Klímavédelem

Az Édenkert nincs többé

David Attenborough figyelmeztette a világ gazdasági elitjét: Az Édenkert nincs többé

Davos, 2019. január 22.
Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztõ dokumentumfilmes (j) és Vilmos cambridge-i herceg, Károly brit trónörökös idõsebb fia pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának kezdõnapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezetõ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetõbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövõre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
MTI/AP/Markus Schreiber

 

Minden idők tán leghíresebb természetfilmese, Sir David Attenborough is felszólalt a világ gazdasági és pénzügyi elitjének éves találkozóján, a davosi Világgazdasági Fórumon. Attenborough arra sürgette a világ vezetőit, hogy újítsák meg erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben, még mielőtt a károk helyrehozhatatlanná válnak.

 

A 92 éves Attenborough kitért arra is, hogy az emberi tevékenység révén a világ egy új szakaszba lépett, amely azzal fenyeget, hogy aláássa a civilizációnkat.

„Szó szerint egy másik korszakból származom” – mondta a davosi fórumon Attenborough, mivel ő még a holocén földtörténeti korban született. Ez volt az a 12 ezer éves periódus, amit a klimatikus viszonyok stabilitása jellemzett, és amely lehetővé tette az emberek számára, hogy letelepedjenek, termesszenek és létrehozzák a civilizációkat. Ennek köszönhetően lettünk azzá a globálisan összekapcsolt fajjá, ami vagyunk, mondta még el.

De ez a stabilitás az ő élete folyamán odalett: „A holocénnak vége, az Édenkert nincs többé. Olyan mértékben változtattuk meg a világot hogy a tudósok szerint már egy új földtörténeti korban vagyunk: az antropocénban, az emberek korszakában.”

Figyelmeztetése szerint túl kell lépnünk a bűntudaton és a vádaskodáson, és gyorsan neki kell kezdeni a gyakorlati változtatásoknak. A Világgazdasági Fórum előtt készült felmérés alapján amúgy jelenleg a környezeti fenyegetések jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra.

Attenborough beszédében elmondta, őt is meglepte, milyen gyorsasággal sérült a környezet: tévés karrierje alatt végigkövethette, milyen károkat szenved el a természet az ember miatt. Szerinte ha az emberek megértik, mi forog itt kockán, akkor engedni fogják a kormányoknak és a vállalatoknak, hogy megvalósítsák a szükséges lépéseket.

Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, a fenntartható fejlődésről. Ha az ezekben foglaltakat be tudjuk tartani, akkor van esély, hogy átvészeljük ezt a korszakot. Épp ezért szerinte a következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja.

Beszéde után újságíróknak elmondta, hogy szükség van a gazdasági modellek megváltoztatására. A növekedés a végéhez fog érni, akár hirtelen, akár egy irányított módon. Felidézte a régi viccet, hogy aki azt gondolja, hogy lehetséges végtelen növekedés véges feltételek közepette, az vagy őrült vagy közgazdász.

Beszélt arról is, hogy reméli, sikerült a Davosban jelenlévők gondolkodását és érzéseit megváltoztatnia, mivel vannak ott emberek, akiknek nagyobb hatalma van, mint a nemzetállamoknak.

Forrás: Guardian, Horváth Bence – 444

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

5 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

3 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

4 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago