Európai klímamenekültek

Három hónapja már annak, hogy Bernadett és szomszédai kénytelenek voltak összekapkodni cókmókjukat és elköltözni a veszélyes áradások elől a belgiumi Chaudfontaine-ből. A kétgyermekes anyukában olyan elevenen él mindez, mintha csak tegnap történt volna.

 

– Onnan, az út túloldaláról kezdett ömleni a víz – mutatja Bernadette Leemans. Ezért úgy határoztunk, hogy homokzsákokat rakunk az ajtó elé. Az összes szomszéd együtt csinálta. Aztán a vízszint emelkedett, elöntötte a parkolót. Ezért a szemeteskukákat egy szinttel feljebb vittük. Idáig még tetszett, mókás is volt.

De késő délutánra már nem volt az. Bernadette is gyorsan összeszedte személyes cuccait. A helyiek még soha nem éltek meg hasonlót. Sokkolta őket.

– A vízszint egészen idáig emelkedett – bök ujjával az ajtókeret fölé.

Tanulmányok rámutatnak, a villámáradás a klímaváltozással hozható összefüggésbe, és a hasonló, szélsőséges események a jövőben még gyakrabban fordulnak elő.

Bernadette 17 éve dolgozik az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdéseken. Úgy érzi, itt az idő, hogy megkongassa a vészharangot. Könyvet ír, hogy megossza történetét.

Klímamenekültnek tartom magam, hiszen az éghajlatváltozás miatt kellett hátrahagynom otthonomat.

A klímamenekült még nem jogi kifejezés, de a német Frank Bierman professzor az egyik tudós, aki annak összefüggéseit vizsgálja. Szerinte az éghajlatváltozás okozhatja az emberiség történetének legnagyobb menekültválságát; Ázsiából és Afrikából Európa felé. Hacsak, a politika és a politikusok nem alkalmazkodnak.

– A klímaváltozás miatt a század második felére igen komoly migrációs válsággal nézhetünk szembe. Attól függően – és ezt nagyon fontos hozzátenni – attól függően, hogy milyen éghajlat-politikát dolgoznak ki, és hajtanak végre ma. Tehát még nem késő. Nem vagyok egy vészmadár, és nem látom teljesen sötéten a jövőt. Még van esély az éghajlatváltozás megállítására. Van sanszunk kilábalni ebből a válságból. De ha nem tesszük meg most a szükséges lépéseket, akkor nyakunkba szakad a klímamigráció.

Ehhez ambiciózus vállalásokra lesz szükség a világ vezetőitől a Glasgow-i klímacsúcson (COP26).

A COP26 csak egy része az egésznek. Fontosnak tartom, hogy a politikusok megtegyék azt, ami hatalmukból fakadó lehetőségük és kötelességük. De nem ők az egyetlenek. Mindannyiunknak együtt kell cselekednünk – vallja Bernadette Leemans.

Bármit is hoz a COP26, ezen a belga kisvároson már nem segít. Chaudfontaine-t elmosta az ár. De települések tíz-, és százezrei még megkímélhetők ettől.

Forrás: Euronews

Ahogy az éghajlati válság fokozódik...
... a ClimeNews – Hírportál nem marad csendben, számára a környezettel kapcsolatos beszámolás prioritás. Az éghajlati veszélyről, a természetről, a légköri szennyezésekről, és a járványokról szóló jelentéstétel olyan nagy hangsúlyt kap, amelyet megérdemel. A ClimeNews tudja és elismeri, hogy korunk meghatározó kérdése az éghajlati veszély. Olyan – még tabunak számító – információkat és összefüggéseket, amelyeket más médiák gyakran nem jelentetnek meg, azt mi megírjuk. A fajunk és a bolygónk számára ebben a kulcsfontosságú időben szándékunkban áll az olvasókat tudományos tényekre alapozott veszélyekről, következményekről, és megoldásokról tájékoztatni, nem politikai előítéletekre vagy üzleti érdekekre befolyásolva. Ezekben a viharos és kihívásokkal teli időkben milliók támaszkodnak már a ClimeNewsra, amely független az igazságot és a feddhetetlenséget képviseli.

Hónapról hónapra a cikkek olvasói teszik lehetővé, hogy a ClimeNews újságírás mindenki számára nyitva maradjon. Úgy gondoljuk, hogy mindenki megérdemli a tényadatokhoz való hozzáférést, függetlenül attól, hol élnek, vagy mit engedhetnek meg maguknak. Függetlenségünk azt jelenti, hogy szabadon kivizsgálhatjuk és megtámadhatjuk a hatalomban lévő személyek mulasztásait. Az önök segítségével továbbra is olyan nagy hatású tudósításokat fogunk nyújtani, amelyek képesek ellensúlyozni a félretájékoztatást, és hiteles, megbízható hírforrást nyújtanak mindenki számára. Mivel nincsenek részvényeseink vagy milliárdos tulajdonosaink, mi magunk határozzuk meg a napirendünket, és kereskedelmi és politikai befolyástól mentes, igazságkereső újságírást nyújtunk. Amikor még soha nem volt ennyire fontos, félelem és szívesség nélkül tudunk nyomozni és megkérdőjelezni gyanús ügyeket. Tájékoztatjuk olvasóinkat a környezeti veszélyekről tudományos tények alapján, nem üzleti vagy politikai érdekek által vezérelt módon. Számos fontos változtatást végeztünk stíluskalauzunkban annak érdekében, hogy az általunk használt nyelv pontosan tükrözze a környezeti katasztrófát és az azzal kapcsolatos összefüggéseket.

A ClimeNews - Hírportál úgy véli, hogy az éghajlati válsággal szembeni problémák rendszerszintűek, és alapvető társadalmi változásokra van szükség. Jelentéseket készítünk az egész világon élő egyének és közösségek, vállalatok erőfeszítéseiről, akik félelem nélkül állást foglalnak a jövő generációi számára és az emberi élet megőrzéséért a Földön. Azt akarjuk, hogy történeteik inspirálják a reményt. Jelentést készítünk a szervezetünkben elért haladásunkról mi is, mivel fontos lépéseket teszünk a környezetre gyakorolt ​​hatásaink kezelésére.

Reméljük, hogy ma fontolóra veszi a ClimeNews - Hírportál nyitott, független újságírás, jelentések támogatását. A ClimeNews újságírói tevékenységét ön is működtetheti, és segíthet fenntartani a jövőnket. Az olvasók minden támogatása, akár nagy, akár kicsi, nagyon értékes. Támogasson minket szabadon megválasztott összeggel egy biztonságos rendszeren keresztül - és csak egy percig tart. Ha teheti, kérjük, fontolja meg, hogy havonta rendszeres összeggel támogasson minket. Köszönjük.

ClimeNews TÁMOGATÁS

Amennyiben szeretnél értesítéseket kapni az új cikkek megjelenéséről, add meg az emailcímedet.

Mit jelent ez? Kapni fogsz egy rövid értesítést az új cikk címéről és pár mondatos rövid tartalmáról. Amennyiben érdekel a cikk, az ott található linkre kattintva felkeresheted a Hírportálunkat.