Civilizáció

Az éghajlatváltozás veszélye nem titkos dokumentum!

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Globális Katonai Tanácsadó Testület (GMACCC), a Környezetvédelmi Biztonsági Intézet (IES) és a Cambridge Fenntartható Vezetési Intézet (CISL) által korábban közzétett eligazítás ismerteti a Klímaváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legfontosabb megállapításait az Ötödik értékelő jelentése (AR5) alapján, a védelmi ágazat (honvédség) számára.

Az eligazítás azt mutatja, hogy:

Az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent a békére és a biztonságra a világon. Ennek hatása alááshatja a megélhetést, növelheti az önkéntes vándorlást és csökkentheti az államok biztonságot nyújtó képességét.

Az éghajlatváltozás „fenyegetés-szorzóként” működik, fokozva a lakosság körében a sebezhetőségeket és a jelenlegi biztonsági fenyegetéseket, és közvetett módon növelheti az erőszakos konfliktusok kockázatát.

A társadalmak reagálása az éghajlati hatásokra meghaladhatja a válaszok békés kezelésének globális vagy regionális képességét. Valószínűleg növekszik a jelentős humanitárius segítség igény.

Az éghajlatváltozás új kihívásokat fog jelenteni az államok azon képességében, hogy megosszák az erőforrásokat és biztosítsák az emberi biztonságot.

A tengerszint emelkedése és más éghajlati hatások közvetlenül érintik a katonai létesítményeket, és válaszokat igényelnek. Mint fő fosszilis tüzelőanyag-használók, erőkre lehet szükség az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentésére.

Rampasek, László A.
Forrás: AR5_Summary_Defence.pdf


 

rampi

Recent Posts

*** Extrém FIGYELMEZTETÉS ***

Vörös riasztás: A bolygó veszélyben ! A jelentésből kiderül, hogy 2023 volt az eddigi legmelegebb…

3 nap ago

Éghajlatváltozás és az egyre nagyobb szerepű karbonsemlegesség

Az éghajlatváltozás a világgazdaság iparosodásának nem szándékolt következménye. Az emberi tevékenység nagy mennyiségű CO2-t és…

1 hét ago

A túlnépesedés még mindig óriási probléma

A túlnépesedés még mindig óriási probléma: interjú Jane O'Sullivannal. Februárban interjút készítettem Chris Bystroff biokémikussal,…

2 hét ago

Az éghajlatkutatók egy része sem tudja, hogy mi van?

Tizedik egymást követő havi melegrekord riasztja és zavarba hozza az éghajlatkutatókat. Ha az anomália augusztusig…

3 hét ago

Al Gore – Amiről a fosszilis energiaágazat hallgat

Ebben az energikus előadásban, a Nobel-díjjal kitüntetett Al Gore a klímaválság megoldásának útjában álló két…

3 hét ago

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedésről…

A tudósok figyelmeztetése a túlnépesedés és az élő rendszerek problémájáról. Az embereknek számos saját rendszerük…

1 hónap ago