetések (kereslet/kínálat). Szánalmas rabszolgákként tekintünk magunkra, emberi kapcsolatainkban pedig a pénzszerzési lehetőséget látunk, vagy a hatalom eszközét. Miért? Mert el sem tudjuk képzelni, hogy a bankok és profitorientált vállalatok környezet-, és társadalomromboló zsarnokságának megtűrése helyett élhetnénk boldogan is, megélhetési kényszer nélkül.

Aki erre azt feleli, „utópia”, az nem ismeri az ember több millió éves történetét (mert nem az írásos történelemmel kezdődik), és nem ismeri az emberi természetet sem (mert az „önző, racionális, haszonmaximalizáló lény” nem az Ember, hanem a pszichopata jellemrajza). A túlnépesedés, a háború, a túlélésért folyó verseny, és az egészséget megnyomorító munka nem volt mindig az emberi lét része. A természeti népek átlag napi két órát „dolgoztak”, és nem háborúztak egymással, mert nem voltak olyan ostobák, hogy túlszaporodjanak. A mezőgazdaság, és a korlátlan szaporodás ideája csupán 10.000 éve jelent meg, majd amikor elfogytak a belakható területek, megjelent a háború. Nem lett volna szükségszerű, hogy állandósuljon, de a hadvezérek egyre több katonát, a papok egyre több hívőt, majd idővel a tőkések egyre több olcsó munkaerőt akartak. A felvilágosodás óta azonban háttérbe szorult a vallás, a háborúkat már nem a gyalogság dönti el, a gépek pedig termelékenyebbek nálunk. Egyszerűen túl sokan vagyunk, és felélünk mindent. A technológia, és az önpusztító tévhitek felismerése azonban lehetőséget teremt arra, hogy kultúránkat és gazdaságunkat forradalmasítva stabilizáljuk a népességet, és újra megteremtsük a bőséget és a békét – egy jóval magasabb technológiai szinten.

Ami a szellemi tulajdon ideáját illeti, érdemes megjegyezni, hogy szabadalmak csak 1450 óta léteznek. Azelőtt az emberek még tisztában voltak vele, hogy egy kreatív ötlet nem más, mint két másik összekapcsolása. A szabadalom azt mondja, hogy egy találmány egy adott ember fejéből pattant ki. Ez viszont csak akkor lenne igaz, ha a szabadalom tulajdonosa maga találta volna föl a tüzet, a kereket, és minden tudományt, ami ahhoz kellett, hogy gondolatban eljusson a találmányához. Ahogy sir Isaac Newton mondotta:

ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam.

De már újra kezdjük felismerni, hogy az ötletek és találmányok sohasem igazán sajátjaink. Többek között ezért is terjednek a nyílt forrású szoftverek, gépek, házak, stb.

Sztella Nóra Kántor

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.