Semmi fontos, csak a világ megmentése a tét – Párizsi Klímakonferencia

Közeledik a párizsi klímakonferencia. Az EU ismét bedobja magát, de ezúttal sem biztos, hogy ennyi elég lesz.

Már csak néhány hét van a párizsi klímakonferenciáig, ahol a világ vezetői megpróbálják megfékezni az éghajlatváltozást. A cél, hogy „csak” legfeljebb két fokkal emelkedjen a Föld átlagos középhőmérséklete, mert ennél nagyobb növekedésnek már katasztrofális következményei lehetnek az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint.

Ebből lesz csak az igazi menekültválság

Az éghajlatváltozásnak lehet örülni, ha november közepén dönget a húsz fok, de a melegrekordok megdőlésének vannak bőven mellékhatásai (kérdezzük csak meg erről azokat a termelőket, akiknek a növényeit megbolondítja a mostani idő). A hőmérséklet-növekedés unalomig ismételt következményei az aszályok, éhínségek, hőhullámok és azokból fakadó egészségügyi problémák, ráadásul mindenféle éghajlati szélsőséget felerősít.

Semmi fontos, csak a világ megmentése a tét - ClimeNewsAz élelmiszer- és vízhiány miatt már most is háborúk törnek ki, és egyes becslések alapján akár több száz millió „klímamenekült” indulhat útnak, sorolta a következményeket Jávor Benedek európai parlamenti képviselő november 12-én egy budapesti konferencián. Magyarország fokozottan ki van téve a klímaváltozás hatásának, mert a modellek alapján egy foknyi globális átlaghőmérséklet-emelkedés 2-2,5-et jelenthet hazánkban.

Bele kellene húzni

Rossz hír, hogy a világ országai eddig messze nem ajánlottak fel elegendő kibocsátás-csökkentést a párizsi csúcsra a két fokos növekedés megelőzéséért. Eddig 156 országtól jöttek vállalások, ami az összes kibocsátás 92 százaléka. Feiler József, a, European Climate Foundation szakértőjének bemutatott adatai szerint ezek összesítve még elmaradnak a szükséges mennyiségtől, de az biztató lehet, hogy komoly szennyezők is beálltak a sorba, mint például Kína és India.

Lemaradóban az EU

Eközben mintha az Európai Unió „előörs-szerepe” kicsit mérséklődött volna Jávor Benedek szerint, aki az EP-ben a környezetügyért is felelős bizottság tagja. Hiába vannak ott az EU klímacéljai, vállalások nem olyan ambiciózusak, mint mondjuk tíz éve.

Jávor Benedek - Semmi fontos, csak a világ megmentése a tét - ClimeNewsAz EU 2020-ra húsz százalékos csökkentést ígér az üvegházhatású gázok kibocsátására 1990-hez képest, húsz százalékkal növelné a megújulók arányát és húsz százalékkal növelné az energiafelhasználás hatékonyságát. 2030-ra már 40-27-27 százalékot vállalt be ezekre, de Jávor Benedek szerint nem jelent nagy előrelépést az új ígéret, az Európai Parlament szigorúbb célokat szeretett volna.

További probléma, hogy nem elég az EU-ban csökkenteni a kibocsátást, de a fejlődő országoknak nincs pénze ilyesmire. Ebben lenne fontos szerepe a világszintű Zöld Klíma Alapnak, de uniós részről „döcögősen mennek” a felajánlások.

Az EU „nagyjából üres kézzel” megy majd Párizsba

– jelentette ki Feiler József, holott 2020 utánra komoly pénzeket kell ígérni, és ebből Magyarországnak is ki kell vennie a részét.

Hogy áll ezzel Magyarország?

Hazánk komolyan veszi a klímaváltozást, egymilliárd forintot ajánlott fel az alapba és a többi EU-tagállamhoz hasonlóan mi is 40 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalunk, közölte Lukács Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikai főosztályvezetője. Magyarország nagyon sikeres a kibocsátás-csökkentésben, 36 százaléknál járunk 1990-hez képest (igaz, arra nem tért ki, hogy ebben mekkora szerepe van a szocializmusból örökölt korszerűtlen iparágak leépülésének). Arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánk csak az uniós üvegházhatású gázkibocsátás 1,4 százalékárt felel, miközben az EU részesedése is csak 9 százalék világszinten.

Semmi fontos, csak a világ megmentése a tét - ClimeNews„A világnak tök mindegy, hogy abbahagyjuk vagy megkétszerezzük a kibocsátásunkat”, mert az egy közepes kínai városéval egyenlő, szemléltette ugyanezt Bart István, az Energiaklub társelnöke. Ettől függetlenül fontos odafigyelnünk a kérdésre, hogy lépést tudjunk tartani a világ fejlődésével és ne kerüljünk versenyhátrányba, de a kormány csak a szavak szintjén támogatja ezt. Amikor viszont konkrét döntések vannak, mindig másik irányba megy el, sőt, fékezi a magyar gazdaság klímabarát átalakítását. Példának hozta fel a nem szociális alapú, hanem mindenkire kiterjedő rezsicsökkentést, ami a gazdagokat pazarlásra ösztönzi, vagy az uniós energiahatékonysági támogatások visszavonását a lakosságtól.

A fogyasztókon is múlik

Bart Istvántól jutott kritika az EU-nak is.

Hiába vagyunk elfoglalva a hazai és uniós termelésű szén-dioxid mennyiségével, ha ezt csak azzal csökkentettük, hogy „áttoltuk” más országokba.

A fogyasztásunk nagyjából ugyanannyit állít elő, mint korábban, a légkörnek pedig édesmindegy, hogy Kínából vagy Magyarországról származik ugyanaz a szén-dioxid.

Forrás: INDEX


Legyen a ClimeNews - Hírportál Támogató Tagja! A független médiát olvasóink zöme a ClimeNews digitális és ingyenes tartalmaiból is tájékozódik. A klímaváltozás felgyorsult és a kapcsolódó események megsűrűsödtek! Annak érdekében, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon még több információval szolgáljuk ki olvasóinkat, támogasson minket rendszeres vagy egyszeri hozzájárulással! Köszönjük. Lépjen a támogatói oldalunkra. ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.